Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mexikói varázsgombáról

2009.04.06

(C) 1997 Translation (The Psilocybe FAQ), Supplements by Biga Cubensis/TWK
An underground TWK release, version V1.2
E-mail: biga@nym.lycaeum.org
Utolsó módosítás: 1997.07.27

 


"A pszilocibin-élmény láthatólag feltételezi, hogy létezzen valamiféle párhuzamos univerzum, ami egyáltalán nem hasonlít a miénkhez, s szándékkal bíró lények lakoznak benne... Filozófiájának alapos átgyúrása nélkül egyetlen redukcionista vagy empirista sem lenne képes átélni azt, amit én átéltem."


Terence Mckenna

 


Bevezetõ

A pszichedelikus világ figyelme újra az entheogének felé fordul. Bár az LSD-25 kedvezõ hatását egyetlen pszichedelikus álláspontot magáénak valló sem tagadja, de mindenkit bizonyos fokig zavart szintetikus volta. Igaz, fizikai káros hatását nem mutatták ki, azt azonban mindenki érezte, hogy ez nem jelenti azt, hogy az nem is létezik. Másrészt az LSD-25 és szintetikus társai, a DMT, a a 2C-B, a PCP, stb. megítélését nagyban rontja az a tény, hogy jó pénzért, csak a feketepiacon, a dealerektõl szerezhetõ be. Mint minden drog, a szintetikus pszichedelikumok is a nepperek egyik pénzforrása (bár nagyságrendekkel kisebb, mint a kemény drogokból származó), így - nincs mit szépíteni - jócskán része az illegális drogkereskedelemnek. Sokan kerestek egy LSD-25-höz mérhetõ pszichedelikus hatású, de egy kicsit békésebb, természetes eszközt, hogy folytassák tudatuk és a világ más nézõpontból való egyre mélyebb megismerését. Egyesek tudták, mások nem, hogy ezek a természetes eszközök léteznek, ráadásul igen változatos formaákban. A természeti népek évezredek óta használtak pszichedelikumokat, a közép-amerikai indiánoktól kezdve a szibériai sámánokig. Ezek az entheogének tehát itt vannak, és a sok használható termesztési útmutató segítségével mindenki egy kis figyelemmel, függetlenítve magát a drogkereskedelmtõl, akár otthon is megtermesztheti pszichotróp katalizátorát. Talán az egyik legmegbízhatóbb, legkevesebb kellemetlenséget (rosszullét, íz) okozó növény a pszilocibingomba.


Törvények

Talán a pszichotróp növényeknek a legellentmondásabb a törvényes szabályozása. Több országban (Hollandia, Kanada) legális a gomba nyers állapotban való fogyasztása, de általában mindenhol Schedule I drognak minõsül a porított változat. Legtöbb helyen a gombaspórák birtoklása sem jelent törvényszegést. Nagyobb mennyiségû gomba termesztése is bûncselekménynek számít a legtöbb helyen. Hazánk is átvette Nyugatról az idevonatkozó jogszabályokat, tehát nálunk is szigorúan büntetik a gomba porított változatának tartását, fogyasztását, kereskedelmét, más kérdés, hogy a gomba még elég kevéssé elterjedt. A nyers gomba csekény mennyiségben való fogyasztása nem bûncselekmény. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az illetõ szárazon megússza, általában gyógykezelést (pszichológus) ajánlanak fel a vád ejtéséért cserébe. És persze itt van a csekély és a halálos mennyiség problémája, mert míg ez keményebb drogoknál egyértelmûbb (de nem egyértelmû), addig a gombánál ez bizonytalan, mivel halálos adagja jóval a fizikailag elfogyasztható mennyiség felett van. (Egy-két pszilocibinfaj tartalmaz csak toxikus vegyületeket kis mennyiségben - ezek túladagolása vezethet halálhoz.)
Az entheogén növényekkel foglalkozók és a törvény egyetért abban, hogy a gomba kereskedelme elítélendõ, mivel az elõbbi társadalom a gomba szellemiségével ellentétesnek tartja, hogy a gombanövénybõl valaki hasznot húzzon, mivel a gomba haszna egészen másban van.


Különbségek

Ha az olvasónak feltûnik, hogy a FAQ sok fejezete hasonlít vagy teljesen megegyezik az LSD FAQ-ban leírtakkal, az nem a véletlen (vagy lustaság) mûve, hanem abból a ténybõl fakad, hogy a pszilocibin és az LSD ugyanahhoz a receptorhoz kapcsolódnak: a szerotonin- és közvetve a dopaminreceptorokhoz. Így sok hatásuk megegyezik, de a gomba kedvezõ spirituális hatása (pszichikai hatás, pozitív érzés, hogy természetes dolgot fogyasztunk) és fizikai különbsége (4-foszforoxi-N,N dimetiltriptamin és két másik fontos hallucinogén hatóanyag, valamint több indolalapú alkotó az LSD lizergsav-dimetiljével szemben) miatt sok különbség is található a két hatás között. Ezeket megtalálhatod a Hatás részben és bõvebben a Különbségek részben.
Felelõsség

Természetesen a szerzõ/fordító semmilyen felelõsséget nem vállal a FAQ-ban leírtakért, és senkit sem bíztat semmiféle illegális cselekedetre. Az információ bármilyen jellegû felhasználása az olvasó felelõssége.

(A szerzõ abban ugyan bízik, hogy a jelenlegi szûklátókörû beskatulyázás idõvel megváltozik, de ez még úgy tûnik, messze van, bár vannak biztató jelek.)


FAQ

K: A gomba legális?
V: Nem, a pszilocibin éppúgy illegális, mint az LSD. A csekény mennyiség nem büntetendõ, bár ennek meghatározása a gomba esetében nem túl egyértelmû. A spórák birtoklása nem bûncselekmény, mivel azok még nem tartalmaznak pszichoaktív hatóanyagot. Kaliforniában még a spórák birtoklása is illegális, míg Hollandiában boltokban is kapható a pszilocibingomba.

K: Van valami köze a pszilocibingombának a légyölõ galócához?
V: Nincs, csak annyiban, hogy mindkettõ gomba. Ellenben a légyölõ galóca is pszichedelikum, de nem rokona a pszilocibinnek. A légyölõ galóca a világ egyik legõsibb és valószínûleg legerõsebb entheogénje, fõleg észak-európai, szibériai sámánok használták. A legtöbb esetben csak hiedelem az, hogy minden légyölõ galóca halálos. Többségük csak nagyon nagy mennyiségben az, viszont sokan, akiknek még nem volt pszichedelikus élménye, gyakran hiszik, hogy az állapot, amibe kerültek, az mérgezés. Ilyenkor kórházba kerülnek, majd miután "lejöttek", haza is mehetnek. Viszont vannak tényleg mérgezõ fajok is, ezért a légyölõ galóca használata nagy elõvigyázatosságot és tudást igényel, inkább ne foglalkozz vele.

K: Igaz, hogy a pszilocibingombának rettenetesen rossz íze van, ehetetlen?
V: Ez is általában csak hiedelem, bár vannak ilyen fajok is, de általában ezek ritkák. Egyszerûen nyers gomba íze van, aki még nem evett nyersen gombát, annak lehet, hogy szokatlan, de semmiképp sem ehetetlen.

K: Mi a különbség a gomba és az LSD között?
V: Lásd a Különbségek a gomba és más pszichedelikumok között c. részt.

K: Igaz, hogy a gomba rosszullétet okoz, esetleg hányok is tõle?
V: Elõfordul, de elég ritka. Ha szokatlannak, kellemetlennek érzed a gomba ízét, használj valamilyen receptet, vagy egyszerûen öblítsd le egy kis narancslével. Ha nem eszel a trip elõtt nehezet és sokat, akkor nagyon ritkán fordul elõ komolyabb rosszullét. Kissebb kellemetlenségek (émelygés, szédülés) elõfordulhatnak gyakrabban, de hamar elmúlnak.

K: Miért veszõdjön az ember gombával, ha ott vannak a szintetikus drogok?
V: Nem is olyan nagy veszõdség, mint az ember gondolná. Így nem veszel részt az illegális kereskedelemben, a spórákat szinte jelképes összegért adják, amibõl tényleg nagymennyiségû gombát termeszthetsz. Hatása barátságosabb, nem olyan kemény. Jobb út a spirituálisabb világba, jobb érzés egy élõlényt saját használatra nevelni.. Ha nem érdekelnek a spirituális dolgok (majd fognak), akkor vedd figyelembe az ár/mennyiség viszonyt is.

