Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paul Stamets : A gombák hatféleképpen menthetik meg a világot

2009.02.12

 

Paul Stamests előadásának szövege magyarul

 

KépSzeretem a kihívásokat, és a Föld megmentése elég jó egy ilyenek. Mindnyájan tudjuk, hogy a Föld bajban van. Most léptünk a hatodik nagy kihalási hullámba ezen a bolygón. Gyakran tűnődöm, hogyha létezne az Egyesült Élőlények Szervezete - amit különben angolul U.O.-nak rövidítenek, (Nevetés) - és minden élőlénynek lenne egy szavazata, akkor megszavaznák-e, hogy maradhassunk ezen a bolygón. Azt hiszem, hogy a szavazás éppen most folyik.

 

Egy hat gombatani megoldásból álló készletet akarok önöknek bemutatni, amelyek gombákat használnak fel, és gombafonalakon, vagyis micéliumokon alapulnak. Micélium sző át minden tájat, ez tartja össze a talajt, és rendkívül szívós. A tömegének akár 30,000-szeresét képes megtartani. A természet nagy molekuláris bontói, a talaj varázslói. Humuszt generálnak szerte a Föld szárazföldjein. Most fedeztük fel, hogy többirányú tápanyag csere zajlik a növények között, amit a micélium közvetít, vagyis a micélium az anya, ami átadja a tápanyagot az égerfáktól és nyírfáktól a cserfáknak, cédrusoknak és Douglas –fenyőknek.
 

Dusty és én szívesen mondjuk, hogy vasárnap ez az a hely, ahova templomba járunk. Szerelmes vagyok az őserdőkbe, és azért vagyok amerikai hazafi, mert nekünk ilyenek vannak. Legtöbbük számára ismerős a csiperke gomba. Őszintén szólva, nagy nehézséggel nézek szembe, amikor bárkinek a megemlítem a gombákat, akkor rögtön a csiperkére vagy a varázsgombákra gondolnak, a szemük elhomályosul, és egy kicsit őrültnek gondolnak. Remélem, örökre leszámolok ezzel az előítélettel ennél a csoportnál. Mikofóbiának hívjuk, az ismeretlentől való irracionális félelmet, ha ez a gombákhoz kapcsolódik.

A gombák nagyon gyorsan növekednek. 21., 23., 25. nap. A gombák erős antibiotikumokat állítanak elő. Valójában, sokkal közelebbi rokonságban állunk a gombákkal, mint bármi más rendszertani ággal. Egy 20 felszentelt mikrobiológusból álló csoport két évvel ezelőtt kiadott egy cikket opisztokontia megalapításáról, ami egy a gombákból és az állatokból álló szuperrendszerág. Közös kórokozókon osztozunk. A gombafélék nem szívesen rohadnak el baktériumoktól, ezért származnak a legjobb antibiotikumaink a gomba féléktől. De itt egy gomba, ami már túl van a fénykorán. Spóratermés után elrothadnak. Szeretném rámutatni önöknek, hogy a mikrobák sorozata, amely végig kiséri a gomba rothadását, lényegbevágó az erdő egészsége szempontjából. Segítik a fák növekedését, azok pedig a hulladékkal táplálják a micéliumot.

Itt láthatnak egy éppen spóratermő gombát. A spórák kicsíráznak, és kialakul a micélium, és lemegy a föld alá. Egyetlen köbcenti talajban több mint 800 m lehet ezekből a sejtekből. Egy talpam körülbelül 500 km micéliumot takar.

Ezeket a mikroképeket Nick Read és Patrick Hickley készítette. Vegyük észre, ahogy növekszik a micélium, először területet hódít, és utána hálót alkot. Pásztázó elektron-mikroszkóppal dolgoztam sok évvel ezelőtt, elektronmikroszkópos képek ezreit készítettem, és amikor néztem a micéliumot, akkor rájöttem, hogy ezek mikroszűrő membránok. Széndioxidot lélegzünk ki, a micélium szintén. Oxigént lélegez be, akárcsak mi. Viszont ők lényegében külső gyomrok és tüdők. Megosztom önökkel azt az elképzelést, hogy ezek kiterjesztett idegi membránok. És ezekben az üregekben, ezek a mikroüregek formálódnak, és miközben összetartják a talajt, vizet vesznek fel. Ezek kis kutak. És ezekben a kutakban mikrobák közössége kezd kialakulni. Így a szivacsos talaj nem csak az eróziónak áll ellen, de mikrobák univerzumát is elindítja, amely segíti más élőlények sokszínűségét.

