Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Indián gyógyítók transzban

2009.09.19

Régóta beszélnek - és persze olykor csak regélnek - a dél-amerikai indián törzsek varázslóknak is nevezett gyógyítóiról. A kontinensen csak curanderosnak nevezett férfiak legtöbbje az animista, tehát szellemeket imádó törzseknél él az Amazonas nehezen megközelíthető vidékein.


Kép A gyógyítók tudásuk egy részét nem istenektől vagy szellemektől, hanem egyszerűen egy növénytől eredeztetik. Ez a sokfelé megtalálható ayahuasca, amit a tudomány is ismer: latin neve Banisteriopsis caapi. Az ayahuascát kifőzik, és a belőle készült főzetet megisszák. Nem kétséges, hogy a növény kivonatának hallucinogén hatása van. Ugyanis a curanderók, a gyógyítók ezután sajátos, megváltozott tudatállapotba kerülnek, a szer hatására tudásuk megnő, ismeretlen területekre terjed ki. Ilyenkor olyan diagnosztikus képességük keletkezik, amellyel normális állapotban nem rendelkeznek. És ha elmúlik a növény hatása, elmúlik ez a tudás is!

 


Különösen akkor hatásos a szer - állítják a gyógyítók -, ha azt két másik növényi főzettel is keverik. Ezek a növények a Brugmansia suaveolens és a Pychotria viridis. Ha a gyógyítók e három szer együttes hatása alatt vizsgálják betegüket, képesek megmondani, mi a baja, és a megfelelő - szintén növényi eredetű - gyógyító szereket is "felírják" nekik.


Európai és amerikai kutatók a helyszínen nemegyszer megfigyelték ezt a sajátos gyógyítást, és kénytelenek voltak elismerni, hogy a gyógyítók transzállapotban igen jó diagnózisokat állítottak fel, és az általuk előírt szerek alkalmazása után a betegek elsöprő többsége meggyógyult.


A tudomány, beleértve főleg a medicinát és a néprajzot, már idestova húsz éve találgatja, hogy az ayahuasca és társai hogyan képesek ilyen változást okozni az emberi agyban. Ismeretes, hogy a hallucinogén szerek nagy többsége előbb függőséget, majd szellemi degradációt, végső soron pedig pusztulást okoz. Az ayahuasca azonban ettől eltérően kitágítja az emberi érzékelést olyan irányokba, amelyek túlmutatnak a tudomány jelenleg ismert határain.


Jelenleg a tudomány álláspontja a következő: ez a szer támogatja az ember intuíciós, megérző és beleérző képességeit, valamint megnyitja az emberi agyat olyan jelek vételére és értékelésére is, amelyek normális állapotban kívül maradnak figyelmünkön, amelyeket máskor nem vagyunk képesek felfedezni, "venni". Mintha egy rádióvevőről azt hinnénk, hogy csak két hullámhossz között működik, csak azokat a hullámokat veszi - ám bizonyos finomhangolás után rájövünk, hogy a használt tartományon kívül is veszi a jeleket. A belga kutató, J. Narby többévi kutatás eredményeként arra a megállapításra jutott, hogy az indián gyógyítók a szer bevétele után valamilyen érthetetlen módon szinte belelátnak az emberi szervezetbe, annak működése már nem titok előttük. Mi több, kiderült, hogy a szer hatása alatt a curanderók tudomással bírnak a génekről és a DNS-spirálról, és azokat le is tudják rajzolni! Ám amikor elmúlik a szer hatása, és a gyógyítók visszatérnek normális világunkba, ismét fogalmuk sincs ezekről a bonyolult dolgokról.

 

 

 

 
Nemere István

(forrás: tvr-hét 2003/13. szám)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.