K: Rá lehet szokni a gombára?
V: Azok a megállapítások ide is érvényesek, amelyek az LSD FAQ-ban találhatóak. A fizikai függõségtõl nem kell tartani, lelki függõség azonban éppúgy kialakulhat, mint az LSD-nél. A lelki függõség erõssége alkattól függ, de többnyre ez NEM veszélyes függõség, a pszichedelikus drogoknál MIÉNK a döntõ szó és nem a drogé.

K: Van-e valami köze a varázsgombának az ayahuascához, a "lélek borához" ?
V: Az eredeti ayahuaca ital két növény kombinációjából, a Banisteriopsis caapi-ból (kúszónövény) és a Psychotria viridis növénybõl állítják elõ. Az elsõ növény egy harmin és harmalintartalmú növény, azaz egy MAO-gátló (lásd A MAO-gátlás ), a második pedig egy DMT tartalmû növény. Ehhez hasonló kombinációt a varázsgombával is el lehet érni, mivel a gomba is tartalmaz egy DMT rokont, a 4-foszforoxi-N,N-dimetil-triptamint. A gombát a Peganum harmala-val kombinálva egy ayahuasca analógot kaphatsz. Viszont az ayahuasca elkészítése és használata nagy felkészültséget és tudást igényel, semmiképp sem szórakozásra vagy kezdõknek való.

K: Igaz-e, hogy történt halálos mérgezés a varázsgombával?
V: Léteznek ilyen feljegyzések, melyek részletesen beszámolnak pszilocibinfogyasztás miatt bekövetkezett mérgezésekrõl. Ugyanis vannak olyan pszilocibinfajok, melyek toxikusak, de nem nagy mértékben. Túladagolás esetén viszont a toxikus hatás is megnõ, így valóban okozhatnak ezek a fajok halálesetet. Elõvigyázatos akkor legyél tehát, ha nem varázsgombát árusító cégtõl vásárolsz, hanem saját magad gyûjtöd be a gombát. Ha nem vagy tökéletesen biztos a gomba fajában, inkább ne kísérletezz vele. Lásd még a Toxikus fajok c. részt.)

K: Szeretnék a sámánizmussal bõvebben foglalkozni. Hol találhatok útmutatókat errõl a témáról?
V: Az elsõ jó alap a Don Juan tanításai sorozat Castanedától, bár örökös a vita, hogy mennyi a fikció és mennyi a valóságos ezekben a könyvekben. Még ha a könyv több fejezetében kétkedünk is, rengeteg hasznos tanácsot, bölcsességet olvashatunk ezekben a könyvekben, bár megfelelõ tanító nélkül veszélyes az ott leírtakat meggondolatlanul kipróbálni. A másik probléma az, hogy lehet-e nyugati ember a nyugati világban például mexikói módszerekkel sámán? Valószínûleg nehezen, Jim DeKorne Pszichedélikus Sámánizmus c. könyvében sok segítséget kap a nyugati olvasó mind módszertani, mind botanikai témában. A csupán antropológiai szempontból érdeklõdõ sok hasznos információt találhat Harner A sámán útja, illetve Piers Vitebsky A sámán c. könyvében.

K: Gyûlölöm az LSD utóhatásait. A gombánál is számítanom kell ilyesmikre?
V: Szerencsére a gomba trip után nincsen "mentális másnaposság", nem követi semmiféle depresszió vagy kellemetlenség. Részletesen lásd a Különbségek a gomba és más pszichedelikumok között c. részt.
Történelem és etnika

Aki a varázsgombáról hall, általában rögtön Mexikó, Közép-Amerika jut az eszébe. Talán itt használják legrégebb óta a gombát az indián brujók, a varázslók. I.e. 300-ból származó kõbe vésett gombaszertartás ábrázolás is létezik, tehát a gomba használata szinte egyidõs a közép-amerikai civilizációk megjelenésével. A Szaharában, Algériában (kb. 10-12,000 éves), Tanzániában (7-8,000 éves) és Csádban is találtak barlangrajzokat, amelyek szintén ilyen jellegû szertartásokat ábrázoltak. Szintén rajzok és nyelvemlékek õrzik a szibériai, kamcsatkai sámánok légyölõ galóca segítette szellemvilágbéli utazásait. Sok író az evolúció jelentõs erõjeként emlegeti a hallucinogén növényeket.
Ezekben a társadalmakban a gombát felhasználó sámánok, varázslók, táltosok által vezetett szertartások komoly jelentõséggel bírtak és senki sem kérdõjelezte meg hasznosságukat. Az ókori Görögországban, Indiában is használatosak voltak a varázsgombák. Merészebb fantáziájú kutatók szerint az Indiai Védákban leírt szóma és a Bibliában tárgyalt manna is egy varázsgomba-faj (valószínûleg légyölõ galóca, lásd a FAQ részt), de legalábbis egy hallucinogén entheogén.

A gomba mellett meg kell említeni a daturát (Datura inoxia), a pejotot (Lophophora williamsii), a San-Pedro kaktuszt (Trichocereus pachanoi), a légyölõ galócát (Amanita muscaria) és lehetne folytatni a sort. A sámánok a pszichotróp növények segítségével léptek kapcsolatba az istenekkel, a szellemvilággal. Õk a látomásokat sohasem érzékcsalódásnak, hallucinációknak tartották, hanem jövõre utaló jeleknek, utasításoknak, leckéknek, nem másik világnak, hanem az egyetlen világ egy másik nézõpontjának. Eme növények használata tehát rendkívül fontos volt, fel sem merült a drog szórakozási lehetõségként való használata, így ezekben a társadalmakban teljesen ismeretlen volt a maiakra jellemzõ drogfüggõség problémája. Egyébként meg kell jegyezni, hogy a pszichedelikumok sohasem voltak igazán szórakoztató jellegûek, használatuknak mindig célja volt. A rossz utazásokba torkolló trip-eknek talán pontosan a pszichotróp növényekhez és a szintetikus pszichedelikumokhoz való helytelen közeledés az okozója.

A varázsgomba használata az aztékoknál a spanyolok megjelenése után a föld alá kényszerült, mivel a spanyolok tûzzel-vassal irtották használóit. Itt meg kell jegyezni, hogy ez nem volt teljesen indokolatlan cselekedet a spanyoloktól, hiszen az aztékok szertartásain a gombafogyasztás mellett bizony sokszor elõfordult Huitzilopochtli isten tiszteletére rendezett emberáldozat is, a sapnyol módszerekhez hasonló kegyetlenséggel végrehajtva. Érdekes eszmefuttatás olvasható a Pszichedelikus Sámázizmus c. könyvben errõl a témáról. Eszerint az aztékoknak a gomba mutatta meg Quetzalcoatl, a fehér isten jövõbeli eljövetelét, ami mint ismerjük, pontosan egybevágott Cortez megérkezésével. Az aztékok, óriási túlerejük ellenére alulmaradtak, nem is inkább a "modern spanyol fegyverek" miatt, hanem a mindenki által hitt pesszimista jóslat miatt, miszerint Quetzalcoatl eljövetele egyben számukra a világvégét is jelenti. Nem igazán lehet ezt ma már megítélni, de elképzelhetõ, hogy a szerzõnek van igaza abban, hogy azért a korabeli spanyol kereszténység minden hibájával együtt mégiscsak jobb alternatíva volt, mint Montezuma szíveket kitépõ papjainak világa. (Bár ezt az indiánok biztosan másképp gondolják.)