Elsőként vetettem fel a korai 90-es években , hogy a micélium a Föld természetes internete. Ha megnézzük a micéliumot, akkor nagyon szétágazó. És ha egy ága megszakad, akkor nagyon gyorsan, a kereszteződési csomópontok miatt, – az internetes mérnökök talán forrópontoknak neveznék ezeket, alternatív útvonalak vannak a tápanyagok és az információ továbbítására. A micélium érzékeny. Tudja, hogy ott vagy. Ha keresztülmész egy földön, lábnyomaid után feltör, és próbálja összeszedni a törmeléket. Úgy hiszem, hogy a számítógépes Internet felfedése az előzőleg már bizonyított biológiai modell vitathatatlan következménye. A Föld a saját érdekében feltalálta a számítógépes Internetet, és most, mint a bolygó csúcsélőlényei, próbálunk erőforrásokat biztosítani a bioszféra védelmére.

Kitekintve, a sötét anyag ugyanilyen micélium archetípusnak felel meg. Hiszem, hogy az anyag nemzette az életet, az életből egysejtűek lettek, az egysejtűekből zsinóros sejtek, a zsinóros sejtekből láncok lettek, a láncokból hálózat. És ez az a paradigma, amit látunk univerzum szerte.

Talán, Önök legtöbben nem tudják, hogy a gombák voltak az első élőlények, amelyek a szárazföldre jöttek. 1,3 milliárd évvel ezelőtt jöttek a szárazföldre, és a növények néhány száz évvel később követték őket. Ez hogyan lehetséges ? Ez azért lehetséges, mert a gombák oxálsavat és sok más savat és enzimet termelnek, felsebezik a sziklákat, és kalciumot és más ásványokat nyernek ki, és kalciumoxalátot képeznek. Elporlasztják a sziklákat, és ez a talaj generálásának az első lépése. Az oxálsav két összekapcsolódó széndioxid molekulából áll. Így a gomba és a micélium széndioxidot köt meg kalciumoxalát formájában. Még mindenféle más oxalát is köt meg széndioxidot olyan ásványok segítségével, amelyek az alapkőzetet alkotják, és onnan vonják ki őket.

Ezt először 1859-ben fedezték fel. Ezt a fényképet Franz Hueber készítette. Ez a fénykép 1950-ben Szaud Arábiában készült. 420 millió évvel ezelőtt léteztek ezek az élőlények. Prototaxitáknak nevezték őket. A prototaxiták, fekve körülbelül 90 cm magasak voltak. A Föld legmagasabb növényei ebben az időben kisebbek voltak, mint 60 cm. Dr. Boyce a Chicago-i Egyetemen kiadott egy cikket a Journal of Geologyban az elmúlt évben, melyben a Prototaxitákat óriás gombaféléknek határozta meg, óriás gombáknak. Szerte a Föld tájait ilyen gombák pöttyözték. Mindenfele a legtöbb szárazföldön. Több tízmillió évig léteztek.

Már több kihalási hullámunk volt, és ahogy időben előrehaladunk, 65 millió évvel ezelőtt, -- önök legtöbben tudnak róla, -- becsapódott nálunk egy aszteroida. A Földnek ütközött egy aszteroida, nagy mennyiségű törmelék lökődött ki az atmoszférába. Ez elzárta a napfényt, és a gombák örökölték a Földet. A gombákhoz kapcsolódó élőlények jutalmat nyertek, mert a gombáknak nem kellett fény. A legutóbbi napokban az Eistein Egyetemen megállapították, hogy a gombafélék felhasználják a sugárzást energiaforrásnak, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a növények használják fel a fényt. A kilátás arra, hogy gombák léteznek más bolygókon is valahol, úgy gondolom, az előrelátható következtetés, legalábbis az én véleményem szerint.

