Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hallucinogén anyagok a gyógyászatban

2010.12.03

Írta Bézsenyi Júlianna - november 30, 2010

 

Már csak rövid idő kérdése és a tudatmódosító anyagok több évtizedes hanyatlás után, a pszichológiai szemléletmódban megvalósult újabb változás miatt, ismét a terápiás díványra kerülhetnek .

 

 

Sandi Lundahl, ötven éves egészségügyi tanácsadó 2004-ben, egy verőfényes, szép tavaszi napon megjelent a  Jonhs Hopkins University School of Medicine viselkedésbiológiai kutatási központban. Az első hallucinogén droggal végzett kísérletre jelentkezett önként kísérleti alanynak, ami az első ilyen volt több mint három évtized után. Teszteket töltött ki, két megfigyelővel is beszélgetett, akik majd vele lesznek a kísérlet során, azután egy kényelmes, nappaliszerű helyiségbe vezették, amely a kísérlet helyszíneként szolgált. Ezek után lenyelt két kék kapszulát, majd eldőlt a díványon. Hogy teljesen el tudjon lazulni és befelé tudjon figyelni, szemellenzőt és fülhallgatót vett fel, amelyben a kísérlet teljes időtartama alatt kifejezetten erre kiválasztott klasszikus zene szólt.
A kapszulák magas dózisban psylocibint tartalmaztak, az úgynevezett „varázsgomba” elsődleges hatóanyagát, amely, mint az LSD és a meszkalin, változást idéznek elő a hangulatban és az érzékelésben, viszont ez az anyag csak viszonylag ritkán okoz hallucinációt.

 

 

A kísérlet végén, amikor a psylocibin hatása eloszlott – Lunadhl soha ezelőtt nem élt semmilyen hallucinogén szerrel –  újra teljes kérdőives felmérésen esett át. A válaszaiban arról számolt be, hogy a kísérleti szobában töltött idő alatt mély misztikus élményt élt át. Hasonlót ahhoz, amiről a spirituális élményt keresők számolnak be különböző kultúrákban, korokban, amit ők mindennel kapcsolatban állásként jellemeztek. Olyan érzésnek, melynek kísérőjelenségei a transzcendens idő és tér érzéskelése, egyfajta megszentelt öröm.

 

 

Összegzés

 

Több száz kutatási eredmény jelent meg az 1950-es és 1960-as években hallucinogén anyagokkal kapcsolatban. A használatuk tiltása törvényen kívül helyezte a drogok alkalmazását, ezért az ezzel kapcsolatos kísérleteket berekesztették.
A kutatások korai szakaszára tett utalások, amelyeket nem folytattak a kutatásokat ért bírálatok, kifogások miatt, azt engedik feltételezni, hogy ezek a vegyi anyagok talán segíthetnek a különböző pszichiátriai betegségben szenvedőknek.
Az új szemléletmód a hallucinogének alkalmazásában, elsősorban a psylocibin alkalmazhatósága, hatékonyan oldja a szorongást a halálos rákos betegek esetében és segít megszabadulni a rossz szokásoktól.
A korai vizsgálatok ígéretesnek mutatkoznak, több páciens is mély spirituális élményről számolt be illetve képessé vált az életére  kiható fontos változtatások megtételére.

 

http://kozeljovo.komm.bme.hu/2010/11/30/hallucinogen-anyagok-a-gyogyaszatban/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.