A nyugati világ elsõ pszichedelikus élményei is a pejottal és a varázsgombával történtek, 1955-ben R. Gordon Wasson volt, aki elõször publikálta pszilocibin tripjét a sajtóban. 1958-ban Albert Hoffmann izolálta és elnevezte a varázsgomba két fõ hatóanyagát, a pszilocint és a pszilocibint. 1959-tõl megélénkült az érdeklõdés a természetes pszichedelikumok iránt, amelyek használatát végülis az LSD szorította háttérbe, mivel annak megszerzése sokkal egyszerûbb volt. Timothy Leary elsõ gombaélményei után is ráállt az LSD-25-re, pontosan az elõbbi okok miatt. Mérföldkõnek tekinthetõ O.T. Oss és O. N. Oeric (valójában Terence és Dennis McKenna) könyve (a Magic Mushrooms Growers Guide) a varázsgomba termesztési eljárásáról. Ebbõl a könyvbõl kiderült, hogy a hiedelmek ellenére a varázsgomba otthoni termesztése egyáltalán nem bonyolult és összeségében sokkal olcsóbban kihozható, mint az LSD, amelynek ráadásul az illegális gyáracskák terjedésével minõsége is megkérdõjelezõdött. Amióta Terence McKenna "vette kézbe" a pszilocibingomba ügyét, azóta sokakban tudatosult már, hogy a gomba nem egyszerûen az LSD természetes helyettesítõje, hanem egy entheogén, egy saját világgal bíró szövetséges.


Sámánizmus és a gomba

A pszilocibingomba sámáni használata Közép-Amerikában volt a legelterjedtebb, bár valószínûleg a mai Egyesült Államok területén is használták indiánok, mivel a Psilocybe nemzetség egyes családjai északabbra is megteremnek. Az indián sámánok a gombát belépési segítségként használták a szellemvilág eléréséhez, vagy ahogy Carlos Castaneda Don Juan-ja írja, a gomba adja meg a sebességet a másik világban való közlekedéshez. Nekünk, a nyugati civilizáció szülöttjeinek, több dolgot is meg kell értenünk, mielõtt a sámánizmusról komolyabban beszélnénk. Az átlagember számára a sámánizmus kissé negatívan cseng (sajnos még a sátánizmus szóhoz is hasonlít), többségünk számára a sámánizmus primitív természetes törzsek "a valóságos világtól" elrugaszkodott hiedelmét jelenti. Ez az álláspont elõször akkor kérdõjelezõdött meg komolyan, amikor nyugati tudósok és kutatók is elkezdték vizsgálni az indián sámánok pszichotróp segítõtársait. Sokuk olyan élményeket élt át, amelyeket (a "valós világba") teljességel beépíthetetlennek neveztek. Ezek az élmények messze túlmentek a valóságos érzékelés határain és nem igazán volt tovább tartható a "csupán hallucináció" álláspont. Természetesen akik bármely pszichedelikus (akár szintetikus) drogot próbáltak már, pontosan tudják, milyen élményekrõl van szó. Hozzájárult a Nyugat figyelmének felkeltéséhez a nyugati ember "új" dolgok iránti felélénkült érdeklõdése éppúgy, mint azóta bestselleré váló könyvek, mint a Don Juan tanításai, Pszichedelikus Sámánizmus, a Sámán útja csak hogy a magyar fordításban is megjelenõ könyveket említsem.

A sámánista felfogás elsajátítása nehéz és egy életre szóló feladat, nem is mindenki teheti meg a nyugati világban, hogy mindent feladjon vagy megváltoztasson érte. Õszintén szólva, sokan hiszik Castaneda könyveirõl, hogy csupán regények, hiszen egy egyszerû indián nem lehet ennyire "bölcs", nem taníthat egy nyugati embert a helyes életre. Pontosan ennek a tévhitnek a megtagadása a kulcs a sámánista tanuláshoz, a természeti népeket csak mi nevezzük primitíveknek, holott a természethez való viszonyunkat látva ugyanezt tõlük hallani érthetõbb lenne. Bár ebben a kényes témákban ne fogadjunk el mindent rögtön, inkább támaszkodjunk szakkönyvekre, mint regényes élménybeszámolókra. Persze a tapasztaltak számára sokkal hihetõbbek Castaneda könyvei, mint egy "laikusnak", de azért óvakodjunk készpénznek venni, netán kipróbálni tudás nélkül az ott ismertetett módszereket. A sámánista életstílus tanítása nem célja a FAQ-nak, a gomba szerepét viszont egy pár sorban megtalálhatod.

A gomba általában szövetségesként jelenik meg a sámánoknál, akik bármiféle segítséget, erõt, akár jövõbelátást kapnak tõle. A szövetséges nem rossz és nem jó, hanem egy erõ, amit fel lehet használni. Természetesen a hitetlenkedõ olvasó lehet, hogy fogyasztott már pszichedelikus szert, talán gombát is, de biztos benne, még sohasem találkozott semmiféle szövetségessel. Bár Castaneda könyveiben a szövetséges emberi alakban jelenik meg, Terence McKenna pedig földönkívüli lényként beszél róla, könnyen lehet, hogy ez valójában egy metafóra, a szövetséges csupán egy érzet, aki tanácsokat, leckéket ad. (Talán az LSD belsõ hangjához lehet hasonlítani.) De az is valószínû, hogy a gomba használata szakavatott kezekben teljesen más eredményt hoz, mint a nyugati szórakozni vágyó utazó kezében. Ennek nem csak módszertani, hanem fizikai okai is lehetnek, mert valószínûleg keverékükben a gomba mellett sok más növényt is használnak az indiánok. Úgy tûnik, hogy a keverék egyik ilyen összetevõje egy MAO blokkoló (részletesen késõbb, a MAO gátlás részben), amely aktívvá teszi a gomba 4-foszforoxi-N,N-dimetil triptamin (azaz egy DMT rokon) hatóanyagát, amely rögtön egy kicsit más távlatokba helyezi a pszilocibingomba hatását..


Hatás: tények és feltételezések

Ez a rész azonos az LSD-re leírtakkal, jelentõs különbség, hogy a gomba kisebb-közepes dózisban sokkal kiegyensúlyozottabb hatású, nincsen hullámhatás. Még az LSD kisebb adagjainál is elõfordul a nagyfokú zavarodottság, szorongás, koncentrációra, kommunikációra való képtelenség, addig a gombánál ez sokkal enyhébb, nem okoz nehézséget a másokkal való beszéd. Nagyobb adagban már a gombára is jellemzõk az LSD erõteljes hatásai, MAO gátlóval használva intenzitásban túl is szárnyalhatják azokat:

Fõleg a magasabb dózisú és MAO-gátlóval használt gombaadagoknál a hatás kezd a DMT hatásaihoz hasonlítani. Ezek a hatások már nem igazán hasonlítható össze a kis-közepes dózisú gombáéval vagy akár az LSD-ével. Itt nem csupán hallucinációról és csukott szemmel való vízionálásról van szó, hanem az érzékelés teljes megváltozásáról, a megszokott világ képének eltûnésérõl és egy másik megjelenésérõl. Ilyen trip-eknél jellemzõek az idegen világokról, UFO-król, elrablásokról szóló beszámolók. Ezek az utazások már mindenképpen a szórakozás kategóriáján kívül helyezendõk, hatásuk nagyon erõs, általában nem csak lelkileg, hanem fizikailag is. Ezek az élmények komoly szemléletváltozást okozhatnak, hogy ez jó-e vagy rossz, az más kérdés. A gomba+MAO-gátló kombináció vetekedhet egy dél-amerikai ayahuasca hatásával, amely semmiképp sem kezdõknek vagy szórakozni vágyóknak való. Egy ilyen utazást, ahogy Terence McKenna is vélekedik, az ember többnyire filozófiájának átgyúrárása után értelmezhet csak, és innentõl számára Don Juan tanításai sem fikciók többé.

Az pszilocibin szinte mindegyik érzékszerv mûködését megzavarja. Pupillatágulás, szapora pulzus és a vércukorszint emelkedése tapasztalható. Az elsõ fázisban állandó nevetési inger, hõmérséklet-érzékelési zavarok jellemzõek. Ez a felfutás (coming up) fázisa. Kb. egy óra múlva színes látási hallucinációk, víziók (fõleg sötétebb helyeken), a fényérzékelés felerõsödésének és megzavarodásának érzete jelentkezik. Ezután következhet az idõbeli és térbeli érzékelés zavara, a 3 dimenzióból való kitörés érzete, tájékozatlanság, erõs izgatottság. Gyakori, hogy a trippelõ kívülrõl szemléli magát, személyisége megváltozik vagy teljesen szétfoszlik (depersonalisation), esetleg másvalakinek érzi magát. Elõfordulhat az érzékek fuzionálásának, összekeveredésének érzete (sensory mixing), azaz a zenét látod, a színeket hallod, stb. Sokszor úgy érzel valamit, hogy az valóságos érzékeiddel kifejezhetetlen, hogy érzéken túli dologról van szó (extrasensory perception != ESP). Csukott szemmel történõ zenehallgatás közben komplett fotóminõségû képek, videoklipek, érzetek, színes, többdimenziós valóságok átérzése, tapasztalása.

