Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Forditások

Cikkek

Terence McKenna: UFO

2016.04.15

A hajnal szürkületében a belső képek sorozata lassan szertefoszlott. Felálltam helyemről, ahol órákon át ültem s nyújtózkodtam. Az ég teljesen tiszta volt, viszont még épphogy hajnalodott, a nyugati égbolton a csillagok még halványan pislákoltak. Délnyugaton, mely felé figyelmem összpontosult, az égbolt derültségét csupán egy halvány ködfolt törte meg, mely a horizonttal párhuzamosan egy vékony sávban gomolygott néhány méterre a fák felett, mintegy fél mérföldnyire tőlem, a folyó túloldalán. Ahogy nyújtózkodtam, arra lettem figyelmes, hogy a ködfátyol egyre sötétebb lesz, s úgy tűnt, mintha egy helyben kavarogna.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 84

Terence Mckenna : Érosz és Eszkaton

2012.06.19

Amiről ma este beszélni szeretnék, az egy olyan téma, ami nem hagy nyugodni újabban. Erósz és az Eszkaton – úgy gondolom, ez az a két terület, amely legyőzheti a régi paradigmát, és reményt nyújthat; és érdekes módon egyik szó sem túlságosan ismert, ami már mutatja is, hogy a domináns kultúra mennyire tapos el, szed ízekre és távolít el minden olyan dolgot, mely valahogyan ellenkezik a világnézetével. Erószról legfeljebb valamilyen parázna, leértékelt formában hallhattunk a média és a társadalom eroticizációja folytán. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 2

Terence McKenna, Rupert Sheldrake és Ralph Abraham : Trialógusok a nyugat határán (részlet)

2011.10.30

A kultúránk által hajlamosak vagyunk rá, hogy városokba költözzünk, s hogy távol tartsuk magunkat a természettől. Szellemi környezetünkben hasonlóképpen járunk el. A legtöbb ember az életét rendkívül szabályozott elképzelések sorozatának megfelelően tölti, melyek még nagyobb ilyen sorozatokba ágyazódnak mélyen bele. Amikor a fizikai határokra merészkedünk, a sivatagba vagy a dzsungelbe, a távoli és vad természetbe, és amikor a szellem peremterületeit vesszük célba meditációval, álmokkal és pszichedelikumokkal, a képzelet bőségesen gazdag flóráját és faunáját fedezzük fel. Erre a birodalomra nem igazán fordítunk figyelmet amiatt a hajlandóságunk miatt, hogy szavakon keresztül lássunk, hogy szavakon keresztül építkezzünk, és hogy hátat fordítsunk a jelenés dühöngó óceánjának, mely máskülönben teljesen elpusztítaná a metaforáinkat. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 0

Terence McKenna : Kvantum-rezonancia a szinaptikus mezőben

2011.10.07

Van egy olyan megérzésem, ami tényleg csak egy megérzés, hogy egy kimondottan térbeli dimenzió – mely benne létezik a mi kontinuumunkban – a szervezettség más távoli, realizált formáinak hologramja számára megengedi, hogy láthatóvá váljon a kvantumos rezonancia bizonyos szintjein a szinaptikus mezőnkben. Ezeket a szinteket elnyomta a szelekció az állati túléléssel kapcsolatos relevánsabb információk érdekében. Az evolúció nem támogatja szelektíven egy ilyen kiterjedt érzékelés képességét, lévén, hogy nincsen szelekciós előnye, hacsak az információt nem egy olyan organizmus receptorai fogadják, mely már elég kifinomult a később felhasználandó absztrakt elképzelésekre alkalmazott szimbólumok használatában.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 2

Terence McKenna: Hétköznapi nyelv, látható nyelv és virtuális valóság

2011.09.23

Ejtsünk szót először is a hétköznapi nyelvről, mely valószínűleg a csodához legközelebb eső dolog a természetben. Ez a fő neurológiai kifejeződése a különbségnek az ember és más állatok, illetve főemlősök között, és itt nem fiziológiai különbségről van szó, hanem viselkedésbeli különbségről. A nyelv képviseli a legkomplexebb viselkedést bármilyen valaha vizsgált állatban, valamint természetesen ez a legkomplexebb dolog, amit valaha megtanulunk. Először beleszületünk abba, amit William James, mint virágzó, forrongó zavar jellemzett, de a szavak elsajátítása által képesekké válunk több szektorát is lefedni ennek a virágzó, forrongó zűrzavarnak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 0

