Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neuroteológia

Cikkek

Gerlóczy Ferenc - Egy kis neuroteológia

2010.09.19

Hívők vagyunk vagy sem, talán mindannyian hiszünk valamiben. De hol? Agyunk mely részeiben - „történnek" (fiziológiai szempontból) a vallási élmények? Egy két-három évtizedes tudományszak, a neuroteológia művelői - komputertomogáffal (CT), mágneses rezonanciás képalkotóval (MRI) és más agydiagnosztikai eszközökkel végzett kísérleteik során - megtalálták, s működés közben megvizsgálták a hol „vallásközpontnak", hol „istenmodulnak" elnevezett agyrészt - alkalmasint a temporális vagy halántéklebenyben, éppen ott, ahol az epilepsziás rohamok többségének kiindulópontját sikerült lokalizálni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Neuroteológia | Hozzászólások: 0

Neuroteológia vagy bioteológia

2010.02.24

Neuroteológia vagy bioteológia a tudományos kutatás egy viszonylag új területe, amely a spiritualitás, vallás, hit biológiai összefüggéseit vizsgálja. A tradicionálisan spirituálisnak mondott szubjektív élmények evolúciós vagy neurobiológiai alapjaival foglalkozik. Ilyen élmények például azok, amelyben a tudatosság, az univerzummal való egység, a téridőnkívüliség, megvilágosodás, módosult tudatállapotairól számolnak be, amelyek a hit egyik alapját képezik sokak számára.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Neuroteológia | Hozzászólások: 0

Misztikus idegpályák

2009.12.16

Apácák agyát vizsgálva kiderült, hogy a misztikus élmény felidézése egy egész sor agyterület működésbeli változásához kötődik. Az eredmény cáfolja az egyetlen "Isten-központ" elképzelést.

Egy az Isten; egy a lélek és az Isten - legalábbis így éli át az Unio mystica, az Istennel való egyesülés megtapasztalója. Ám nem egy az ilyen élmény emlékét őrző agyterületek száma. Mario Beauregard (Montreali Egyetem, Kanada) és kutatótársa, Vincent Paquette több mint egy tucat agyi régióban észleltek megváltozott vérátáramlást és anyagcserét annál a 15 karmelita apácánál, akiket agyi képalkotó eljárással vizsgáltak, miközben azok felidézték Unio mystica élményüket.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Neuroteológia | Hozzászólások: 5

Neuroteológia

2009.12.06

Az elmúlt években érdekes nevû új tudományágak is virágzásnak indultak. A neuroteológia a hit és a vallásos élmény idegrendszeri korrelátumait vizsgálja. Dimitrios Kapogiannis az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetében (NIH) fMRI segítségével istenhívôk agyát vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy imádkozás közben olyan agyterületeik aktívak, amelyek egyébként csak akkor, ha az illetô személyekkel kommunikál vagy ilyen kommunikációt képzel el. Rick Strassman pszichiáter a DMT által kiváltott spirituális élményeket kutatja. A szerotoninszerû dimetiltriptamin sokféle növényben elôfordul, ésaz egyetlen hallucinogén, amelyet az emberi szervezet is elôállít; a szerepét egyelôre nem ismerjük.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Neuroteológia | Hozzászólások: 0