Gyakori a misztikus, vallásos érzés, ez lehet Istennel vagy egy Irányítóval való találkozás (closeness to God), a túlvilág megtapasztalása és akár halálközeli élmények (near death experiences). Sok esetben az illetõ halottnak is képzeli magát, úgy érzi, hogy más világba, vagy a túlvilágra távozott. Sokan keresik ilyenkor a választ filozófiai, metafizikai problémákra, például az Univerzum keletkezésének rejtélyére, arra, mi az idõ természete, az ember szerepe és feladata, stb. Ilyenkor az illetõ úgy érzi, "eggyévált" az Univerzummal és számára megállt az Idõ. Sokszor elõfordul, hogy az illetõ a kérdéseire adott választ is tudni véli, de ez általában elmagyarázhatatlan, leírhatatlan és sok heavy, illetve bad trip köszönhetõ a Válasz keresésének, a szavakba foglalás kényszerének és e próbálkozás reménytelenségének. Gyakoriak ilyenkor gondolkodásunkban a logikai hurkok (mind trap), önmagukba visszatérõ kérdések, spirálok megjelenése és "érzése". A trip utáni depresszió, levertség sokszor ennek a reménytelenségnek is köszönhetõ. Általában az ilyen természetû gondolkodásra való hajlam a késõbbi tripek során háttérbe szorul, eltûnik és átadja a helyét a trip, a zene, a természet élvezetének, de elõfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkeznek ezek a "Mi az Élet?" típusú kérdések. (42)

Fõleg az elsõ utazásoknál érezhetõ egy bizonyos Határ, melynek átlépése igen csábító. Nem tanácsos ezt átlépni, mert míg az utazónak ez "csak" egy másik világba való teljes átlépést jelent, addig a kívülállónak gyakran heavy vagy bad trip-ként jelenik meg.

Térbeli és idõbeli zavarok léphetnek fel, az órák rendkívül lassan járnak. Idegen helyeken a tájékozatlanság olyan mérvû is lehet, hogy a trippelõ más korban és más földrajzi helyen érzi magát, mint ahol van, ami néha lehet kellemetlen és veszélyes is, de többnyire szórakoztató és vicces.


A pszilocibin kémiája

A pszilocibingomba vegyészeti analízisét Albert Hoffman (ki más?) végezte el és két pszichoaktív komponenst különített el: a pszilocibin és a pszilocint. A kettõ között az a lényeges különbség, hogy a pszilocin elég instabil molekula, hamar lebomlik pl. szárításkor, melegítéskor. A pszilocibintartalom jóval tovább megmarad a porított alakban is. Ez a fõ oka annak, hogy a friss gomba sokkal potensebb, mint a tartósított változatok. (Bár a különbség megfelelõ kezelés és szárítás esetén nem akkora, mint amekkorának gondolják.) Az angol FAQ szerint a pszilocin 1.4-szer erõsebb, mint a pszilocibin, nem számítva a gomba többi összetevõjét.

A pszilocibin és a pszilocin molekuláris rajza, összegképlete, CAS (ellenõrzött kémiai anyag) besorolása és a DEA (Szövetségi Droghivatal, USA) kódja látható.


A pszilocin és pszilocibin a triptamin családba tartozik (a szintetikus DMT rokonai) és az LSD molekulához hasonlóan szintén megvan az a tulajdonságuk, hogy az agy szerotoninreceptorai szerotoninként fogadják õket. Ennek megfelelõen hatásuk is hasonló, az 5HT (pontosabban 5HT-2A) autoreceptor blokkolást (az 5HT termosztát miatt így 5HT tömeges tüzelést) okoznak. Valószínûleg a legtöbb neurális hatás megegyezik az LSD-ével. Lásd Az LSD hatásmechanizmusa c. részt. A pszilocibin nagyon kevéssé mérgezõ, egerekkel végzett kísérletek alapján 200 mg-os (emberi súlyhoz 13 grammos (!) ) adag sem volt halálos dózis. A toxikológiai nyilvántartás szerint a pszilocibin a 641-es értéket kapta, amely az aszpirin 199-es és a nikotin 21-es értékéhez képest nem sok. Persze ez el is várható egy jó pszichedelikumtól.

Két további fontos alkotóeleme a pszilocibingombának a baeocystin és a norbaeocystin, amelyek azonban kevésbé potensek, mint a pszilocibin és a pszilocin. Ez a kettõ vegyület csak kevés fajban fordul elõ, s mivel enyhe légzésgátló hatásúak, elképzelhetõ, hogy ez a két vegyület felelõs a ritkán elõforduló mérgezésekért is. Lásd: Toxikus fajok c. részt. Ezen kívül természetesen több indolalapú molekula is található a pszilocibingombában, melyeknek nincsen hallucinogén hatásuk. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmilyen hatásuk nincsen, elképzelhetõ, hogy pontosan ezek a molekulák felelõsek az LSD és a gombaélmény közötti különbségekért.

MAO gátlás

A MAO (mono-amino-oxidáz) gátlás az emberi agy kémiai immunrendszere, feladata, hogy a szerotoninra hasonlító monoaminra végzõdõ molekulákat lebontsa, az agyba ne engedje be. MAO enzimeket az agy állandóan termel. Ezeket az enzimeket úgynevezett MAO gátlókkal le lehet állítani vagy bontani. A leállítást nevezik visszafordítható MAO gátlásnak, mivel pár óra múlva a MAO enzimek újra mûködésbe lépnek. A visszafordíthatatlan MAO gátlók az enzimeket teljesen lebontják, ilyenkor - szerencsére nem egészen visszafordíthatatlan az állapot - a szervezetnek egy-két hétre van szüksége az enzim újragyártásához. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi MAO gátlás sokkal veszélyesebb, mivel a szervezet sok ideig védtelenül marad a monoaminoktól, ezért általában a visszafordítható MAO gátlók használatosak.

Az emberi agyban a szerotoninmolekulák száma stabil, errõl egy szabályozó rendszer gondoskodik. A MAO gátlók színrelépése után a szabályozás megszûnik a gátlás idejére és a hírvivõ molekulák száma jócskán megnõ. Valószínûleg ennek köszönhetõ az élmények intenzitásának növekedése. A MAO gátlás megszûntével a szerotoninmolekulák száma visszaáll az eredeti szintre.

Amint látható és a volt is már róla szó, a pszilocibingomba tartalmaz DMT rokon vegyületet kis mennyiségben. Mivel a DMT orálisan nem aktív, mivel a szervezet MAO enzimei lebontják, mielõtt az agyba kerülne. Viszont, ha a gombát valamilyen MAO gátlóval keverik, (pl. a legelterjedtebb a Szíriai rutafû (Peganum harmala), amely egy visszafordítható MAO gátló) akkor a gomba felér egy dél-amerikai ayahuasca itallal, amely a világ egyik legerõsebb pszichedelikuma.

Aki efféle kalandra vágyik és nincs rosszul a gondolatra, hogy valami ilyen mélységben zavarja meg szervezete életfolyamatait, az jobb, ha tisztában van a MAO gátlás veszélyességével. Mivel a MAO blokkolás után a szervezetbe kerülhetnek a DMT mellett egyéb más, monoamin-ra végzõdõ veszélyes anyagok is, ezért

szigorúan tilos:
Amfetamint tartalazó drogokkal (pl. MDMA, pejot, meszkalin) együtt
Speed-el, kokainnal együtt
Állott, vagy magas tiraxintartalmú ételekkel együtt
(Alkoholtartalmú italok,
Banán,
Bab,
Sajtok,
Halak (fõleg a füstölt, tartósított, hosszabb ideig állott),
Ginszeng,
Protein kivonatok,
Hús, máj (fõleg az állot vagy romlott - századosztályú éttermeknél vigyázat!),
Kolbász, bolognai, pepperoni és szalámi,
Sauerkraut,
Tökmag,
Levesek,
Élesztõ, élesztõkivonatok (nyersen))

MAO gátlót fogyasztani !!!

