Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiegészítések a termesztési útmutatókhoz

2009.04.07

Mióta az útmutató elkészült, sikerült egy-két tapasztalatot összegyûjteni:

 

1. Vermikulit probléma
2. Perlit a terrárium ellen
3. Sterilitás kukával
4. Mûanyag dobozok a poharak mellett

 

 

1. Vermikulit probléma

 

Jelenleg legjobb tudomásuk szerint sem kapható vermikulit Magyarországon, ezért célszerû külföldön körülnézni. Tapasztalatunk az, hogy nem érdemes vermikulitot entheogén store-okból (ahonnan a spórákat rendeled) venni, mert nagyon drágán adják, külföldi mezõgazdasági boltokban nagyobb tételben sokkal olcsóbban megkapod.

 

 Vermikulitot forgalmazó cégek

 

2. Perlit a terrárium ellen

 

Hosszú évek tapasztalata után úgy tûnik, hogy a perlites módszer jócskán célravezetõbb, mint a terrárium. Nibn leírásában is elovashatod, ha netán még nem hallottál volna a módszerrõl. Röviden, ha a tápgombócok készen vannak, akkor terrárium helyett fogsz egy vödröt, vagy egy bármilyen mûanyag edényt, melynek nincsen túl nagy nyílása (nem lavórt), de elég magas ahhoz, hogy a gombák kinõjenek. A vödröt jól kitisztítod (Domestos, ), perlitet teszel az aljára.és annyi vizet öntesz bele, hogy a perlit nedves legyen, de ne ússzon az egész a vízben. Célszerû a perlitre valamilyen mûanyag rácsot tenni és arra a gombócokat, hogy ne érinkezzen a telep közvetlenül a perlittel. Végül az egészet leborítod egy fóliával és lerögzíted, de úgy, hogy néha ki tudd nyitni levegõztetés végett. Ha mindent jól csináltál, pár óra múlva a fólia bepárásodik, azaz a perlit megkezdte munkáját. Ezután csak annyi dolgod van, hogy néha kiszellõztesd a CO2 miatt és nézegesd, hogyan nõnek a gombák.
Perlit bármely TÜZÉP-en kapható occsóért.

 

3. Sterilitás kuktával

 

Nibn kisgazda kollégámtól hallottam a jó ötletet, hogy fazék helyett mennyivel jobb a kukta. Tekintve, hogy a kukta nem egy vadonatúj találmány, beszerzése nem okozhat nagy nehézséget, mindenkinek ajánlható, akinek még nem jutott volna eszébe. Praktikusabb, gyorsabb és természetesen nagyobb sterilitást érhetünk el vele, mintha fazekakban fõzögetnénk a poharakat.

 

4. Mûanyag dobozok a poharak mellett

 

Aki már gyakorlott termesztõ és sterilitásban verhetetlen, annak ajánlható az üvegpoharak helyett a nagykereskedésekben kapható hõálló (mikrohullámú sütõkhöz) mûanyag dobozok. Ezekben nagyobb termésre lehet számítani és nem kell mondani, hogy kevesebb munkával. Hátránya, hogy ha mégis elfertõzõdött, ki lehet dobni az egész dobozt.

 

(BiGa)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.