Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varázsgomba végstádiumú rákosoknak

2010.11.29

Kép A varázsgomba néven ismertté vált hallucinogén szer, a pszilocibin enyhítheti a rák utolsó stádiumában gyakran fellépő szorongást - közölték amerikai kutatók.Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy rákbetegeknek egyetlen alkalommal közepes dózisú pszilocibint - az LSD-hez hasonló hatású hallucinogént - adva, azok mérhetően kevésbé voltak depressziósak az alkalmazás után hat hónappal, mint azok, akik placebót kaptak.

 


A kis létszámú tanulmányban 12 rákbeteg vett részt, valamennyien jól tolerálták a kezelést.


Az eredmény újraéleszt egy korábban reménykeltően indult területet: már az 1950-es, majd az 1970-es években úgy találták, hogy egyes páciensek hangulata jelentősen javult, szorongása enyhült a hallucinogének hatására. Az LSD-vel végzett tanulmányok az 1970-es években, a szigorú amerikai szövetségi szabályozást miatt megszakadtak.

 


Mint Charles Grob (Harbor-University of California Los Angeles) hangsúlyozta, a szövetségi törvények jelenleg a varázsgomba bármely célú használatát tiltják. Ha azonban a szer hatékonynak bizonyul a végstádiumú rákos páciensek kezelésére, az amerikai szabályozóknak meg kellene teremtenie az alkalmazásához szükséges speciális feltételeket.

 


Grob hozzátette, hogy két további akadémiai intézetben (a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen és a New York-i Egyetemen) is folynak hasonló kutatások a varázsgombával.

 

http://mti.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.