Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neuroteológia

2009.12.06

Kép Az elmúlt években érdekes nevû új tudományágak is virágzásnak indultak. A neuroteológia a hit és a vallásos élmény idegrendszeri korrelátumait vizsgálja. Dimitrios Kapogiannis az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetében (NIH) fMRI segítségével istenhívôk agyát vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy imádkozás közben olyan agyterületeik aktívak, amelyek egyébként csak akkor, ha az illetô személyekkel kommunikál vagy ilyen kommunikációt képzel el.

 

Rick Strassman pszichiáter a DMT által kiváltott spirituális élményeket kutatja. A szerotoninszerû dimetiltriptamin sokféle növényben elôfordul, ésaz egyetlen hallucinogén, amelyet az emberi szervezet is elôállít; a szerepét egyelôre nem ismerjük. Strassman szerint elképzelhetô, hogy a DMT a felelôs a testen kívüli és a halál közeli élményekért, a misztikus víziókért. Csak az emberek egyharmadának vannak spontán misztikus élményei, azaz olyanok, amelyek kialakulására nem segítettek rá valamilyen technikával: éhezéssel, sokórás tánccal, szenzoros deprivációval, hallucinogének fogyasztásával. Az emberiség természetes misztikus kapacitása, elmélkedik Strassman, a DMT elôállítását szabályozó gének módosításával fokozható.

 

„Egy okos, gátlástalan génsebész az emberiséget akarata ellenére is misztikus látnokká változtathatja, csak olyan vírussal kell megfertôzzön minket, amely hordozza a megfelelô metiláló enzimek génjét.”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.