Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Metaelmélet

Cikkek

Varga Csaba - Egyesített elmélet: metafilozófia (1-7/11)

2009.07.30

Az „új” életérzés: nincs érvényes jelen. Közeledünk viszont egy boldog szellemi-lelki állapothoz: új univerzális helyzet- és tudatállapot jön létre. Lényegileg nemcsak a csillogóújkapitalizmus önpusztító, hanem a számtalan fénytelen lélek is önemésztő. Nem lehet többé elkenni, elfedni, hogy az új ezredév nyitányán (is) tapasztalt és megfigyelt külső-belső világ zsákutca, tévedés és így folytathatatlan. Nem csak részleteiben, hanem teljességében is. Ez az első axióma különösebb újabb indoklást nem követel, noha a poszt-modern filozófia még messze nem fejezte be az eddigi dogmák, illúziók és hazugságok filozófiai lerombolását. Az alacsony szintű egyéni és kollektív létezés brutális látszat-rendezettsége is tarthatatlan. A mediatizált látványkulisszák mögött a szétbomlás halad előre, a globális dekonstrukció makro-, mezo és mikroszinten is végleg megkérdőjelezi a fennálló világ- struktúrákat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Metaelmélet | Hozzászólások: 0

Varga Csaba - Egyesített elmélet: metafilozófia (8-11)

2009.07.29

Sokszintes, sokdimenziós sűrített tartalomként-formaként bemutatható-e a metafilozófia? Az egészkép, avagy az egészelmélet (a „valóság/tudat” és megnevezése) egyesített filozófiaként egyaránt leírható két-háromdimenziós táblázatban, mátrixban és leginkább gömb-modellben. Megjegyzés: mozgó-forgó gömbmodell helyett most csak „egyszerű” táblázat következik:

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Metaelmélet | Hozzászólások: 0

Varga Csaba - A jövő, mint új tudat és tudatosulás

2009.06.01

A mai Magyarországon az emberek nagy többsége a jövőtől jobban fél, mint a középkor embere a gonosztól. Nemcsak a jelentől, hanem a jövőtől is inkább rosszat vár, mint bármilyen jót, mert már sok jövőígéretben csalódott. Ez részben talán azzal is magyarázható, hogy a jelen és jövő általában - úgy érezzük - nélkülünk, ellenünkre jön létre. Ma sok olyan nézet található meg különböző társadalmi csoportok tudatában-tudattalanjában, amelyek nem próbálják meg átgondolni a változásokkal szembeni fenntartásokat, hanem egyszerűen, szorongásos állapotban tartanak attól, ami ma, holnap vagy azután következik majd. Ez a közép-európai jövősokk nem amiatt van, ami váratlanul, hirtelen ránk szakad, hanem attól, ami esetleg, homályosan egyszer eljön. Előre tartunk a jövőtől, azaz jelensokkban élünk.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Metaelmélet | Hozzászólások: 0

Előzetes hipotézisek a metaelméletről

2009.04.08

A Tudás mennyiségi és főként minőségi fejlődése – Új Tudomány - Új Elmélet születése - Harminc-ötven éven belül új minőségű univerzális tudás és tudáshasznosítás várható. A tudás személyes tőkévé válása.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Metaelmélet | Hozzászólások: 0

Csörgő Zoltán - Metatudat, avagy „Az agy ábránd”

2009.03.31

Az emberi lét legspecifikusabb jellemzője a tudat. Mélységeinek megtapasztalása a vallásos élmény középpontjában áll és legalább megközelítő megértése egyben az egyik legnagyobb feladata a tudományos kutatásoknak. Ma már azt is sejtjük, hogy a tudat megismerése hordozza a választ létünk alapkérdéseire. Az emberi tudat ugyanis önmagában hordozza a létében felmerülő feladatok megoldásának lehetőségét.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Metaelmélet | Hozzászólások: 0