Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kísérlet és Kutatás

Cikkek

Psilocybin és LSD gyógyászati vizsgálatban

2010.11.22

 

A törvény által üldözött kábítószereket elsőre képtelenségnek tűnik a gyógyításban felhasználni. Az egyre gyűlő kísérletes adatok szerint azonban megfelelő adagban igenis lehet gyógyító hatásuk. Tilalom ide, vagy oda, a kutatók kíváncsisága korlátozhatatlan. A kábítószerek hatásvizsgálatai mind állatkísérletben, mind emberen mindig is folytatódtak, sőt számos az agyi struktúrákat feltérképező új vizsgálati lehetőség (pl. az MRI) az ecstasyként ismert MDMA (metiléndioximet am fetamin), továbbá az LSD (lizergsav diet liamid) és a marihuána (cannabis) kutatásainak még lendületet is adott.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

A pszichedelikumok terápiás lehetőségei

2010.08.25

A pszichedelikumok megfelelő körülmények között gyógyítják a depressziót, a szorongást, a kényszereket, a szuicid viselkedést, az alkoholizmust és az egyéb függőségeket, enyhítik a klaszter-fejfájást – és univerzális misztikus élményt váltanak ki. Némelyik közülük tiltólistán szerepel, de az elmúlt évtizedben újrakezdődhettek a velük kapcsolatos kutatások.Ez év elején, a Magyar Pszichiátriai Társaság megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő konferencián dr. Frecska Ede, a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Tanszékének igazgatója számolt be a pszichedelikus szerekkel kapcsolatos orvosi vizsgálatokról.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

Visszahoznák a gyógyászatba az LSD-t és a varázsgombát

2010.08.25

A svájci orvosok egy tekintélyes szaklapban közölték tanulmányukat, és azt javasolják, hogy újra vezessék be a pszichoaktív drogok használatát a gyógyításba. Úgy vélik, hogy az LSD, a ketamin és a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin hatékonyan és megfelelő körültekintés mellett mellékhatások nélkül alkalmazható lenne depresszió, krónikus fájdalom, vagy a súlyos szorongás kezelésére.Ezeket az anyagokat sokáig használták pszichiátriai kezelésekben, de az utóbbi néhány évtizedben szinte minden pszichoaktív drog ilyen jellegű alkalmazását beszüntették, vagy erősen korlátozták.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

A Salvia Divinorum terápiás haszna

2010.08.24

Amerikai idegtudósok tiltakoznak az ellen, hogy az USA törvényhozása tiltólistára helyezze a Salvia divinorum nevű növényt még az előtt, hogy kutatások tisztáznák, vannak-e káros mellékhatásai, illetve kiderülhetne lehetséges terápiás haszna.David Jay Brown biológus arra hívja fel a figyelmet a Scientific American-ben, hogy a tiltás hátráltatná a roppant ígéretes kutatásokat. Sokkal nehezebbé válna beszerezni a kutatási engedélyeket és a pénzügyi forrásokat is.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 4

Hasisolaj segített az autista gyermeken

2010.08.22

Szülők, akik maguk sosem fogyasztottak marihuánát, füvet adnak 5-10 éves gyermekeiknek – első hallásra abszurdnak tűnik, mégis egyre több ilyen esetről számol be az amerikai média. Miért tenne egy épeszű szülő ilyesmit? A válasz egyszerű: mert a gyermeke autista, és a hagyományos gyógyszerek nem váltak be nála, így a szülők kétségbeesetten keresik az alternatív megoldásokat. Közéjük tartoznak a 9 éves oregoni kisfiú, Alex szülei. Alexet születésekor egy genetikai rendellenességgel (sclerosis tuberosa) diagnosztizáltak, ennek egyik következményeként autista lett.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

MDMA (kutatás)

2010.08.10

Mint arról korábban már írtunk, a központi idegrendszerre ható, azaz pszichoaktív szereknek három osztálya van, a depresszánsok, a stimulánsok és a hallucinogének; ez utóbbi csoportba tartoznak a pszichedelikumok. A pszichedelikum szót Humphrey Osmond pszichiáter alkotta a görög psziché (lélek) és a delein (előhoz-manifesztál) szavak összevonásával, arra utalva, hogy e szerek az emberi lélek vagy elme olyan területeihez, tartalmaihoz biztosítanak hozzáférést, amelyek egyébként el vannak zárva előlünk, és csak meditációban vagy misztikus élmény során törnek a felszínre.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 2

Psilocybin (kutatás)

2010.08.10

A kutatás átlagosan 46 éves önkéntes alanyai korábban semmilyen pszichedelikus szert nem fogyasztottak, részt vettek viszont bizonyos fokú vallási vagy spirituális tevékenységben, például imádkoztak, meditáltak, spirituális témájú olvasóköröket látogattak, stb. A vizsgálat során egyszer kaptak 30 milligram psilocybint, és egyszer kontrollként egy serkentőszert, Ritalint, amelynek nincsenek pszichedelikus tulajdonságai. Az, hogy a kísérleti alanyok kontrollként nem hatástalan placebót kaptak, David Nichols szerint az eredmények hitelességét nagyban fokozza, mert különben könnyen ki lehetne találni, mikor kap az illető psilocybint és mikor placebót.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

A hallucinogének, mint gyógyszerek

2010.06.07

 

• alkoholizmus, drog-addikció
• pszichoszomatikus rendellenességek
• krónikus post-traumás stressz
• obszesszív-kompulzív személyiségzavar
• antiszociális viselkedés
• autizmus
• végállapotú rákos betegek szorongása

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

Helmut Schmidt alapkísérletei véletlengenerátorral.

2010.05.18

Választásos kísérleteket végzett először prekogníció, majd clairvoyance, végül pszichokinézis témakörében. 1969-ben épített, első generátora hardveres típusú volt, amelyben négy lehetőség közül lehetett választani; ezeket négy lámpa jelezte egy doboz fedőlapján. (Személyi számítógépek akkor még nem voltak.) Három kísérleti személlyel dolgozott, akiket előzetes tesztekkel közel száz önként jelentkező közül választott ki. Az első sorozatban a próbák számát 55000 és 70000 közöttinek határozta meg, a statisztikus kiértékelésben figyelembe véve ezt az intervallumot. A kísérleti személyek négy gomb egyikének megnyomásával tippeltek arra, hogy a gombnyomás után a véletlengenerátor a négy lámpa közül melyiket gyújtja fel.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0

Ayahuasca és agresszivitás

2009.10.19

Az agresszív viselkedés befolyásolásához számításba vehető farmakoterápiás módszereink meglehetősen korlátozottak. A leggyakrabban alkalmazott szerek, nevezetesen a szelektív szerotonin reuptake inhibitorok [SSRI-k] hatásossága az agresszió kezelésében vitatott kérdés az irodalomban. Jelen tanulmány célja, hogy etnofarmakológiai perspektívával szolgáljon az agresszió kezeléséhez: esetbemutatás kapcsán felhívja a figyelmet a Felső Amazonas medencéjében őshonos ayahuasca néven ismert, tea-jellegű növényi forrázat proszociális hatására. Az ayahuasca főzete indián törzseknél és mesztic közösségekben rituális gyógyításra használatos. Tradicionálisan alkalmazzák többek között krízis intervencióban, bűntudat felidézésében, majd oldásában és morális tartalmú katartikus élmények generálásában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kísérlet és Kutatás | Hozzászólások: 0