Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mitológia

Cikkek

A mágia története

2010.01.18

Az ősi természeti népek ugyan nem ismerték a körülöttük lévő természet -mai fogalmakkal mondva- tudományos működését, de megértették a fizikai valóság mögött meghúzódó magasabb világok működési mechanizmusát. Pontosan tudták, hogy az a világ, amiben élnek nem az első és nem az utolsó a létező világok között. Ismerték a síkok egymásra épülését és kialakulási folyamatát.Elődeink hitvilágában elterjedt az a hiedelem, hogy a növények, az állatok és a természeti képződmények szellemmel vagy lélekkel rendelkeznek. Ezt nevezik animizmusnak, a latin anima -lélek szóból. A vadászat megkezdése előtt az ősemberek eljátszották az előttük álló zsákmányszerzés minden fontos mozzanatát.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Mitológia | Hozzászólások: 0

Szent állatok a kelta mitológiában

2010.01.18

Sok történettel találkozhatunk a druidák állattá válásáról, ami nem idegen más kultúrák mágusainak, boszorkányainak gyakorlatától sem. Az alakváltást a viking törzsek sámánjai, varázslói és harcosai is alkalmazták. A dobolással, hallucinogén növények fogyasztásával és varázsdalokkal, mágikus szövegek kántálásával létrehozott transzállapotban végzett hamlöberi vagy hamrammr, azaz az "asztráltest" kivetítése és állat alakban való megjelentetése a germán seidh boszorkányok praxisába tartozott.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Mitológia | Hozzászólások: 2

Henderson: Az ősi mítoszok és a modern ember

2009.12.08

A civilizáció perifériáján évszázadok óta változatlan formában létező kis törzsi társadalmak rituáléiban és mítoszaiban azonos szimbolikus struktúrák találhatók meg. Jung analitikus iskolája segített felszámolni a mesterséges megkülönböztetést a primitív aki a mindennapok természetes részeként éli meg a szimbólumokat és a modern ember között, aki számára viszont a szimbólumok értelmetlenek és irrevelánsak. A kollektív tudattalan tartalmazza az emberiség közös pszichikai örökségét.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Mitológia | Hozzászólások: 0