Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasisolaj segített az autista gyermeken

2010.08.22

 

A szülők számtalan gyógyszert kipróbáltak, de igazi sikert csak a hasisolajjal értek el az autista kisfiúnál

 

Szülők, akik maguk sosem fogyasztottak marihuánát, füvet adnak 5-10 éves gyermekeiknek – első hallásra abszurdnak tűnik, mégis egyre több ilyen esetről számol be az amerikai média. Miért tenne egy épeszű szülő ilyesmit? A válasz egyszerű: mert a gyermeke autista, és a hagyományos gyógyszerek nem váltak be nála, így a szülők kétségbeesetten keresik az alternatív megoldásokat. Közéjük tartoznak a 9 éves oregoni kisfiú, Alex szülei. Alexet születésekor egy genetikai rendellenességgel (sclerosis tuberosa) diagnosztizáltak, ennek egyik következményeként autista lett. Az utóbbi években egyre agresszívebbé vált a viselkedése, gyakran tett kárt másokban, ha tehette, de leginkább önmagában, szó szerint véresre verte a saját fejét, így védősapkát kellett ráadni. Az orvosok számtalan gyógyszert kipróbáltak nála: Zoloft, Risperdal, Naltrexone, Ativan, Valium, és végül Haldol. Kizárólag a Haldollal értek el némi sikert, azonban azon az áron, hogy Alexból érzéketlen zombi lett a gyógyszer hatása alatt. Az alábbi videó bemutatja, milyen intenzív dühkitöréseken ment keresztül a fiú.

 A sajtóból értesültek arról, hogy más szülők sikeresen kísérleteztek egy olyan szerrel, amely az amerikai kábítószer-törvény I. listáján szerepel – azon anyagok között, amelyek állítólag rendkívül veszélyesek de egyáltalán nincs gyógyászati potenciáljuk. Ez a szer a kannabisz, avagy a kender. Mivel Alex szülei az amerikai felnőttek azon feléhez tartoznak, akik tinédzserkorukban sem szívtak füvet, tanácstalanok voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen formában adják be a szert. A szívás érthető okokból nem jöhetett szóba, ugyanakkor egyik ismerősüktől – illegális úton – beszereztek egy kis hasisolajat (a kender gyantájából készült folyadék), amelyet a fiú ételébe tudtak keverni. Az alábbi videó bemutatja, milyen jelentős változásokat sikerült elérni Alex viselkedésében a hasisolaj segítségével.

 A hatás lenyűgöző volt: 75 mikroliter hasisolajtól a fiú lenyugodott anélkül, hogy elveszítette volna érdeklődését a külvilág iránt (az ennél nagyobb dózistól azonban már beálmosodott). Korábban a kezét szinte csak arra használta, hogy kárt tegyen vele magában, rettegett a saját testétől, most azonban a világ felfedezésére kezdte használni a kezeit. Ránézett a szüleire és még mosolygott is – az apja és az anyja az elmúlt évek legboldogabb pillanatait élték át. Az öröm azonban nem tartott sokáig: elfogyott a hasisolaj. Az oregoni törvények nem teszik lehetővé a marihuána gyógyászati alkalmazását, így nem tudtak legális úton kannabiszt szerezni, csupán a szintetikus THC-t tartalmazó Marinol tabletta volt elérhető. “Szeretném megnézni, hogyan ad be valaki egy kapszulát egy beszélni nem képes gyermeknek,” kommentálta az apa azon az netes oldalon, amelyet azért hoztak létre, hogy az ügyüket a nyilvánosság elé tárják. A Marinol ráadásul nem tartalmazza a kannabisz növény hatóanyagainak teljes körét. Alex állapota gyorsan romlott, alig evett és ivott, és miután többször is a sürgősségi osztályon kötöttek ki vele, a szülők fájdalmas döntésre kényszerültek. Beadták egy a lakóhelyüktől 200 mérföldre lévő otthonba, ahol a nap 24 órájában szakszerű ellátást kap – a szülők azonban csak 2-3 hetente engedhetik meg maguknak a több órás autóúttal járó látogatást.

 


Egy másik szülő beszámolója az ABC hírcsatornán


“Távol lenni tőle az életem legrosszabb élménye,” panaszolja az apa a honlapon. “Kevésbé vagyunk stresszesek, több a szabadidőnk, és végre a másik fiam is gyakrabban láthat és játszhatok vele. Azonban két hónapja egy olyan űr tátong bennem, amit semmi nem tölthet meg.” A szülők, akik soha nem szívtak füvet, most a kutatások kiterjesztésére és a gyógyászati marihuána legalizációjára szólítanak fel. Tapasztalatuk ellentmond a kormánypropagandának, amely szerint a marihuánát nem lehet biztonsággal gyógyszerként alkalmazni. “Végezd el a saját kutatásod, kritikus, de nyitott elmével olvasd el a tanulmányokat mindkét oldalon, és meg fogod látni, micsoda hazug propaganda folyik itt,” ajánlják a Drogriporterrel együtt az olvasóknak. Az ellenoldal képviselői gyakran a kutatások hiányára hivatkoznak: azonban azt elhallgatják előlünk, hogy a kutatások azért járnak még gyerekcipőben, mert a kormányok és a hivatalos intézmények évtizedek óta szabotálják a hasonló jellegű kutatásokat, és az orvostársadalom jelentős része zsigerből elutasítja a marihuána gyógyászati felhasználását. 

 

 

forrás: http://drogriporter.hu/autism

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.