Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jason Silva: Timothy Learynek igaza volt

2013.09.30


A cikket forditotta : Cooper | orichalcum workshop
Az eredeti cikk: https://www.facebook.com/notes/jason-silva/tim...

 

timothy.jpgTimothy Leary egy ellenkulturális kibernetikus volt, aki csillagközi masinákról álmodott. A 70-es évek folyamán elutasította a Keleti Miszticizmus "édes sodó giccsét" és a proto-extrópikus világnézettel azonosult, melyet a SMILE akronímával rövidített, a Space Migration (Űr Vándorlás), Intelligence increase (Intelligencia Növelés), Life Extension (Élet Meghosszabbítás) szavakból megalkotva.

 


Leary felvázolta az emberi tudatfejlődés nyolc főbb, "emelkedettebb", progresszív körét. Az első négy "földi körbe" zárva az emberek alapvetően alszanak, robotikusan rákapcsolódva az emlős pszichológiának, a közmegegyezés transzának és az ipari társadalom rovarszerű kaptárelméjének félelmeire és jutalmaira. A drogok mellett metaprogramozó trükkök, mint például a jóga vagy az izolációs tartály a további négy körzet katalizátorai, amelyek fokozatosan egyre messzebb juttatnak a nem hétköznapi valóságban. Felszabadulva a pszichoszociális elnyomás alól, az agy elkezdi galaktikus információk "elektromágneses adó-vevőjének" érzékelni magát; egy későbbi állapotban kapcsolatot építünk ki magával a galaktikus kóddal, ami egy, a fajunk kollektív történelmét és jövőjére vonatkozó terveit tartalmazó csillagközi adatbázis.

 


15398795-dna-double-helix-molecules-and-chromosomes.jpgNoha azt állítja, ezek a magasabb körök a valóság misztikus szintjeire hangolnak, a biokémia, a neurális ösvények, az elektromágneses hullámok és a gének gépies nyelvezetével kíséri jellemzésüket. Nem találkozunk nála semmilyen "Lélekkel". Leary úgy tekintett az evolúcióra, mint a kozmikus értelem és működés igaz forrására, a DNS pedig ezer arcunk alatt egy valódi hős. Francis Crick elméletét, hogy a DNS a csillagokból eredhet, bohókás hajlammal megcsavarja, kifejtve, hogy a kettős hélix egyetlen szándéka, hogy intelligens életet teremtsen, amely egy napon képes lesz visszatérni otthonába, a csillagok közé. Ezt a páratlan szándékot értelmezve, amely a gnosztikus vágyat eleveníti fel, Leary azt állította, hogy a magasabb tudatosság aktiválásával poszt-terresztriálissá válunk, megérünk az űrbéli életre.

 

Ebből a szempontból, Leary 80-as évekbeli előrelátó elmerülése a személyi számítógépek evangelizációjában tisztán érthető. Úgy fogalmazott, hogy ezek a digitális eszközök arra hivatottak, hogy felélesszék az ember tudatállapotait újraprogramozó kibernetikus álmot. Etimológiai értelemben végül is, a számítógépek szó szerint pszichedelikusak; vagyis kimutatják, kinyilatkoztatják az elmét. Sok pszichonauta felfedezte a személyi számítógépek potenciálját jóval azelőtt, hogy a társadalom egyéb része rákapott volna. Az APPLE egy remek példa - egy olyan névvel, ami az Édenkert jó és rossz tudásának gyümölcsére emlékezteti az embereket - az Apple egy prométheuszi álom ajánlatával, isteni erőt adományozva állt elő. Az emberek nem pusztán ráharaptak a dologra - egészben lenyelték.

 


Ravasz szociológiai radarjával Leary meglátta, hogy a világűrrel és magasabb eszmei síkokkal kapcsolatos külvilági impulzusok miként helyezik fókuszba a "belsőt", illetve a komputer cyberterét. Az ellenkultúra önmeghatározásról és kreatív varázslatról szóló ábrándjai immáron a digitálisan kódolt univerzumba költöztek. Amit Gibson úgy hív: "a Tér, és nem az Űr, és a vágyunk, hogy könnyedén eljussunk eme digitális birodalmakba ..." A Rendszer megkezdené hallucinációit, és a leginkább közkedvelt eksztázis technika a kommunikáció eksztázisa lenne.

 


1968-ban Marshall McLuhan azt jósolta: "a személyi számítógép a business világ LSD-je lesz ..." A számítógép és az elektronikus média mindenkit feltüzel, a cybertér pedig a beolvasztó kollektív elme virtuális, változékony vidékévé formálódik. Az elragadtatás felszabadító energiái, melyeket az én mindennapos határain túllépő kiterjesztésnek értelmezünk, mostanra technológiai ténnyé vált.

 

Eme új valóság, a technológiai előrelépések robbanékony, exponenciálisan megugró görbéivel, önfejlesztő összetettségével és konvergenciájával együttvéve az evolúciós paradigma egymásba illeszkedő természetét tükrözi. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.