Ugyanis a MAO gátlók nemcsak az emberi agyban fejtenek ki hatást, hanem más fontos területeken, így például a beleben. Ezért van az, hogy olyan molekulák is felszívódnak a bélfalakon, amelyeket normális esetben a MAO enzimek nem engednek.

Nyilván ez a szigorú megkötés az oka annak, hogy a dél-amerikai ayahuascát fogyasztó indiánok a szertartás elõtt napokig kizárólag növényeket, legfeljebb friss (!) halat fogyasztanak.

MAO mérgezések egyik velejárója a rendkívül magas vérnyomás, emiatt bekövetkezhet a vérkeringés leállása, vagy agyvérzés okozta halál. Ilyenkor csak gyors orvosi segítség mentheti meg az illetõt, ezért felkészületlenül, a megfelelõ tudás nélkül ne próbálkozzunk se eredeti ayahuascával, se a pszilocibin+MAO gátló analógjával!!! Ezek a pszichedelikumok semmiképpen sem szórakozási célzatra valók, a felkészületlen, más kultúrájú nyugati ember számára ez a környezetébõl kiszakított ital nem ajánlatos. Igen hosszú út vezet az ilyen erõs pszichedelikumok használatának szükséges tudáshoz.

A pszilocibin pszichológiája

Legjobb, mielõtt elkezded ezt a részt, elolvasod az LSD pszichológiája részt az LSD FAQ-ban. A legtöbb dolog ide is ugyanúgy érvényes, a set és a setting (külsõ környezet és belsõ állapot) mint aranyszabály éppúgy érvényes. A gomba azoknak való, akik viszonylag kiegyensúlyozottak, képesek örülni dolgoknak és van valamiféle céljuk, de szeretnék magukat és a világot jobban megismerni - mélyebb spirituális célzattal. Akinek nincsenek ilyen "nemes" céljai csupán a zene surround és vizuális hatásait akarja élvezni, de éppoly kiegyensúlyozott, netán boldog, az is jól fogja érezni magát. De õ számoljon azzal, hogy elõbb-utóbb õ is a spirituális útra tér, vagy idõvel belehullik a drogfüggõk elítélt kategóriájába. Nyilván azonban mindenki sejti, akinek volt dolga pszichedelikumokkal, hogy ezek jóval többek, mint egyszerû szórakozási alternatívák.

A gomba azonban több dologban is különbözik szintetikus társaitól, nem érvényesül az LSD "sav" jellege, azaz nem kell számolni a gyûlölt másnapi fizikai-lelki fáradsággal. Egy átlagos acid trip 6-8 órás, nagyobb adaggal akár 10 órás is lehet, ami elég megerõltetõ, egy gomba trip soha nem több, mint 6 óra, ami az adagolás szabályozásával még tovább csökkenthetõ. A gomba élmények is jelentõsen különböznek az LSD élményektõl, sötét szoba helyett a természetben "illik" utazni. Sokkal spirituálisabb, békésebb, FINOMABB.(Lásd Különsbégek a gomba és ... c. részt)

Bad tripek lehetõsége ugyanúgy fennáll, de a gomba esetében jóval ritkább a lelki okokból (ijedelem, félelem) bekövetkezõ bad trip. Inkább a gondatlanságból fakadó fizikai okok játszhatnak szerepet, mint például termesztéskor, a telep állapotban fellépõ fertõzés figyelmen kívül hagyása, gyógyszer és gomba összhatása, esetleg alkohol együttes fogyasztása miatt.


Különbség a gomba és egyéb pszichedelikumok között

Ez a fejezet azoknak íródott, akik már nem teljesen tapasztalat nélküliek a pszichedelikus világban, esetleg volt már részük "savasabb" élményben is. Ha az LSD-t vesszük összehasonlítási alapként, akkor a következõket lehet mondani. Elõször is azt, hogy a különbséget elmesélni legalább olyan nehéz, mint egy pszichedelikus utazást egy olyan embernek, akinek sohasem volt része benne. Ha az alkohol segítségével vetjük össze (ebben a témában azért szélesebb tömegek is szakértõek), akkor az LSD hatását úgy fejezhetjük ki, hogy csupa töményet iszol, sokat és jól összekeverve. Az eredmény sokaknak ismerõsen elég durva, a másnapi élmények szintén. A gomba egy kellemes borozáshoz (akinek jobban esik, sörözéshez) hasonlít, amikor ugyanúgy ott vagy abban a hangulatban, de sokkal finomabban, kellemesebben és a másnapi rossz tünetek sem jelentkeznek.

Amikor azt mondják a gombára, hogy természetes, nem csak arról van szó, hogy a gomba a természetben megterem. Arról van szó, hogy az okozott élmény is természetes. Természetesnek veszed, hogy pszichedelikus állapotban vagy, és rájössz, hogy körülötted (az emberen kívül) minden élõlény pszichedelikus állapotban van. Nem elmenekülsz egy másik világba, hanem visszatérsz a természeteshez. Órákig elnézegeted a felhõket, a fákat, a bogarakat, hallgatod a csiripelést, a neszeket. Közben az érdeklõdés mellett ott van benned a tisztelet, a csodálat érzése is. Érzed, hogy odatartozol. Természetesen nagyobb dózisoknál a gombaélmény is erõsödik, de sohasem lesz olyan durva, erõs, mint az LSD. Elsõ alkalommal utazóknak nincs jobb belépõ ebbe a világba, mint a természetben elfogyasztott kicsi, közepes dózisú varázsgomba.


Botanika

A Psilocybe Cubensis a gombák törzsébe, a Bazídiumosok osztályába, a Stropharia rendbe tartozik.

A pszilocibingomba eredetileg páradús környezetben él, sok fajuk valamilyen állati trágyán telepszik meg. A trágya biztosítja a megfelelõ meleget és tápanyagokat. Mexikóban, Dél-Amerikában és az USA csendes-óceáni északnyugati partvidékén találhatóak meg fajai, itt könnyen begyûjthetõek. Termesztését lásd lentebb.


Gombatermesztés

O.T. Oss és O.N. Oeric könyve óta megszûnt a tévhit, hogy a pszilocibingombát csak laboratóriumi körülmények között lehet termeszteni. A steril körülmények nagyon fontosak, de megfelelõen ellenálló fajtával (pl. Stropharia Cubensis) és megfelelõ óvatossággal elkerülhetõek a fertõzések. Spirituális beállítottságunktól függetlenül - azaz mennyire tudjuk szeretni a gombáinkat - a gomba meg fogja hálálni a gondoskodást. Legjobb tripek saját magunk által termesztett gombával történnek - mondják a tapasztaltak. (És milyen igazuk van.... :)

Egyszóval a kulcs a termesztéshez: a steril körülmények, figyelem, szeretet.

Sokakban ugyanakkor felmerül a kérdés (fõleg a termesztési kézikönyv elolvasása után), hogy miért olyan fontos a sterilitás, hiszen természetes körülmények között a gombatelep tehén- vagy lótrágyában alakul ki. A válasz az, hogy egyrészt a gomba természetes környezetében másféle kórokozók tenyésznek, mint a lakásodban, másrészt pedig a mennyiség. Egy mezõn rengeteg állati ürülék található, ugyanakkor nagyon nagy mennyiségû spóra is, melyek közül ha egyszázadnyi egészséges marad, már akkor is rengeteg gomba fog teremni. Tehát, ha te teszel a sterilitásra, akkor még ha 10 üvegnyi telepet alakítasz ki, nagy esélyed van rá, hogy egy sem marad meg, ha az 1/100 arányt vesszük.
Gombatermesztés a rizs-vermikulitos módszerrel:

Varázsgomba termesztõi kézikönyv (Magic Mushroom Growers Guide magyar fordítása)
Gombatermesztés magyar módra

Prosztó Gombatermesztési Kézikönyv (olcsóbb, egyszerûbb módszer)
Spórák rendelése

Spórákat a következõ helyekrõl rendelhetünk. A spórákat általában lenyomatként vagy fecskendõkben árusítják. Az ár forintra átszámolva 2000-5000 Ft árban vannak. Ennyi spórából ideális esetben hónapokig termõ gombakultúrát alakíthatsz ki. A legtöbb helyen a spórákon kívül más kiegészítõk is kaphatók, pl. vermikulit, steril eszközök, valahol még komplett termesztõkészlet is.

