Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Psilocybin (kutatás)

2010.08.10

Kép A kísérletet vezető Roland Griffiths, a marylandi Johns Hopkins egyetem viselkedésbiológia- és idegtudomány-professzora szerint a psilocybint évszázadok óta használják vallási célra, tehát spirituális élményt kiváltó hatása nem meglepő, azonban ez a vizsgálat minden korábbinál egyértelműbben bizonyítja ezt. Sőt minden korábbinál tudományosabb módon, teszi hozzá a cikket kísérő kommentárjában David Nichols gyógyszerész professszor.

 

Kép A kutatás átlagosan 46 éves önkéntes alanyai korábban semmilyen pszichedelikus szert nem fogyasztottak, részt vettek viszont bizonyos fokú vallási vagy spirituális tevékenységben, például imádkoztak, meditáltak, spirituális témájú olvasóköröket látogattak, stb. A vizsgálat során egyszer kaptak 30 milligram psilocybint, és egyszer kontrollként egy serkentőszert, Ritalint, amelynek nincsenek pszichedelikus tulajdonságai. Az, hogy a kísérleti alanyok kontrollként nem hatástalan placebót kaptak, David Nichols szerint az eredmények hitelességét nagyban fokozza, mert különben könnyen ki lehetne találni, mikor kap az illető psilocybint és mikor placebót. A két szer bevétele között egy hét telt el, és a bevétel után a kísérleti alanyokat arra biztatták, hogy forduljanak saját belső világuk felé; ezt elősegítendő, becsukott, szemellenzős szemmel feküdtek és klasszikus zenét hallgattak, a klinika átlagos lakószoba kinézetűre dizájnolt kísérleti helyiségében. A pszichedelikus "utazás" a gombával kb. hat órán át tartott, majd a kísérleti alanyok írásban beszámoltak élményeikről és kitöltöttek egy, a spirituális élményeket mérő standard pszichológia-tesztet. A 36 önkéntes 60 százaléka, 22 ember számolt be teljes misztikus élményről a varázsgomba fogyasztása után, és csak 4 fő jelzett némi spirituális élményt a kontrollanyag elfogyasztása kapcsán. Griffiths szerint a legtöbb kísérleti alany alig tudta elragadtatását szavakba önteni, olyan élményekről számoltak be, mint a tiszta tudat érzékelése, eggyéválás a végső valósággal, a tér és az idő transzcendálódása, áhitat és szentség érzése, és mély pozitív érzelmek, mint a szeretet, öröm és béke érzése.

 

 

Az utánkövetéses vizsgálat során két hónap múlva újra megkérdezték a kísérleti alanyokat, és egyharmaduk számára a pszichedelikus élmény életük legjelentősebb spirituális tapasztalatává vált, további egyharmaduk pedig az öt legjelentősebb spirituális tapasztalata közé sorolta. A rokonokat, barátokat is megkérték egy kérdőív kitöltésére, és ők is visszaigazolták a hosszú távú, jelentős hatást: a kísérleti alanyoknak ez a kétharmada szerintük is kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá, elégedettebbé vált.

 

 

A maradék egyharmad nehezebben dolgozta fel a gomba által okozott élményeket, ők megijedtek a fejükben kibomló pszichedelikus tapasztalástól. A kutatók ezért is óva intenek attól, hogy valaki önhatalmúlag kísérletezésbe kezdjen.

 

 

Kép Ahogy Roland Griffiths elmondja, az alapvetően fontos hatású hallucinogén, illetve pszichedelikus szereket a hatvanas évekig komolyan kutatták, több mint ezer tanulmányt közöltek a témában, jelentős eredményeket értek el a depresszió, a skizofrénia, a szorongás, az igen súlyos, máshogy kezelhetetlen kényszerbetegségek, a cluster-fejfájás, az alkoholizmus és a különböző szenvedélybetegségek kezelésében, valamint a haldoklók félelmeinek csökkentésében. David Nichols professzor hozzáteszi, itt az ideje, hogy 40 évnyi kényszerszünet után az orvoslás ismét elkezdje használni ezeket a szereket. És valóban, a New Scientist július 11-i száma szerint egyfajta reneszánsza kezdődik a pszichedelikus szerekkel való gyógyításnak.

