Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Transzhumanizmus

Cikkek

Transzhumanizmus

2009.03.06

A transzhumanizmus (amit néha >H-val vagy H+-szal jelölnek) az új tudományágakat, az emberi képességeket fejlesztő technológiákat és az „emberi állapot” nemkívánatos jellemzőinek – mint például a betegségek, öregedés és a halál – kiküszöbölését támogató nemzetközi mozgalom. A transzhumanista gondolkodók az embert fejlesztő technikák és az ezekhez kapcsolódó más új feljövő technológiák lehetőségeit és következményeit tanulmányozzák. Az ember életét akár nagymértékben is befolyásoló új technológiák lehetséges veszélyei, előnyei szintén a transzhumanista mozgalom alapvető témái.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Transzhumanizmus | Hozzászólások: 0

Transzhumanizmus ( Nick Bostrom )

2008.11.23

 (1) A jövőben a technológia radikálisan megváltoztatja az emberiséget. Előre látjuk az emberi állapot átalakításának lehetoségét, beleértve az olyan paramétereket, mint az öregedés elkerülhetetlensége, az emberi és mesterséges intelligencia korlátai, a kéretlen lelki beállítottság, a szenvedés, valamint kényszeru Földhöz kötöttségünk.(2) Módszeres kutatást kell végezni a közeledő fejlemények és azok hosszú távú következményeinek megértése érdekében.(3) A transzhumanisták úgy gondolják, hogy általános nyitottsággal és az új technológia felkarolásával jobb esélyünk van annak előnyünkre fordítására, mint ha megpróbálnánk betiltani vagy megakadályozni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Transzhumanizmus | Hozzászólások: 0

Transzhumanizmus és jövőkutatás ( Raymond Kurzweil )

2008.11.23

A gyorsuló eredmények törvénye (The Law of Accelerating Returns) című, 2001-ben megjelent esszéjében Kurzweil a Moore-törvény általánosítását fogalmazta meg, amely sokak számára komoly érvet jelentett a Szingularitás várható valószínű bekövetkezése mellett. A Moore törvény egy exponenciális növekedési mintát ír le az integrált áramkörök összetettségében. Kurzweil ezt a mintát úgy bővítette ki, hogy az érvényes az integrált áramkörök megjelenése előtti és a jövőben megjelenő technológiákra egyaránt. Leírja, hogy amint egy technológia megközelíti a lehetőségei határait, egy új technológia jelenik meg, ami lehetővé teszi a folyamatosan gyorsuló fejlődést.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Transzhumanizmus | Hozzászólások: 0