Smart Botanics
Conscious Dreams
Psylocybe Fanaticus


Fogyasztás, dózis

Nyilvánvalóan a gomba adagolásánál elõvigyázatosan kell eljárnunk, mert saját teherbírásunkon kívül még egy pár tényezõ befolyásolja a pszilocibintartalmat, mint például a gomba faja, mérete és az is, hogy nyersen vagy kiszárítva fogyasztjuk. Itt a legelterjedtebb és talán a legkönnyebben termeszthetõ fajt, a Stropharia Cubensis adagolását adjuk meg, a többi megtalálható az Angol nyelvû FAQ megfelelõ fejezetében, táblázatos formában. Ez a táblázat azoknak is hasznos lehet, akik olyan helyen laknak, ahol a pszilocibin valamelyik faja a természetben is megtalálható, ugyanis leírja a gomba jellemzõ tulajdonságait (kalap, szár, lemez mérete, színe, alaja), melyek alapján be lehet gyûjteni. Ezek a helyek az Egyesült Államok, Mexikó, Kanada, Észak-Európa, Guatemala, Indonézia, Ausztrália, egyszóval majdnem mindenütt, kivéve azt a területet, ahol mi lakunk. Ezért számunka legjobb megoldás a Stropharia Cubensis, amely jól viseli a lakásban való termesztést.

Stropharia (Psilocybe) Cubensis

Kalapjának mérete 1.6 cm-estõl a 8 cm-ig, szárának hossza 4-tõl 15 cm-ig, szélessége 0,4 cm-tõl 1.4 cm-ig terjed.

Alacsony dózishoz 2-3 db, közepes dózishoz 4-10 db és a magas dózishoz 20-40 db friss gomba szükséges.
Szárított mennyiségbõl a gomba 90%-os víztartalmát figyelmbe véve az alcsony dózishoz 1-2 gramm, közepeshez 3-5 gramm és a magas dózishoz 10-20 gramm kell. A szárítás sok hátránya mellett nagy elõnye, hogy pontosabban adagolható, mint az esetleg különbözõ méretû nyers gombák - ez különösen igaz a Stropharia Cubensisre.

Mindenképpen legyünk tisztában gombánk fajával, különben lehet, hogy egy várt kisdózisú utazás helyett egy magasban találjuk magunkat (vagy fordítva - nem tudom, melyik rosszabb). A másik, hogy egyes fajok (pl. Psilocybe subaeruginascens) nagyobb dózisban toxikusak, halált is okozhatnak.

A pszilocibin-tolerancia gyorsan kialakul, kb. egy hétig tart. A pszilocibin túlzott fogyasztása éppúgy elkerülendõ, mint az LSD-é. Az ajánlott az egyhavi-kéthavi trip, több nem tanácsos. Trippelj az életért, de ne élj a tripekért.
Toxikus fajok

A pszilocibingombák között vannak olyan fajok, melyek a hallucinogén alkaloidokon kívül toxikus vegyületeket is tartalmaznak. Aki olyan helyen él, hogy a pszilocibingombát a természetben is begyûjtheti, annak meg kell tudnia különböztetni az ártalmatlan fajokat a toxikusaktól, mert sajnos ezeknek a fajoknak a fogyasztása (igaz, általában túladagolás miatt következnek be balesetek, mivel a túladagoláskor az egyébként nem túl nagy mértékû toxikus hatás is megnõ) akár halállal is végzõdhet! A hivatalos kereskedõknél rendelt spórák, vagy vásárolt gombák (pl. Hollandia) biztonságosak, mert többnyire a Stropharia Cubensis-el foglalkoznak csak, amely nem tartalmaz toxikus vegyületet.

A mérgezõ fajok:
Psilocybe subaeruginascens (ismert még, mint Psilocybe aerugineomaculans, Stropharia caerulescens, Stropharia venenata)
Psilocybe semilanceata,
Psilocybe baeocystis

Sajnos egyik faj sem bizonyítottan mérgezõ (illetve nem minden esetben azok), így még mindig sokan próbálkoznak velük. Mivel elég sok egyéb hozzáférhetõ, nem mérgezõ faj létezik, nem éri meg a kockázatot vállalni a fent említett fajokkal.
Fogyasztási módozatok

El kell döntenünk, hogy a gombát frissen vagy szárított formában fogyasszuk.Tapasztalat szerint a gomba szörnyûséges ízérõl szóló állítások "egy kicsit" túlzóak, legalábbis a Stropharia Cubensis esetében.(Természetesen vannak nagyon rossz ízû pszilocibingombafajok is.) Egyszerûen nyers gomba íze van és kész, aki evett már nyers étkezési gombát, annak nem kell félnie, kb. ugyanolyan az íze. Aki még nem, annak szokatlan lehet, de egyáltalán nincs szó kibírhatatlan ízrõl. A nyers gomba mellett szól, hogy spirituálisan helyénvalóbb, a spirituális szempontot nem értékelõknek pedig az, hogy nagyobb a hatóanyagtartalma. Aki mégis rossznak találja az ízt, az öblítse le egy kis narancslével, tegye rá a pizza tetejére (sütés után!), tegye szendvicsbe. Fontos, hogy ne forraljuk, melegítsük fel túlzottan, mert az a hatóanyagtartalom rovására megy. (50-70% is elveszhet) Sok helyen olvasható a mushroom tea receptje, de nem igazán ajánlatos az elõbb említettek miatt. Persze, akit szörnyen zavar az íz (többnyire azért, mert azt olvasta) és sok gombája van, az nyugodtan próbálkozhat sütéssel, fõzéssel, de legyen tekintettel arra, hogy a hatóanyagvesztés miatt az említett dózisok (az angol táblázat ban lévõk is) már nem érvényesek. Talán kockázatosabb újraszámolni a mennyiségeket (és esetleg tévedni...), mint az ízt elviselni.

A szárításra sok módszer van (a termesztési kézikönyvben több is le van részletesen írva), a lényeg itt is az, hogy lehetõleg tartózkodjunk a hõt használó módszerektõl, inkább válasszuk a kalcium-kloridot vagy egyszerûen tegyük egy száraz fiókba valamilyen nedvszívó anyag (Silica Gel pl.) kíséretében. A megszáradt gombát mielõbb törjük össze, mérjük ki és tegyük a mélyhûtõbe. Jók a kis zárható mûanyag zacskók (számítógépes mütyüröket, csavarokat vagy füvet szoktak ilyenekben tartani), de még jobb átlátszatlan filmesdoboz. A zacskó ugyanis átereszti a fényt (ha sokat nyitogatjuk a hûtõt) és a fény hatására is megindul a pszilocin lebomlása. A pszilocibin lassabban bomlik, de azért 1-3 hónapnál tovább ne tartogassuk.
Keverés más drogokkalAlkohol Kevés alkohol segíthet az elmélyülésben, ha részegre iszod magad, akkor a pszilocibin (mivel hiperstimuláns) eltünteti az alkohol hatását. Ugyanakkor nagyobb esélyed van rosszullétre, esetleg egy kiadós hányásra.
Cannabis Legtöbben azt állítják, hogy erõsíti, meghosszabbítja az élményt, de egy páran állítják, hogy leállítja a trip-et. Valószínûleg az utolsó órákban fogyasztva/szívva meghosszabbítja a trip-et.
MDMA Nevezik MX-missile-nak is, elég erõsen felerõsíti az élményt. Hasonlít az LSD és az MDMA candyflipping-nek nevezett élményére.
Nikotin Dohányozni a trip alatt nem okoz semmilyen intenzitásbéli változást, aki dohányos, annak a trip alatt is jól fog esni.
N2O Egy pár pillanatra katapultál a külsõ ûrbe.

