Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Forditások

Cikkek

Terence McKenna: Idegen Szerelem

2008.12.03

A legtöbb mitológiában felüti a fejét az emberi és nem emberi lények közti szexuális kapcsolat témája. Ralf Metzner hívta fel a figyelmem, hogy az Ószövetségben is írva van: "És az istenek az emberek leányait szépnek találták." A Perszephoné mítosz szintén jó példa, csakúgy mint az incubus és succubus a középkori mitológiában. Ezek olyan férfi vagy női szellemek voltak, kikről úgy gondolták, az éj leple alatt ereszkednek az emberekre, hogy közösüljenek velük. A hiedelem szerint az ilyesmi végzetesen hat az egészségre, s a legtöbb sorvasztó betegség is így magyarázható.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 0

Terence McKenna: A földöntúli álmok ideje

2008.11.23

A történelem véget ér, mert az uralkodó kultúra zsákutcába vezette az emberi fajt, és ahogy az elkerülhetetlen káosztrófa közeleg, az emberek metaforákat és válaszokat keresnek. Minden alkalommal, amikor egy kultúra bajba kerül, utolsó épelméjű állapotát keresve visszaveti magát a múltjába. És számunkra az utolsó épelméjű állapot Afrika síkságain volt 15 ezer évvel ezelőtt, a Nagy Agancsos Gomba Istennő bölcsőjében ringva, a történelem előtt, az állandó hadseregek előtt, a rabszolgaság és a tulajdon előtt, a hadviselés, a fonetikus ábécé, az egyistenhit előtt, és még sorolhatnám, hogy mi minden előtt.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 6

Terence Mckenna - Archaikus Reneszánsz

2008.11.19

Üdvözlöm önöket az archaikus reneszánszban. Huszonöt éve kezdtem megbirkózni azzal a gondolattal, hogy a "teljességgel másik" felfedezése, megismerése sámáni dolog. Ez a felismerés vezetett a növényi eredetű hallucinogének használatára acélból, hogy az ember vallásainak legöregebbjei által elérhetőnek kikiáltott titokzatos dimenziót megközelítsem. A sámánok által alkalmazott, eksztázist előidéző és látomásszerző révületet okozó módszerek sokaságában -- böjtölés, nyújtott tartamú dobolás, lélegzet-módosítás, feszültségkeltő próbák, stb. -- a hallucinogén növények használatát tartom a leghatékonyabbnak, legmegbízhatóbbnak és legerősebbnek. Úgy tartom, hogy a Másik titkának racionális megismerése lehetséges és a hallucinogén növények sámáni megközelítése, különös tekintettel a pszilocibin-és dimetil-triptamin (DMT)- tartalmú növényekre, központi szerepet fog játszani e cél elérésében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Forditások | Hozzászólások: 1