Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Serotonin

2008.11.23

A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de úgy hisszük, az fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában. Ha az agytörzsi neuronok, amelyek szerotonint (szerotonergikus neuronokat) állítanak elő, abnormálisan fejlődnek, fennáll a hirtelen gyermekhalál (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) bekövetkezése – értelemszerűen gyermekeknél.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 1

Genetika

2008.11.23

Genetika (a görög genno γεννώ= életet adni szóból) a gének, az öröklődés és az élőlények variációjának tudománya. A szót először az angol tudós, William Bateson használta Adam Sedgewicknek 1905. április 18-án írt levelében, az öröklődést és a varáció tudományát jellemezve vele.Az emberiség a genetikai tudást már az őskorban felhasználta a háziasítással és a növények, állatok szelektív tenyésztésével. A modern kutatásokban egy adott gén vagy genetikai kölcsönhatások vizsgálatára a genetika szolgáltatja az eszközöket. Egy élőlényen belül, a genetikai információt kromoszómák hordozzák, ahol ez az információ a DNS-ben van kódolva.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az elektroszmog hatása a tobozmirigyre

2008.11.23

A tobozmirigy által termelt ne-urohormon, a melatonin valószínűleg kulcsfontossá­gú szerepet játszik a kisfrekvenciás elektromágneses mezők által kiváltott biológi­ai folyamatokban. Több tanulmány mutat rá, hogy különböző állatoknál az éjszaka során bekövetkező élettani melatoninkoncentráció-növekedést elektromágneses mezők behatása fékezte. A közelmúlt kutatási eredményei szerint e hormonnak na­gyobb a szerepe az ember egészsége és jó közérzete szempontjából, mint ahogy azt eddig hitték. A tobozmirigy és legfontosabb hormonja, a melatonin funkcióját az orvosok nagyon sokáig figyelmen kívül hagyták.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 1

Halálközeli élmény

2008.11.23

Ezen élmények nagy része túlmutatni látszik a tudomány jelenlegi ismereti körén, ezzel együtt az NDE tudományos módszerekkel is megközelíthető, azaz nem utasítható a vallási eszmék és misztikumok tárgykörébe. Megállapodás szerint a tudományos vizsgálatok alapját olyan jelenségek képezik, amelyek egymástól függetlenül, tértől és időtől függetlenül is megismételhetők vagy megismétlődnek (pl. a felhők villámait nem tudjuk megismételni, mégis mindannyian tapasztaljuk), rendszeresen, bizonyos gyakorisággal bekövetkeznek és modellezhetők, valamint valamilyen rendszert, belső logikát követnek. Az NDE esetek egészére nézve ezen definíciók teljesülnek. Másrészt a halálközeli élmények vizsgálata nagyon korlátozott, mivel kísérletes úton nem idézhetők elő, számos morális, etikai megfontolás és józan emberi belátás miatt.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 2

Gravitációs szingularitás

2008.11.23

Gravitációs szingularitásról akkor beszélünk, amikor egy végtelen jelenik meg az asztrofizikai modellben, általában az általános relativitáselmélet jósol végtelen téridő-görbületet. A kifejezés szoros kapcsolatban van a szingularitás matematikai jelentésével: akkor lép fel gravitációs szingularitás, amikor egy egyenletnek matematikai szingularitása van.A szerzők által 1961-ben közzétett Penrose–Hawking tétel szerint az általános relativitáselméletben az anyag mozgásegyenletének minden megoldásában létezik szingularitás.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Technológiai szingularitás

2008.11.23

A tudományos-fantasztikus irodalomban és a jövőkutatásban technológiai szingularitásnak (Szingularitás vagy Különösség) nevezzük azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a Szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni. Az esemény a nevét a fekete lyukak közelében létrejövő gravitációs szingularitás analógiájára kapta. A fekete lyukak közelében a jelenleg ismert fizikai modellünk használhatatlanná válik a végtelen nagy vagy nullához tartó mennyiségek megjelenése miatt. Ehhez hasonlóan a technológiai szingularitást megközelítve sem tudjuk az eseményeket előrejelezni jelenlegi jövőmodelljeinkkel.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Skizofrénia

2008.11.23

A skizofrénia (schizophrenia), vagy hasadásos elmezavar egy kóros állapotra, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlására utal. Maga a szó a görög szkhidzó (»hasítani«) és phrén (»lélek«) szavakból származik. Emiatt a skizofréniát a köznyelv néha tévesen a disszociatív személyiségzavarral azonosítja. A valóságban a skizofrénia nem azonos a többszörös személyiséggel.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 3

Brain Synch & The Natural High

2008.11.19

Brainwave synchronization is the ability of the brain to synchronize with external stimuli such as visual and/or audio. Brainwave synchronization is also referred to by scientists as Frequency-Following Effect, Photonic Stimulation, Photonic Driving, and Visual and/or Brainwave Synchronization. Brainwave synchronization is very effective for changing from one brain wave state to a targeted brainwave state.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Xenoglossy

2008.11.19

Xenoglossy (from Greek ξενογλωσσία - xenoglossia, from ξένος - xenos, "foreign" + γλώσσα - glossa, "tongue, language") is the putative paranormal phenomenon in which a person is able to speak a language that he or she could not have acquired by natural means. For example, a person who speaks German fluently and like a native, but has never studied German, been to a German-speaking country, or associated with German-speakers, would be said to exhibit xenoglossy. The existence of xenoglossy is not generally accepted by linguists and psychologists (Samarin 1976, Thomason 1984, 1987, 1996). However, psychiatrist Professor Ian Stevenson has documented several cases which he considers authentic (Stevenson, 2001).

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 1