Trip, zene

A gombával való tripre szinte ugyanazok az ötletek, útmutatások érvényesek, mint az LSD-25-re. Egy nagy különbség van csak, a gomba, mint entheogén, szereti, ha kint, a természetben fogyasztod el és ott utazol. Természetesen ez csak arra vonatkozik, aki igazán szeretne a gomba spirituális használatával foglalkozni, aki csupán "egészségügyi" okoból tért át valamilyen szintetikus drogról a gombára, aki az apartman tripeket részesíti elõnyben és csak zenét szeretne továbbra is hallgatni, az is megtalálja a számítását. Egyébként nagyon sok pszichedelikus zenét játszó csapat, aminek zenéjét eddig esetleg LSD-vel hallgattál, igazából gomba tripek ihlették. (Pl. Ship of Fools, Ozric Tentacles) Ez a rész nagyrészt megegyezik az LSD FAQ-ban található információkkal, de van egy-két új fejezet. (Elõkészület,)
A trip (Biga, Naive)

Tripnek nevezzük azt az összejövetelt, élményt, ahol, amikor egy társaság találkozik és remélhetõleg egy megtervezett programmal, gomba segítségével igen jól érzi magát. Nehéz ezt igazából megfogalmazni, mert mindenki másképp érzi magát, mindenki esküszik a saját, bevált helyére és társaságára. Ha azt mondja valaki: "jót tripeltem", ebbõl csak az derül ki, hogy nagyon jól érezte magát. Azért írtam, hogy remélhetõleg megtervezett, mert kellõ tervezéssel a bad trip veszélye csökkenthetõ. Megszüntetni nem igazán lehet, fõleg az elsõ tripnél nehéz vagy lehetetlen megállapítani, hogy az illetõ hogyan fog viselkedni. Véleményem szerint az érzi magát jól a trip alatt, aki az egészet érdekességnek és nem élete nagy eseményének fogja fel. Ez nem jelenti azt, hogy késõbb nem szabad foglalkozni mélyrehatóbb gondolatokkal, módszerekkel, filozófiával, de fõleg az elsõ tripre nem szabad így készülni. Aki hagyja, hadd sodorják a gondolatai, hadd borítsák el a képek, érzések, aki a tripet egy ritka lehetõségnek veszi, hogy saját agyát egy "kicsit" más szemszögbõl és esetleg mélyebben megismerje, az nem ijed meg tõle. Aki fél attól, amit saját agyában (lelkében?) találhat, aki ellenáll és megpróbál leragadni egyes gondolatoknál, annak nagy esélye van egy bad trip-re. A"szakértõk" külön tárgyalják a heavy trip-et, ami külsõségeiben nagyon hasonlít a bad trip-re, de egy nagy élmény, elsõ szembesülés saját tudatalattinkkal, és nem követi sem rosszkedv, sem pszichózis. (Viszont a többi trippelõre elég negatívan hat a külsõ hasonlóságok miatt).

Gombatrip alatt sokszor az az érzése az embernek, hogyan lehet ettõl valakinek bad trip-je? Sajnos, esély van rá, de érezhetõleg jóval kisebb. Aki tapasztaltabb nehézsúlyú pszichedelikumok terén (LSD,DMT,ayahuasca), az nem valószínû, hogy a pszilocibingombától kapja elsõ rossz trip-jét. Ha jóindulattal közelítesz a gombához, betartod set-re és setting-re vonatkozó szabályokat (belsõ lelkiállapot, külsõ környezet, étrend, gyógyszerek, stb.), nem fog bajod esni.

A trip lefolyása:

0 Indítás

Általában az elsõ tünetek tíz-húsz perc múlva jelentkeznek. Érdekes, vidám dolgok kezdenek történni. Valaki nagyon nyugodtan érzi magát, valaki pedig nagyon aktívnak. Úgy érzed magad, mintha a csillagok fölé szálltál volna. Ha a gombát rágcsáltad, akkor a pszilocibin, pszilocin és a többi pszichoaktív komponens gyorsabban, kb. 10 perc alatt hatni fog. Ha a gombát lenyelted, vagy egyéb rágás nélküli módon fogyasztottad el (tea, kakaó, stb.), akkor akár 1 óráig is eltarthat, amíg hatni kezd.

20 Gyorsítás

Ha bármilyen fizikai tünetet észlelsz, akkor már kezd hatni a dolog. A hányingert megakadályozhatod vagy lecsökkentheted, ha nem eszel sokat és fõleg nehezet és nem mászkálsz sokat ebben a fázisban. A hányás nem túl gyakori, bár elõfordulhat, papírzsacskót magadnál tartani az elsõ tripeknél nem rossz ötlet. Ha úgy találod, hogy szervezeted valóban nem szereti a gombát, bevétel elõtt Dramamin vagy egyéb antihisztamin segíthet. De ne aggódj, a hányinger vagy rosszullét hamar elmúlik.

40 Az atmoszféra elhagyása

Itt kezdõdik az élmény világába való belépés, ez leggyakrabban egyszerû hallucinációkkal (csukott szemmel vagy nyitott szemmel sötétebb helyen). Ha esetleg vécére kell menned, most tedd meg.

70 A repülés

1 óra elég, hogy sokkal erõteljesebb hatások lépjenek fel. A testedet nehéznek, magadat kissé álmosnak érzed.

130 A csúcs

Két óra múlva eléred a trip csúcsát. Néha egészen félelmetes lehet.

300 Lassítás

Mostanára kezdesz visszatérni a valóságba, kezded érzékelni azt. Ilyenkor jólesik enni, inni valamit, megbeszélni a történteket, esetleg sétálni egyet.

360 Földetérés

Kb. 6 óra után a legtöbb hatás eltûnik és mostantól alhatsz is, ha akarsz.

12h A valóság

Ha éjszaka tripeltél és most ébredsz fel... NAGYSZERÛEN érzed majd magad.

7h Átállás

Az élmény közvetlen hatása több napig kitart, amit ekkor tanultál, kihat egész életedre. Elképzelhetõ, hogy ez lehet negatív tapasztalat, és akkor depresszió követi - de ez semmiképp sem tart sokáig és nem súlyos - mindenképpen jobb ember leszel, mint voltál.

Egy-két napig érzelmi változások tapasztalhatóak, ezek sokkal inkább pozitívak, mint negatívak, "jól érzem magam" típusú érzés a gyakori.
A trip aranyszabályai
Ne trippelj egyedül.
Kerüld a trippelést idegenekkel.
Mindig legyen a csapatban legalább egy-két tapasztalt utazó.
Hagyd, hogy vigyen a szer, hallgass a kínai mondásra: Ne nézz szembe a sárkánnyal. Ülj fel a hátára és hagyd, hogy magával vigyen.
Nem tudsz repülni.
Ne idegesítd, piszkáld (paráztasd) a társaidat.
Ne vezess.
Lehetõleg kerüld a gyors jármûveken való utazást.
Ne ijedj meg a látomásaidtól. A tied mind.
Elõkészületek a trip-re

Elõször is, ne sajnáld az idõt az elõkészületekre. Bár semmiképp sem fogsz unatkozni, de ha már rászántad magad az utazásra, akkor tegyél meg mindent, hogy a legjobban sikerüljön. Ha zenét is akarsz hallgatni, pakolj fel jól kazettákkal (CD-kkel) és megfelelõ mennyiségû elemmel. Újságok, írások esetleg könyvek a természetrõl, spirituális, metafizikai témájú könyvek, Don Juan könyvek nagyon megfelelõek, ha olvasgatni is akarsz. Ezek a könyvek nagyon fognak tetszeni.

Ha egy kicsit fáradt vagy, netán egy kicsit rosszkedvû, legjobb, ha elõtte egy-két napot pihenéssel töltesz, nyugodt körülmények között. Nehéz ételt lehetõleg ne egyél az utazás elõtti és az utazás napján, legjobb ilyenkor a vegetáriánus étrend. Ha a természetbe mentek, jó elõzõleg körülnézni (veszélyesebb helyek, feljárók, utak, stb.) , ha nem ismered megfelelõen a helyet. Lehetõleg ne egy sûrûn látogatott kirándulóhely vagy szalonnázóhely legyen. Gondolj arra is, mintha egy sima kirándulást szerveznél, pakold fel azokat a dolgokat (pl. szúnyogriasztó, pléd, víz, stb.) és csak utána gondolj a pszichedelikus kellékekre. Nehogy valamilyen teljesen közönséges fizikai dolog tegye tönkre az utazásodat. Az apartman tripekre nagyjából ugyanaz vonatkozik, mint az LSD-nél, a következõ rész nem is változott:

Ha egy nagydózisú vagy MAO-gátlóval kombinált gombatripet készítesz elõ, fokozottan vedd figyelembe, hogy lehetõleg ne zavarjon senki és lehetõleg legyen egy segítõ, vezetõ (guide) melletted. Ilyenkor fokozottan ügyelj az étrendi megkötésekre is, amit a trip után is folytatnod kell egy ideig. Ha visszafordítható MAO gátlót használtál, akkor a következõ napon már ehetsz bármit, visszafordíthatatlan MAO gátlás esetén viszont egy hétig maradj a megkötött étrenden. Ezekre az utazásokra fokozottan igaz a természetben való trip elõnye.

