Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Morfogenetikus mező

Cikkek

Rupert Sheldrake : Telepátiától a morfogenetikus mezőig

2011.12.13

Sheldrake elméletei ma széles körben a figyelem központjába kerültek, még a tudatkutatás vonatkozásában is. A hagyományos tudomány által mellőzött azon kisszámú tudóscsoporthoz tartozik, akik nyíltan felvállalják a különleges jelenségek kutatását, így pl. telepátia az állatoknál, a fantomfájdalom, az imádkozás hatása, az anyák és a csecsemők közötti telepatikus hatás, annak képessége, hogy megérezzük, ha valaki hátulról mereven bámul bennünket, gondolatátvitel telefonálás, elektronikus levél küldése közben. Ezek olyan jelenségek, melyeket mindenki már legalább egyszer átélt, amelyeknek tulajdonképpen elgondolkodásra kellene késztetni bennünket. Ezek a különleges jelenségek jelentik Sheldrake fő kutatási irányát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Morfogenetikus mező | Hozzászólások: 5

A kollektív tudat

2010.11.16

A kollektív tudat szemléltetéséhez érdemes egy még kézenfekvőbb példához nyúlnunk: gondoljunk csak az államalkotó rovarokra, mondjuk a hangyákra. A hangyakolónia királynője, esetenként királynői nem gyakorolnak valódi hatalmat. Nem felügyelik a boly működését, s parancsokat sem osztogatnak. Ők is inkább a kollektíva részei semmint szervezői. Nem mintha a hangyakolóniáknak szükségük lenne szervezőkre, ettől függetlenül mégis hatékonyak, olyannyira, hogy ez a fajta társas szerveződés valószínűleg 100 millió évvel ezelőtti kialakulása óta töretlenül fennáll.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Morfogenetikus mező | Hozzászólások: 0

Morfogenetikus mező (kísérlet, gyakorlat)

2010.07.19

1952-ben a Koshima japán szigeten végeztek kisérletet makákókkal természetes élőhelyükön. Homokos édes burgonyát adtak nekik, amit nem túl nagy örömmel de elfogyasztottak. Egyik makákó rájött, hogy a homokot le lehet mosni, és így minden probléma nélkül élvezhető az étel. A tudás apránként elterjedt, főleg a fiatalabb egyedek között. Amikor azon egyedek száma, akik megmosták a burgonyát, elért egy kritikus értéket, a tudás sokkal gyorsabban kezdett terjedni, mint az logikusan következett volna, hirtelen szinte az egész makákó törzs rászokott a krumpli mosásra, sőt a szokás ekkor hirtelen megjelent a tengeren túlon Takasakiyamaban is. Ezt a kritikus értéket hívják a Századik majomnak. Kétkedők és éljenzők bőven akadnak!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Morfogenetikus mező | Hozzászólások: 1

A Maharishi-hatás

2009.12.16

Hány tudós fogadna el egy olyan tanulmányt, amely azt állítja, hogy egy viszonylag kis csoportnyi ember csukott szemmel ülve meg tudja változtatni a körülöttük lévő világot?

A válasz: sok. Mára már több mint egy tucat tudományos kutatást vizsgáltak át és jelentettek meg neves szakfolyóiratok a Maharishi-hatásról.Miért fogadják el ezeket a tanulmányokat a tudomány szakértői?Tudományos kiadásra való elfogadás azt jelenti, hogy egy kutatókból álló vizsgálóbizottság tüzetesen átvizsgálja a tanulmányt. Ennek a folyamatnak az a célja, hogy kiszűrjék a kiadásra nem alkalmas, rosszul szerkesztett dolgozatokat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Morfogenetikus mező | Hozzászólások: 9

Az Akasha krónika

2009.11.20

Az akasha szanszkrit eredetû szó, ragyogót jelent, de a "lényegre", illetve az "ûrre" is utal. Az akasha az ötödik elem, a tûz, a víz, a föld és a levegõ után az éter. A jelenségek tér-idõ világa mögötti láthatatlan valóságát nevezték már világszellemnek, világlélek- nek, egyete­mes, finomanyagú energia mezõnek, kvint-esszenciának, nagy mágikus ágensnek, kozmikus fluidumnak és még folytathatnánk. A nevek változnak, a tartalom azonban, amit jelölnek, mégis ugyanaz maradt. Az akasha az indiai Upanisádok szerint a kozmosszal együtt kelet­kezett, energiával teli tér, tömény szubsztancia, amely betölti az egész teret, és mindent megteremt ami csak létezik benne.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Morfogenetikus mező | Hozzászólások: 1

Morfogenetikus mező

2009.06.03

Sheldrake a „A new science of life” (Az élet új tudománya) című művében felveti, hogy valamennyi rendszert az energián és az ismert anyagi tényezőkön kívül láthatatlan szervezőerők is irányítják. Ezek okozati mezők, mivel a forma- és viselkedésminták előképeiként szolgálnak. E mezők nem a szó normális értelmében vett energiával bírnak, mivel hatásaik átjutnak a tér és idő gátjain, ami a normális energia áramlásában akadályt jelentene. Távoli hatásuk éppoly erős, mint közelről gyakorolt hatásuk. E hipotézisnek megfelelően bármikor, ha egy faj egyede elsajátít egy új viselkedési mintát, ez megváltoztatja az adott faj oksági mezejét, legalábbis enyhe mértékben. Ha e viselkedés elég sokáig ismétlődik, akkor „morfikus rezonanciája” kihathat az egész fajra.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Morfogenetikus mező | Hozzászólások: 1