Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógynövények

Cikkek

Bóna Lászó - A növényzet esszéje

2010.12.26

z emberiség legősibb tudása az, ami tiszteli a növényekben rejlô tanító erôt. A Föld vegetációja a legősibb és legtávolibb kultúrák és civilizációk kultikus rajongásainak tárgya. A növények kultúrtörténete a legôsibb történet. Minden háziasított, termesztett gabona fűféle, és mindegyik az Isten képét ölti magára. A kukorica, az árpa, a rozs, a búza, mindegyik Isten azoknál a népeknél, melyek kultúrája e növények termesztésén alapul. Mindegyik kultúra számtalan rituális, mágikus szertartást végez e növények szaporításáért, melytôl saját közösségi, emberi léte függ.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gyógynövények | Hozzászólások: 0

A gomba és a magyar népi gyógyászat

2010.01.10

1. A magyar népi gyógyászattal foglalkozó könyvek egyáltalán nem vagy alig térnek ki a gombára (Hoppál, Oláh, Vasas, Makay-Kis, Danter,...). Pedig figyelemre méltó hagyománya lehetett a gombával gyógyításnak a magyarságnál is. Általánosságban ír a gomba szerepérõl a népi gyógyászatban dr. Vetter János, anélkül, hogy kitérne a magyar vonatkozásokra (Vetter, 1993). 2. Jelen tanulmányomban elõbb röviden arról szólok, hogy régen mire használták a gombát a népi orvoslásban. Aztán a jelenlegi helyzetet mutatom be, összegezek, utalok hiedelmek és tudás összefonódottságára (kölcsönhatására ez esetben), valamint néhány adatra a szomszédos meg távolabbi népek körébõl. Függelékben közlöm a korpuszt (adattárat), az adatközlõk jegyzékét és a könyvészetet....
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gyógynövények | Hozzászólások: 0

Jakucs Erzsébet - Gyógyító gombáink

2010.01.08

A gomba szó hallatán a legtöbb embernek azonnal a mérges gombák jutnak az eszébe. A gombamérgezéstõl való félelem azonban nagyrészt indokolatlan, hiszen néhány alapvetõ szabály betartásával és a gombák jobb megismerésével a gombamérgezés biztosan elkerülhetõ. A nagygomba fajoknak mindössze kb. három százaléka mérgezõ és ez kevesebb, mint a mérgezõ növényfajok aránya. A gombák, ugyanúgy, mint a növények, számos biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, melyeknek egy része az emberi egészségre káros, más része azonban hasznos is lehet. Mint ahogyan ismerünk gyógynövényeket, ugyanúgy léteznek gyógyító gombák is.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gyógynövények | Hozzászólások: 0

160 Tibeti gyógynövény

2009.12.01

Tibeti orvoslás és varázslás című művének függeléke 307-334. o. (Gondolat, Bp., 1987)

1. Abutilon theophrasti - sugármályva (Malvaceae), ólomecetet, vaskloridot, tannint tartalmaz. Nálunk nem haszn. Több változata az indiai, arab és perzsa gyógynövények közt szerepel összehúzó (adsztringens) hatása miatt. Tib.: gyümölcse szirupösszetételben tüdőbaj és idült láz ellen, olaj formájában lepra, köszvény és reuma ellen (Gy).

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gyógynövények | Hozzászólások: 0