A világ legnagyobb élőlénye Kelet-Oregonban van. Nem tudom kihagyni. 900 hektáros volt. 900 hektáros, 2000 éves. A bolygó legnagyobb élőlénye egy micélium szövedék, egy sejtréteg vastagságú. Hogyan lehet egy élőlény ilyen nagy, és mégis egy sejtréteg vastagságú, amikor minket öt vagy hat bőrréteg véd ? A micélium jó körülmények közt gombát terem, olyan vadul bújik elő, hogy az aszfaltot is át tudja törni. Részt vettünk néhány kísérletben. Meg fogok önöknek mutatni, ha tudok, hat olyan megoldást, amelyek segítenek megmenteni a világot. A Battele Laboratories-val dolgoztam együtt a Washington állambeli Bellingenben, volt négy diesel olajjal és más kőolaj maradvánnyal átitatott földkupac. Volt egy kontrol kupac, egy kupacot kezeltek enzimekkel egy kupacot baktériumokkal kezeltek, és a mi kupacunkat gomba micéliummal oltottuk be. A micélium felszívta az olajat. A micélium enzimeket termel, – peroxidátokat, - ami lebontja a szénhidrogén-kötéseket. Ezek ugyanazok a kötések, mint amelyek a szénhidrátokat kötik össze. Így a micéliumot átitatta az olaj, és azután, amikor hat hét múlva visszatértünk, és minden ponyvát levettünk, az összes többi halom halott, sötét és büdös volt. Visszamentünk a mi kupacunkhoz, több száz font laskagomba borította, és a színe világosra változott. Az enzimek a szénhidrogéneket átalakították szénhidrátokká, gombacukorrá.

Néhány gomba ezek közül nagyon boldog gomba volt. Nagyon nagyok. Mutatják, hogy milyen sok tápanyagot kaphattak. De történt valami más, ami megvilágosodást hozott az életembe. A gombák spórát hoztak, a spórák rovarokat vonzottak oda, a rovarok petét raktak, a petékből lárva lett. Azután madarak jöttek, magvakat hoztak oda, és a halmunkból az élet oázisa lett. Eközben a másik három halom sötét, halott és büdös volt, a PAH – az aromás szénhidrogének, - szintje 10,000 milliomod részről 200 alá csökkent nyolc hét alatt. Az utolsó kép nincs meg nekünk, az egész halom egy élettől zöldellő domb volt. Ezek átmeneti fajok. Előőrs fajok, amelyek ajtót nyitnak más biológiai közösségeknek.

Felfedeztem a jutazsákokat – a bunker csírát – amibe micéliumot teszünk – a vihar hordalékokat felhasználva foghatjuk ezeket a jutazsákokat, és lerakhatjuk egy farm vízkivezetéséhez, ami kóli baktériumokkal és egyéb szennyeződéseket tartalmaz, vagy egy gyárhoz, ahol vegyi mérgek vannak, és ezzel természeti élőhelyeket állítunk helyre. Kialakítottunk egy helyszínt a washingtoni Mason megyében, és a kóli-baktériumok számának drámai csökkenését tapasztaltuk. Bemutatok önöknek itt egy táblázatot. Logaritmikus beosztású, 10 a nyolcadik hatványig. Több mint 100 millió telep van grammonként, és 10 a harmadik hatványon, vagyis körülbelül 1000. 48 és 72 óra közötti idő alatt ez a három gombafaj a kóli baktériumok mennyiségét 10,000 –ed részére csökkentette. Képzeljék el a következményeket. Ez egy helyvédő módszer, amely a vihar hordalékát használja fel, és garantálhatjuk, hogy minden évben lesz viharunk.

Ez a gomba, valami különleges, felkeltette az érdeklődésünket az idők folyamán. Ez a feleségem Dusty egy Fomitopsis officinalis nevű gombával, csiperke féle. Ez a gomba kizárólag csak az őserdőkben él, amelyet Dioscorides írt le először i.sz. 65 -ben a sorvadás elleni kezeléshez. Ez a gomba Washington államban, Oregonban, Észak Kaliforniában, Brit-Kolumbiában nő, Európában feltételezhetően kihalt. Nem látszik, hogy nagy -- menjünk közelebb Ez egy rendkívül ritka gombaféle. A csapatunk, -- van egy szakértőkből álló csapatunk, amelyik kijár, -- húszszor mentünk ki az őserdőbe a múlt évben. Találtunk egy mintát, amelyiket betehettük a tenyészkultúrába.