Terence McKenna : Triptamin-hallucinogének és a tudat

2011.08.29

Van az organikus természetben egy nagyon körülhatárolt hely, mely úgy gondolom, hogy fontos jelentőséggel bír az emberi természet tanulmányozói számára. Az olyan triptofán-származék hallucinogénekre utalok, mint a dimetil-triptamin (DMT), a pszilocibin és a dél-amerikai esőerdő bennszülött hibrid drogja, az ayahuasca. Az utóbbi a dimetil-triptamin és egy monoamind-oxidáz gátló kombinációja, melyet orálisan fogyasztanak. Elkerülhetetlennek tűnik megemlíteni ezeket a drogokat, amikor a tudat természetét vitatjuk meg, sőt a kvantumfizika kapcsán is illő kitérnünk rájuk.
Az én értelmezésem szerint a fő kvantummechanikai jelenség, melyet mind megtapasztalunk, magán az éber tudatosságon kívül, az álmok és a hallucinációk birodalma. Ezek az állapotok, legalábbis abban a behatárolt értelemben, ahogy én azt most érintem, akkor jelentkeznek, amikor az érzékeken keresztül a testbe bevitt sugárzások széles skálája ugyancsak behatárolódik. Ezután belső képeket látunk és belső folyamatokat élünk meg, melyek pszichofizikaiak.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 2

Terence Mckenna : A kultúra nem a barátod

2010.12.16

Részletek Terence Mckenna előadásaiból, a szöveg felvételről került lejegyzésre - fordította: sendmode | orichalcum workshop

Amit civilizációnak hívunk, az nem egyéb, mint hatmilliárd ember taposása egymás vállán, miközben épp egymás fogait rugdalják ki. Nem egy kényelmes helyzet, főleg annak fényében nem az, hogy kihátrálva egy kicsit ebből az egészből a bolygónkra pillantva azt látjuk, hogy igenis rendelkezünk azzal a pénzzel, erővel, szeretettel, orvosi szakértelemmel és technológiai know how-val, hogy valóságos földi paradicsommá változtassuk ezt a planétát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 0

Terence McKenna - A hiperűr térképei

2010.01.27

Terence McKenna 1984-es előadása a Berkeley Egyetem Tudatkutató Intézetében Ruth és Arthur Young meghívására. Megjelent 1989 áprilisában a Magical Blend Magazin 22. számában, majd 1992-ben az Archaic Revival című lapban újra. Forditotta: Lázár Krisztina

James Joyce Ullysses-ében Stephen Dedalus így szól: „A történelem az a rémálom amelyből megpróbálok felébredni.” Megforditanám ezt és kijelentem, hogy a történelem az, amely elől álomba menekülünk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 0

Terence Mckenna : A sámánizmusról

2009.11.23

Részlet Terence Mckenna , valamikor a ’90-es évek elején tartott előadásából; a szöveg felvételről került lejegyzésrefordította: sendmode | orichalcum workshop

Ha mindössze negyed órában próbálom meg összefoglalni, ami a sámánizmusról és a hallucinogénekről elmondható, akkor csupán a dolog felszínét érintjük, viszont megpróbálkozom egy afféle bevezetéssel ahhoz, hogyan is gondolkodom erről.  A sámánizmus nem pusztán az antropológiának valami sötét és rejtélyes kutatási területe, hanem magát a sámánizmust tekinthetjük úgy, mint a vallás gyakorlatát az első egymillió évben...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 4

Terence McKenna - Újrafejlődés

2009.04.08

Az igazság érthetően elmondva hihető lesz.

Az emberiség történelme olyan gyökeres törésként jelenik meg a korábbi, biológiailag szerveződött természetes rendszerekhez képest, hogy ez csakis válasz lehet ez bizonyos vonzóra vagy nyugvópontra, mely az idősíkban előttünk áll. A nyugati vallások kitartóan hitrendszerükbe foglaltak egyfajta világvége-elképzelést, és véleményem szerint számos pszichedelikus kísérletezés is tulajdonképpen megerősíti ezt a megérzést; habár ez nem a hagyományos vallások által felvázolt forgatókönyvek szerint fog lezajlani, de az alapvető megérzés, hogy a világmindenség lezárulásra törekszik egyfajta transzcendens omega-pontban, beigazolódik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 0