Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Serotonin

2008.11.23

A szerotonin (5-hidroxi-triptamin [angol: 5-hydroxy-tryptamine], rövidítve: 5-HT) egy monoamin neurotranszmitter, amit a központi idegrendszer szerotonerg neuronjai és a gyomor-bél rendszer enterokromaffin sejtei állítanak elő.

 


Magyarázat

 

Maurice M. Rapport, Arda Green és Irvine Page izolálta és nevezte el 1948-ban. A farmakológia 5-HT-nek nevezi.

 

A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de úgy hisszük, az fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában. Ha az agytörzsi neuronok, amelyek szerotonint (szerotonergikus neuronokat) állítanak elő, abnormálisan fejlődnek, fennáll a hirtelen gyermekhalál (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) bekövetkezése – értelemszerűen gyermekeknél.

 

Biokémia

 

A szerotonint főként a gyomor-bél rendszer állítja elő, nagyjából 90%-os elsőbbséggel, és legnagyobb része a vérlemezkékben és az agyban (főként a hipotalamuszban) tárolódik.

 

A triptofán nevű aminosavból jön létre, rövid metabolizációs folyamat révén, melyben két enzim vesz részt, név szerint a triptofán hidroxiláz (TPH), és a DOPA-dekarboxiláz (DDC). A TPH két formában létezik (TPH1, TPH2), és bizonyított, hogy kapcsolatban áll az idegességgel, depresszióval és a premenstruációs szindrómával (PMS).

 

A szájon át bevitt szerotonin nem fejt ki közvetlen hatást a központi idegrendszerre, mivel nem képes átlépni az érfalon, bár a TPH és metabolitja, az 5-Hidroxytriptofán (5-HTP), amiből a szerotonin (5-HT) létrejön, képes erre. Intravénásan adva is hatástalan, mert nem jut át a vér-agy gáton.

 

Bomlástermékei közül az egyik az 5-hidroxiindolecetsav (5-HIAA, angolul: 5-Hidroxyindoleacetic acid), mely a vizelettel távozik a testből. A szerotonin és az 5-HIAA bizonyos tumornál és ráknál extrém mértékben távozik a vizelettel, s így közvetetten alkalmas e betegségek teszteléséhez.

 

Farmakológia

 

A szerotonin farmakológiája hihetetlenül komplex, és legalább 7 szerotonin-receptor családot ismerünk, melyek mind a test különböző részeiben helyezkednek el, és különböző válaszreakciókért felelnek. Mint a többi neurotranszmitternél, az 5-HT-nél is nehéz pontosan behatárolni, hogy miként hat a hangulatra, tudatállapotra, és a tudatosságra.

 

Az egyik út a megértéshez az MDMA (ecstasy), mely masszív szerotonin-kibocsátást idéz elő, valószínűleg a visszavételt gátolva.

 

Az MDMA hatásai, a szinapszisba áramló szerotonin által:
euforia
kényelem
tapintási érzetek megváltozása pozitív irányba
empátia

 

Az MDMA emellett noradrenalin-kibocsátást, és kis mennyiségben dopamin-kibocsátást is előidéz. A szerkezetileg hasonló MDEA hatására látszólag csak szerotonin-kibocsátásra készteti az agyat, és hiányzik az erős stimuláns hatás. Az MDMA egyébként hatékony a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében, jóllehet ezt a hatását valószínűleg a dopaminnak köszönheti, mintsem a szerotoninnak.

 

Receptorok

 

Életveszélyes állapot, az 5-HT1A, és valószínűleg az 5-HT2 szerotonin-receptorok túlingerlése váltja ki! Tünetei: A szindróma zavarodottsággal, hasmenéssel, lázzal, mozgáskoordinációs zavarokkal, nyugtalansággal, hidegrázással, izzadással, kontrollálhatatlan izgatottsággal, reszketéssel vagy remegéssel, rángatózással járhat.

 

 

 
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Szerotonin

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ray-master@hotmail.com

(M . R, 2009.03.02 11:07)

Nekem a szerotonin olyan képet sugall, mintha egy nyíl lenne. Céltudatos áthatoló, átüti a célkeresztet (a másik embert).
Ha a neurotranszmittereknek lenne zodiákusa, biztos a szerotonin lenne a Nyilas :D