Ezeknek a gombafélék a genomjának a megőrzése az őserdőkben, úgy gondolom, abszolút kritikus fontosságú az emberi egészség szempontjából. Résztvettem az U.S. Védelmi Intézet Bioshield programjában. Több mint 300 gombamintát kezeltek, vízben megforrázták őket, és micéliumot gyűjtöttek ebből a sejten kívüli anyagcseréből. Néhány évvel ezelőtt ezeket az eredményeket kaptuk. Három különböző csiperke féle gombatörzsünk volt, amelyke a himlő vírusok ellen nagyon aktívak voltak. Dr. Earl Kern szerint, aki bárányhimlő szakértő az U.S. Védelmi Hivatalnál, minden olyan vegyület aktív, amelynek kettes vagy nagyobb szelektivitási indexe van. Ha 10 vagy több, akkor nagyon aktívnak tekintik. A mi gombatörzseink a nagyon aktív tartományba estek. Van egy lektorált újságcikk, amit önök is olvashatnak, a Védelmi Hivatal lektorálta, ha a Google -ben rákeresnek a „Stamets” és a „smallpox” (bárányhimlő) szavakra. Vagy felkereshetik a NPR.org –t, és élőben meghallgathatják a interjút.

Így ezen felbátorodva természetesen az influenza vírusokkal folytattuk. Először ezt mutatom be. Három különböző csiperke féle gombatörzsünk van, amelyek nagyon aktívak az influenza vírusok ellen. Itt vannak a szelektivitási indexszámok, - a himlő ellen látják 10-esek és 20 –asok, -- most az influenza vírus ellen, a ribovirin kontrollal összehasonlítva, rendkívül magas aktivitásunk van. És mi természetes kivonatokat használunk, ugyanolyan dózisban tartományban, mint egy tiszta gyógyszerkészítmény. Kipróbáltuk az influenza A vírus – H1N1, H3N2- ellen, valamint influenza B vírusa ellen. Azután kipróbáltunk egy keveréket, és egy keverék kombinációban kipróbáltuk a H5N1 ellen, és 1,000 feletti szelektivitási indexet kaptunk. (Taps) Ezután úgy gondolom, hogy ezzel érvelhetünk amellett, hogy meg kell védeni az őserdőinket, mert ez nemzetvédelmi ügy. (Taps)

Érdekelni kezdtek az entomopatogén gombafélék, -- a rovarölő gombák. A házunkat az lóhangyák pusztították. Ezért felmentem a Környezetvédelmi Hivatal honlapjára, és ott javasoltak tanulmányokat a Metarhizium fajú gombák egy csoportjáról, ami öli a lóhangyákat valamint a termeszeket is. Valami olyat csináltam, amit ezelőtt még senki sem. Addig piszkáltam a micéliumokat, amíg nem hagyták abba a spóra termelést. Ezek a spórák, -- ez van a spórájukban. Át tudtam alakítani a kultúrát egy spóramentes formába. Az ipar több mint 100 millió dollárt költött csalétekre, amivel meggátoljak a termeszeket, abban, hogy megegyék a házainkat. De a rovarok nem hülyék, és elkerülnék a spórákat, ha a közelükben kerülnének, ezért alakítottam át a tenyészetet spóramentes alakúra. És fogtam a lányom Barbi babás tányérját, és pontosan oda tettem, ahová egy csapat hangya szemétdombot csinált, minden nap, az én házamban, és a hangyákat odacsalta a micélium, mert nem volt spóra. Oda adták a királynőnek. Egy héttel később nem volt többé nálam fűrészporos halom.