 

 

A kutatás végzői kifejtik, hogy az agy- és tudatkutatás is sokat profitálhat a pszichedelikus szerek használata révén: mivel a psilocybin által kiváltott és a spontán spirituális élmény megegyezik, lehetőség nyílik arra, hogy megvizsgálják, mi történik az agyban a misztikus tapasztalat során. Ez további lökést ad egy nemrégiben született új tudományág, a neuroteológia (a vallásos élmény neurológiája) vagy más néven a bioteológia fejlődésének, amely a vallásos élmény biológiai, agyi, molekuláris alapjait kutatja (és nem keresi a választ arra a kérdésre, hogy valójában van-e isten). Nichols hozzáteszi, a varázsgomba valószínűleg ugyanazokat az agyi struktúrákat stimulálja, mint amelyek a böjt/éhezés, meditáció, alvásmegvonás, illetve a halálközeli élmények során váltanak ki spirituális élményeket.

 

 

Bűvös szerek

 

 

Kép A pszichedelikus elnevezés 1957-ből, Humphry Osmond pszichiátertől származik: betegei olyan nagy számban számoltak be az életüket alapjában megváltoztató élményekről az akkoriban hallucinogénnek nevezett szerrel való kezelésük során, hogy az orvos megalkotta ezt a görög szót, ami a lélek kibontakozását elősegítőt jelent.

 

 

A neuroteológia szó először Aldous Huxley utolsó regényében, A sziget-ben fordul elő.

 

 

A pszichedelikus szerek spirituális használata az antropológusok szerint egyidős az emberiséggel. Európai kultúránkban szervezett keretek között legutóbb a Theodosius római császár által 392-ben bezárt, illetve a gótok által 396-ban lerombolt, Athén mellett található Eleuzisz misztériumvallásában használták. Ez kétezer éven át az ókori Mediterráneum egyik legfontosabb spirituális rendszere volt, a legjelentősebb görög gondolkodók (például Szophoklész, Platón, Hérodotosz) mind részt vettek évente rendezett beavatási ünnepségén, amelynek egyik alapeleme volt a kykeon-nak hívott szer elfogyasztása, ami egyesek szerint esetleg anyarozs-, azaz LSD-tartalmú ital, mások szerint varázsgomba-, azaz psilocybin-készítmény lehetett.

 

A mai USA-ban két egyház használhatja legálisan vallási céljai érdekében a pszichedelikumokat: az egyik az őslakos indiánok egyháza, a másik viszont egy modern szervezet, az Unial de Vegetal, amely a Santa Fé-i bíróság idén február 21-i, precedensértékű ítélete szerint spirituális gyakorlatában használhatja az egyébként tiltott, ayahuasca nevű, a psilocybinnel rokon vegyületet tartalmazó szert.

 

További kapcsolodó cikkek :

Neuroscientists Probe Psychedelic Psilocybin

...of so-called psychedelics: psilocybin from mushrooms, mescaline from...
July 12, 2006 – News - By David Biello

Psychedelic Healing?

...benefits of drugs such as LSD, psilocybin, DMT, MDMA, ibogaine and...
December 28, 2007 – Scientific American Mind - By David Jay Brown

LSD Returns--For Psychotherapeutics

...some researchers have studied psilocybin (the active ingredient in...
September 24, 2009 – Scientific American Magazine - By Gary Stix

Long Trip: Magic Mushrooms' Transcendent Effect Lingers

...36 specially screened volunteers psilocybin , the active ingredient in...
July 01, 2008 – News - By David Biello

Can the Peace Drug Help Clean Up the War Mess?

...African drug called ibogaine and psilocybin, from so-called "magic...
April 20, 2010 – News - By Brian Vastag

Not Imagining It

...journey occasioned by the drug: psilocybin, the active ingredient in...
October 16, 2006 – Scientific American Magazine - By David Biello

Visions for Psychedelics

A single dose of psilocybin, the active ingredient in the infamous...
October 04, 2006 – Scientific American Mind - By Jamie Talan

Albert Hofmann, Inventor of LSD, Embarks on Final Trip

...was also the first to synthesize psilocybin , the active ingredient in...
April 30, 2008 – News - By David Biello

Self-Experimenters: Psychedelic Chemist Explores the Surreality of Inner ...

...His lab has shown that psilocybin, the active ingredient in the variety...
March 20, 2008 – Features - By David Biello

DMT is in your head, but it may be too weird for the psychedelic renaissance

...NYU are testing the potential of psilocybin and other hallucinogens for...
April 16, 2010 – Cross-check - By John Horgan

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.