Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az élet kiemelkedése az anyag sötét gubójából

2009.11.18
 

Részlet a  "Daniel Pinchbeck : 2012 A Tollaskígyó visszatér"-ből

 

" Karnyújtásnyira vagyunk a legmélyrehatóbb eseménytől, amely a bolygó ökológiájában bekövetkezhet: az élet kiemelkedésétől az anyag sötét gubójából." - vetette papírra Mckenna első gombakómája után.

 

Kép A gomba bűvöletében amely mintha csak szólította volna őket, a következő hetekben is óriási mennyiségben fogyasztották a Stopharia-t. A gomba vált azon törekvésük fókuszává, hogy a ösztönözzék a sámánizmus tapasztalaton alapuló technikát a természettudomány kisérleti módszereivel és így derítsék fel a láthatattlan vidéket "egy idegen dimenzió párhuzamos egyidejű létezését körülöttünk mindenütt" amelyhez először a DMT segítségével fértek hozzá.

Mckenna ekkor alig 24 éves volt, de hát kora serdülő korától elbűvőlték a kultúra peremterületei. " A drogok, a mágia, valamint a természetrajz és teológia homályosabb nyomdokvizei iránt érzett lelkesedésem révén érdeklődési területem inkább egy különc firenzei hercegére hajazott, mintegy olyan srácéra aki az Egyesült Államok szívében nőtt fel az 50-es évek vége felé". Néhány évvel fiatalabb öccse osztozott lelkesedésében. Mckenna résztvett az 1960-as évek egyetemi politikai mozgalmaiban a Berkerley-n, felfedezte a DMT-t "a szerelem nyarának csúcspontján", végignézte a radikális ellenkúltúra összeomlását, utazgatott a távol-keleten, tanulmányozta a Szanszkrit nyelvet nepálban és üzletelt hasissal. Ahogy az egyik útitársának kijelentette a DMT " egyfajta merénylet" volt, amely megfelelően értelmezve "roppant jelentőséggel bírhat a történelmi válság szempontjából, amelyben mind nyakig ülünk".

Kép Mckenna fivérek arról álmodoztak, hogy a New-Age pszichonautái, új Wright fivérek lesznek, akik légikülönjáratokat indítanak új valóságokon keresztül és learatják a nóbeldíjakat a tudomány és a sámánizmus egyesítéséért. "Ha kapun túli világ meg- kaphatja azt a fajta közmegegyezésen alapuló jóváhagyást, amelyet az elektronnak és a feketelyuknak megadtunk - másszóval ha kapuntúli világot a tudományosan érett világfelfogás szükséges részének találjuk -, akkor a lehetőségek egész újvilágai nyílnak meg saját körülhatárolt történelmi küzdelmünk előtt." - írják a The Invisible Landscape ( A láthatattlan vidék ) című , a kalandjukról szóló könyvben, amely a tudományos hipotézisek és pszichedelikus filozófia kora érett és kihüvelyezettlen elegye. A fivérek kijelentették hogy e birodalmak léte aprólékos - és vakmerő - felderítést tesz szükségessé.

Dennis volt az aki megadta a kezdő lökést a kalandhoz amelyet később a "La Chorrera" kísérletnek " neveztek. Amikor Mckenna leírta a  nyelveken szólást amelyet a DMT utazások során néha megtapasztalt, Dennis-nél is működésbe lépett ugyanez a jelenség a gombák hatása alatt és bajlóslatúan rovarszerű "határozottan géphangú, hangos, száraz zümmögést" hallatott, ami "valamiféle sámáni erő" kialakulását sugallta számára. Újkeletű képessége ihletésére Dennis azzal az elmélettel állt elő, hogy ezt az értelmetlen hangáradatot amelyet az ember csak - triptamin transz során képes kiadni - valamiféleképpen az irányítása alá vonhatja aminek eredménye " egy dimenziók feletti szupravezető anyag molekuláris felhalmozódása lesz amely a gondolatok álltal kibocsájtott üzeneteket továbbítja és fogadja". A Mckenna fivérek nyilvánvaló képtelensége ellenére komolyan vették az elképzelést és esőerdőbeli kunyhójukban megteremtették a feltételeiket egy teszthez. Olvastak beszámolókat az amazóniai sámánizmusról, amelyek egy "ibolyaszín vagy mélykék" mágikus folyadékot említettek amelyet a test termel meg az ayahuasca-ülések során és amelyek jövendőmondáshoz és boszorkánysághoz használtak - Terence úgyvélte, Ő egyszer találkozott ezzel a " pszichofolyadékkal" egy katmandui háztetőn egy zavaros és orgia szerű éjszakán amelynek szereplői voltak az LSD, a Datura , a DMT és az UFO-k. La Chorrera kísérletük képtelenségének tűnő célja az volt hogy előállítsák és stabilizálják ezt a dimenziókon kívüli folyadékot, a háromdimenziós világban. "És véget vessünk a történelemnek és eljussunk a csillagokig".

Kép Úgy tünik ez nem történt meg - a Mckenna fivérek csalódására a történelem nem volt hajlandó szedni a sátorfáját, 1971 március 4.én az Omega-pont nem érkezett el. De valami azért történt - legalábbis Mckenna-nak továbbra is ez volt a meggyőződése, a következő néhány hétben azt vette észre hogy telepitkus kapcsolatban áll egy földönkívüli másikkal aki ötleteket és információkat tölt le az elméjébe és úgy beszélt hozzá mint a tanár a diákhoz. Mckenna azt állítja, hogy 9 nap és 9 éjjel nem aludt, mivel egy mély kognitív ujjászerveződés ment végre benne. "Az volt az elemi erejű benyomásunk, hogy olyasvalami lép kapcsolatba velünk, ami valószinűleg a külső űrből vagy egy másik dimenzioból származik - idézte fel Mckenna - különös a módszerével a fejünkben lévő valamely gondolatot arra használta fel hogy telepatikusan előidézett forgatókönyveken vezessen végig minket amely fantasztikus képzelgéseket, mély elméleti felismeréseket, különös korok , helyek és világok beható szemrevételezését tartalmazták." Miközben Mckenna ezeket az áradatokat fogadta, Dennis még távolabra és távolabra húzódott vissza az általánosan elfogadott valóságtól az átmeneti skizofrénia állapotába. Míg a barátaik aggódtak Mckenna közömbös maradt mert bizonyos volt benne hogy minden terv szerint folyik " Nem használtam ugyan semilyen pszichoanalitikai szakzsargont miközben erről gondolkodtam, de felfigyeltem egy belső reakciómra amely magába foglalta a gondolatot, hogy Dennis alkalmasint éppen kibontakozik egy mitopoetikus valóságban vagy ahogy akkoriban megfogalmaztam magamban, lassan bezsong".

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.