Azután – finom tánc a vacsora és a halál közt, -- a micéliumot elfogyasztották a hangyák, mumifikálódtak, bumm, a gomba kibújik a fejükön. (Nevetés) Most spóratermés után a spóra riasztó hatású. Így a ház többé nem alkalmas invázióra. Így van egy majdnem állandó megoldásunk van a termeszek újratámadása ellen. Amikor a házam összedőlt, akkor kaptam meg az első szabadalmat a lóhangyák, a termeszek és a tűzhangyák ellen. Próbálkoztunk kivonatokkal, és íme, a rovarokat más irányba tudtuk vezetni. Ennek hatalmas következményei vannak. Azután megkaptam a második szabadalmat, - és ez a nagy szabadalom. Alexander Graham Bell szabadalomnak hívják. Több mint 200, 000 fajra terjed ki. Ez a legáttörőbb technológia, - a rovarirtó ipar főnökei mondták nekem – amit valaha is láttak. Ez teljesen átalakíthatja a rovarirtó ipart szerte a világon. Ráállíthatunk vagy 100 PHD-s egyetemistát erre a koncepcióra, mert azt gyanítom, hogy az entomopatogén gombafélék, spóraszórás előtt, vonzzák a rovarokat, amelyeket egyébként riasztanak a spóráik.

Elérkeztem a Life Boxhoz, mert szükségem volt egy szállítási rendszerre. A Life Box – meg fogják kapni a TED konferencia DVDjét, - önök adnak hozzá földet, vizet, és van mikorziás és endofita gombájuk, valamint spórájuk, hasonló az csiperke féle gombához. A magokat táplálja majd a micélium. Ezután beleteszi a famagvakat ide, és végül – potenciálisan – fel fognak nevelni egy őserdőt ebből a karton dobozból.

Újra fel akarom találni a szállítási rendszert, és a kartondobozok felhasználását világ szerte úgy, hogy ezek legyenek az ökológia lábnyomaink. Ha lesz egy YouTube szerű hely, ahol feladhatnak, interaktívan használhatnák, irányító számokkal, -- ahol az emberek tudnak egymással kapcsolódni, egy műholdas közvetítő rendszeren keresztül, a Virtual Earth vagy a Google Earth-ön keresztül, akkor jóvá tudják hagyni a karbon-kreditet, amit a Life Boxban szállított fák kötnek meg.

Foghatunk egy karton cipődobozt , adhatunk hozzá vizet, - menekültekből álló közösségeknek fejlesztettem ezt ki, - kukoricát, a babot és tököt, és hagymát. Fogtam néhány konténert, - a felségem azt mondja, ha én meg tudom csinálni, akkor bárki képes rá, és végül felneveltem egy magkertet Azután betakarítjuk a magokat, -- köszönöm neked, Eric Rasmussen, ebben a segítséged, - és azután learatjuk a magkertet. Azután begyűjthetjük szemeket, és azután csak egy pár szemre van szükségünk, - micéliumot adok hozzá, és utána beoltom a kukoricacsutkát. Három kukoricacsutka, más gabona nem kell, sok gomba kezd kialakulni. Túl sokat vesz ki a szénbankból, és ezért ez a populáció le fog állni. De nézzük csak, mi történik itt. Miután a gombákat betakarították, ez nagyon fontos, a micélium a cellulózt átalakította gombacukorrá. És így arra gondoltam, hogyan tudnánk kezelni az ország energiakrízisét ? És elérkeztünk az biobenzinhez.

Ha ethanolt generálásánál cellulózból micéliumot felhasználunk fel közvetítőként, -- és ez minden haszonnal együtt jár, amit már leírtam önöknek. De cellulózból etanolt előállítani ökológiailag unintelligens dolog, és úgy gondolom, hogy mi legyünk ökológiailag intelligensek az üzemanyag generálása során. Ezért szénbankokat építünk a bolygón, felújítjuk a talajt, -- ezek azok a fajok, akikhez társulnunk kell.. Úgy gondolom, hogy a szövetség a micéliumokkal segíthet megmenteni a világot. Nagyon köszönöm. (Taps)

 

forrás: http://www.magunk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=840:paul-stamets-szerint-a-gombak-hatfelekeppen-menthetik-meg-a-vilagot&catid=49:indigo&Itemid=153

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.