Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Filozófia

Cikkek

Kömlődi Ferenc - Tudattágítás, hedonizmus

2009.01.03

Mi a drogfilm? A közkeletű vélekedés szerint szociológiai-lélektani szakmunka vagy riasztó-csábító propagandafilm: drogfilm az, ahol elszállt junky-t látunk. Az igazi drogfilm szerintem másról szól: addig ismeretlen látásmódok és tudattartalmak lenyomata, pszichedelikus mű. A „posztmodern világpolgár” krédója (R. U. Sirius nevezi így a századvég felvilágosult emberét): a szellem szabad szárnyalásához legegyszerűbben tudatmódosító segédeszközökkel juthat el. Túlléphet a hétköznapok taposómalmán, elfelejtheti a belé sulykolt ok és okozatiság elvét, kiugorhat a lineáris történelemből, a mindenkori elfojtó mechanizmusok (és világnézetek) önös (és időnként harcos idealizmusként álcázott) materializmusából, szétrobbanthatja tabuk és tiltások évszázados rendszerét..
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 2

A lélek vándorol

2008.12.15

Az élőlények csupán a testükben különböznek, az adott testben lévő lélek képességei és tudatszintje korlátozva van; a kölönböző testekben élő lények lelke valójában egyenlő. Az állatok nem ismerik az élet értékét, és azt sem tudják, miért jöttek ide. Máyá befolyása alatt egyszerűen csak esznek, alszanak, párzanak, védelmezik magukat és meghalnak. Ez minden...A védikus tanítások határozottan különbséget tesznek az anyagi és a lelki valóság között, s az élőlényeket a lelki létezők birodalmába sorolja, akik azonban - amikor ebben a világban élnek - ideiglenes, anyagi formákat kényszerülnek magukra ölteni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 1

Irás a 4 quadránsról

2008.12.11

Most tartunk a racionális, ipari világnézet végénél. Ennek meghaladásával olyan tudatállapotokra váltunk át, olyan tudatállapotokban fogunk létezni, amelyek meghaladják a puszta racionalitást. Ezen tudatállapotok új technológiai és gazdasági rendszert vonnak maguk után, azoktól elválaszthatatlanok - mint később látni fogjuk részletesebben. A tudatváltozás épp ezáltal valósul meg széleskörűen! Amíg ez a technológiai-gazdasági-társadalmi-intézményi rendszer marad, addig ez a változás nem tud megtörténni (csak az egyének szintjén a meditációkban, elvonulásokban, stb.)
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 2

Alan Watts - Az öröm kozmológiája

2008.12.09

Az Észlelés kapuiban Aldous Huxley nagyszerű leírással szolgál arról, milyen hatásokat válthat ki a meszkalin egy megfelelő érzékenységű emberből. A könyv Huxley első módosult tudatállapoti tapasztalatairól számol be, ám mára, további élmények hatására, számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a szer a könyvében leírtaknál sokkal mélyebb meglátásokhoz is vezethet. Bár nem remélhetem, hogy túlszárnyalom Aldous Huxley mesteri írói képességeit, úgy érzem, itt az ideje egy olyan beszámoló megírásának, mely a meglátás mélyebb, avagy magasabb szintjeit mutatja be, melyeket elérhet ezen tudatmódosító ?drogok" és állandó filozófiai elmélkedés segítségével bárki, aki nem szórakozást, hanem meglátást keres. Talán hozzá kell tennem, hogy számomra a filozófiai elmélkedés terméketlen, ha különválasztjuk a költői képzelettől - a világ megértéshez vezető úton nem haladhatunk féllábon.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 0

A metaprogramozó kiáltványa

2008.11.23

"Minden emberi lény, minden személy, aki ma eléri a felnőttkort, programozott bioszámítógép. Egyikünk sem menekülhet a saját természete elől, mint programozott entitás. A szó szoros értelmében mindannyian a saját programjaink lehetünk, nem többek, nem kevesebbek." - John C. Lilly - "Kutyából nem lesz szalonna", "a vér nem válik vízzé", "nincs új a nap alatt" -- a nyelv tele van szólásokkal, amelyek arra utalnak, hogy az emberek sohasem változnak. Úgy tűnik, a teljes társadalmunk úgy van szervezve, hogy megakadályozzon bárkit is ebben. De a történelem során az emberek egy csoportja kereste az eszközöket, amelyekkel komoly változást tudunk elérni. Ennek a cikknek a célja, hogy adjon számodra egy áttekintést a jelenlegi pozíciónkról és iránymutatókat a saját kísérleteidhez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 0

A lineáris történelem vége - Jövõ-Bábel (Kömlõdi Ferenc)

2008.11.19

A jövõben a jövõrõl is transzgender-kreációk, replikánsok, ember-klónok vagy humanoid robotok álmodoznak. Terence McKenna a lineáris történelem végét 2012. december 21-ére várja. Ne aggódjunk: nem kénköves esõ hullik majd az égbõl, és Manhattan felhõkarcolói se egy halott civilizáció tárgyi mementóiként merednek majd ki az óceánból, mint ahogy azt Stanley Kubrick álmodta. Az AI (Artificial Intelligence), a mesterséges intelligenciák uralmáról szóló film csak terv maradt, viszont a posztbiológiai létformákat kutató Hans Moravec szerint a robotok szellemi szintje 2010 és 2020 között éri utol (és haladja meg) az emlõsökét… (Robot: Mere Machines to Transcendent Mind, 1998.)
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 0

Teilhard de Chardin - La Grande Option (Az ember jövője (Lavenir de lhomme, 55-81. oldal), Párizs 1939. március 3.)

2008.11.19

Az égitestek összehasonsonlító tanulmányozásával az asztronómiának sikerült felismernie, hogy a csillagok életének fázisai vannak és meg is határozta ezeket a fázisokat. Az élő formák összehasonlító tanulmányozásával a biológiának is sikerült megállapodnia, hogy az állati és növényi csoportok egymás után milyen állomásokon mennek át fejlődésük során. Nincs olyan természettudós, aki manapság kétségbe vonná, hogy a fajok megjelennek, növekszenek, öregednek és meghalnak.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Filozófia | Hozzászólások: 3

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6