Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúra

Cikkek

Szétütve: drogok és alkohol az irodalomban

2013.07.18

Július 18-án ünnepelné 76. születésnapját a gonzo irodalom keresztapja, Hunter S. Thompson. A Félelem és reszketés Las Vegasban és a Rumnapló szerzőjét alkohollal és tudatmódosítókkal feldobott, öngyilkossággal lezárt, őrült élete hírhedtté tette. Nagyban hozzájárultak ehhez persze a szövegei, amikben jórészt a saját életének eseményeit örökítette meg. Az évforduló apropóján összegyűjtöttük az irodalomtörténet leghíresebb függőit és műveiket, amelyekben elmosódik a határ a valóság és a fikció között, és az alkotó a módosult tudat sötét mélységeit járja be. Drogok és alkohol minden mennyiségben.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kultúra | Hozzászólások: 0

Terence Mckenna : A kultúra nem a barátod

2010.10.09

Részletek Terence Mckenna előadásaiból, a szöveg felvételről került lejegyzésre - fordította: sendmode | ows

Amit civilizációnak hívunk, az nem egyéb, mint hatmilliárd ember taposása egymás vállán, miközben épp egymás fogait rugdalják ki. Nem egy kényelmes helyzet, főleg annak fényében nem az, hogy kihátrálva egy kicsit ebből az egészből a bolygónkra pillantva azt látjuk, hogy igenis rendelkezünk azzal a pénzzel, erővel, szeretettel, orvosi szakértelemmel és technológiai know how-val, hogy valóságos földi paradicsommá változtassuk ezt a planétát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kultúra | Hozzászólások: 1

Bereczkei Tamás : Kulturális szelekció

2009.04.26

A vallás imént említett bonyolult jelenségköre már utal egy nagyon fontos problémára. Noha a különböző vallási képzetek és szokások bizonyos pontokon befolyást gyakorolnak az őket hordozó egyének biológiai sikerességére, funkcióik nagy része nem merül ki ebben. A túlvilágra  vonatkozó képzetek, a megtisztulás rítusai vagy az Istennel való kapcsolat írásos emlékei olyan szimbólumrendszert alkotnak, amely révén a hívők egy általuk teremtett világ tagjaivá válnak, és  egymással közösséget alkotnak. Általában véve, az emberi viselkedés, az állati viselkedéstől eltérően, számos ponton nélkülözi a biológiai alkalmazkodás logikáját.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kultúra | Hozzászólások: 0