Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Frecska Ede - Kvantumpszichológia

2009.11.06

Kvantumpszichológia - Dr. Frecska Ede - 2007 április 14 szombat 14:30 - 15:30

Kép "A központi idegrendszer funkcionális szerveződése hierarchikus elvet követ, amely lefelé haladva nem ér véget a neuroaxonális szintnél, hanem kiterjed a szubneurális elemekre is. Amikor az információátvitel alegységeinek nagysága nanométerekben mérhető, és elemszámuk meghaladja a neuroaxonálisét, akkor egy új minőség jelenhet meg az információfeldolgozásban és ez feltehetőleg mikrofizikai hatások érvényesülése kvantum-komputáció keretében.A kvantum-sajátosságok közül, elsősorban a 'szignál nonlokalitás' az, ami releváns lehet az információfelvétel mély szintjén, és amelynek segítségével a módosult tudatállapotok egyes jelenségei értelmezhetővé válnak kvantumpszichológiai keretben.

Az antropológiai megfigyelésekből és spirituális tradíciókból ismert rituális gyógyítás számos olyan elemet tartalmaz, ami jelenlegi felfogásunkból nem interpretálható, de kvantumpszichológiai felfogásból, az ismeretszerzés egy dualisztikus modelljének keretében értelmezhető. Ez a modell a hétköznapi tudatállapotra jellemző 'perceptuális-kognitív-szimbolikus' megismerés mellé egy a szignál nonlokalitáson alapuló 'direkt-intuitív-nonlokális' információ felvételt rendel.Az utóbbi spirituális élményekben és a módosult tudatállapotok integratív formájában érvényesülne.Az integratív forma az, amit a rituális gyógyítás alkalmaz, és elkülönül a módosult tudatállapotok dezintegratív formájától (pl. pszichózis, delírium). A kultúrkörünkben szokatlan rítusok közvetett célja a "profán" szenzibilitás (modellünk szerint a 'perceptuális-kognitív-szimbolikus' megismerés) letörése, amelyet ritmikus ingerléssel-mozgással, kimerítő fizikai stressz-hatásokkal, és esetenként hallucinogén szerek használatával érnek el.

Az így bekövetkező módosult tudatállapot tradicionális közegben integratív jellegű, utat nyit a 'direkt-intuitív-nonlokális' információfeldolgozás felé, de rituális kontextustól leválasztva, kulturidegen környezetben indukáltan spirituális tartalmát elveszti és könnyen dezintegratívvá válik.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

axismundira@gmx.com

(AxisMundira (ows.eoldal.hu), 2009.11.08 01:03)

köszi, ezt ha jól emlékszem halottam , de nincs meg és jó lenne , csak nem jó a link vmiért.. küldd majd be légyszives újra.
örülök hogy hozzászoltál, kellemes meglepetés volt.


ayahuascareality.try.hu

(hanaura, 2009.11.08 00:42)

http://ddl.data.hu/get/0/1789294/ip2_frecska5_spir_elmenyek_amazon_saman_ayah_diffdiag2007okt13.mp3