Itt megpróbálunk egy ajánlást adni a trip kellékeirõl. Ez csak egy ajánlás, ami megpróbálja a veszélyekre is felhívni a figyelmet. Az, hogy egy helyet, vagy zenét veszélyesnek minõsítünk, nem jelenti azt, hogy mindenkire az lenne. Lehet, hogy valakinek meg sem kottyan, esetleg élvezi, de a legtöbb embernek kellemetlen. Betépni pedig azért tép be az ember, hogy jól érezze magát, és nem azért, hogy rosszul legyen, vagy rémlátomásai legyenek. Ki lehet próbálni mindent saját felelõsségre, aki erõsnek érzi magát, de nem ajánlatos.
Mi kell egy triphez röviden
Barátságos környezet, lakályos szoba vagy barátságos kinti hely
Jól összeszokott társaság
Jó hifi berendezés
Alkalmasan választott zene
Kellemes hõmérséklet
Étel, ital (legjobb: rostos narancslé)
Tripjátékok
Tripvezetõ (guide)
Esetleges egy számítógép

A legfontosabb dolog a trip megtervezése, ezzel rengeteg kockázati tényezõt kiszûrhetsz. Fõleg az elsõ tripnél (de szerintem mindegyiknél) a legfontosabb a barátságos környezet. Ismerõs, lakályos szoba, lehetõleg sok fekvõhellyel és jó minõségû hifi berendezéssel. Mint írtam, szerintem a trip legjobb része a zenehallgatás, relaxáció, bár ezzel sokan vitatkoznak. Ezért fontos, hogy a zenét tökéletesen élvezni tudd. Legjobb egy jó minõségû hi-fi négy hangfallal, surround-os vagy neadjisten ProLogic processzoros erõsítõvel, de bármilyen elfogadható minõségû hangrendszer megteszi, ugyanis a trip alatt az agy átválallja a surround processzor szerepét. A jól összeszokott társaság, ahol mindenki mindenkit ismer, talán a legfontosabb. Természetesen nem lehet mindenkit teljesen megismerni, de nagy biztonsággal megállapítható, hogyan fog az illetõ a trip alatt viselkedni.

Tehát:
A csapat

Egy jó csapat a legnagyobb garancia egy jó tripre. Olyan emberek legyenek, akiket el tudsz fogadni, amikor nevetnek, amikor sírnak, félnek vagy netán Istennel beszélnek. Legyen közöttük olyan, aki akkor is melletted van, ha bajba kerülsz és hajlandó a kezedet fogva végighallgatni, ha netán bad triped lenne. És persze legyenek olyanok, akikkel te is meg tudod ezt csinálni, ha valami baj van. Olyanok legyenek, akik
Hasonló érdeklõdésûek
Lehet viccelni velük (illetve tudd, hogy kivel lehet és kivel nem)
Hasonló zenei érdeklõdésük van
Nincsen közöttük semmilyen "negatív" kapcsolat (szakítás, harag, reménytelen szerelem, stb.)

Lehetõleg legyen olyan ember a csapatban, aki már trippelt. Ideálisabb, ha több a tapasztalt, mint a tapasztalatlan. Ha viszont kialakult egy 4-6 fõs csapat, akkor már nem tanácsos újakat beszervezni, azt a csoportot kell megtartani.


Érzelmek

Nem tanácsos, ha olyan ember van a csapatban, akivel elõzõleg komolyabb érzelmi kapcsolat állt fent, de megszûnt, megromlott, megváltozott és ez az egyik fél számára negatív élmény. Ilyenkor ugyanis ezek az érzések erõsebben törhetnek fel. Nem tiltott a tripek alatti ismerkedés, esetleg szex, de trip után gyakran megbánt dolgok ezek. Viszont nagyon kellemes egy "barát-barátnõ kettesben" trip, egyesek szerint egy csókolózás (de akár több is, már akinek ilyenkor megy) zenére, jól betépve a legjobb dolog a világon. A társaság szempontjából viszont nem túl jó a "párokba" különülés, fõleg, ha van valaki ilyen társ nélkül is a csapatban. Ilyenkor az ember hajlamos önzõen csak magára gondolni, de nagyon rossz trip lehet ebbõl annak, aki kívülállónak érzi magát a párokat elnézve. Persze más a helyzet, ha mindenki párban van.


Döntések

A csoportban mindenkinek vétójoga van. Ha már egyvalaki nem akar valamit, az legyen döntõ, akkor senki se csinálja. Ha valakinek nem tetszik egy zene, játék, hely, akkor azt hagyni kell. Ez nem olyan dolog, hogy "ha nem tetszik neki, menjen", egy ilyen kis meg nem értésnek is súlyos következményei lehetnek a trip alatt. Javasolni bármit lehet, ha mindenki beleegyezik, akkor minden mehet. Tapasztaltabbak nyugodtan csinálhatják, hogy ha pl. nem tetszik egy zene, akkor még mindig ott a walkman vagy a discman. Azért írom, hogy tapasztaltaknak, mert a kezdõknek eleinte minden zene új és nagyszerû.
Létszám

A létszám függ a helytõl és a tapasztalt/tapasztalatlan aránytól a csoportban. Ha mindenki tapasztalt, 2-4 fõ az ideális, ha vannak tapasztalatlanok, akkor 4-6 fõ, de akkor legalább 2 tapasztalt legyen. Lehet olvasni, hogy 2 fõ is elég, ha mindkettõ tapasztalt. Ez valószínûleg a trip jellegétõl függ, ha a meditálás, relaxáció a cél, akkor a kisebb létszám a tanácsos. Ha vidám tripparty lesz, sok tripjátékkal és beszélgetéssel, akkor a nagyobb csapat a jó. A csoport nagysága ennek ellenére 8 fõnél nagyobb ne legyen, fõleg ha valahol kint van a trip. Ugyanis minél nagyobb a csapat, annál nagyobb a az egyet nem értés, a szétválás - és így akár egy bad trip esélye is.


A hely kiválasztása

Apartman-trip

A szoba legyen tágas, a társaság kényelmesen elférjen benne, senki se rekesztõdjön ki a közösségbõl helyhiány miatt. Persze nem kell annyi fekhely, lehet, hogy furcsán hangzik, de egész kényelmes a szõnyegen feküdve hallgatni a zenét, bár kétségkívül kényelmesebb egy díványon. Jó, ha a szobában sok érdekes mintázatú tárgy van, például szõnyegek, falvédõk, fabútorok, faliszõnyegek. Ezek a tárgyak kellemes perceket (esetleg órákat!) szerezhetnek a társaságnak. Mondanom sem kell, biztosítva legyen, hogy a társaságot senki se zavarja, fõleg olyanok ne, akik nem tudják, mi folyik ott. Ez nagyon kellemetlen lehet mind a trippelõknek, mind a betoppanó vendégnek. A szobából könnyen ki lehessen találni a mellékhelyiségbe, folyosóra, lehetõleg ne legyenek lépcsõk, magas küszöbök, tehát semmilyen "akadály", de késõbb már ezek sem jelentenek gondot. A szobában legyen lehetõleg valamilyen innivaló (vagy "megközelíthetõ helyen", legfinomabbak ilyenkor tapasztalatok szerint a rostos ivólék, a szénsavas italok inkább tripjátéknak tekinthetõk a pezsgés miatt. Ijesztõ tárgy lehetõleg ne legyen a szobában, se faragvány, se festmény, se szobor (illetve késõbb nem árt egy kis ijesztegetés - kezdõknek nem ajánlatos).


Alternatív helyek

Sokan nem osztják azt a véleményt, hogy a legjobb tripek egy zárt szobában történhetnek. Igen, a legjobb nem is jó kifejezés. Legnyugodtabb, relaxációra legjobb, és kezdõknek ajánlott, inkább így lehetne mondani. Aki izgalmasabb tripre vágyik, menjen ki, de számoljon azzal, hogy betépett állapotban jóval több veszély leselkedik rá odakint. A viselkedésen kívül csak a pupillatágulás lehet árulkodó jel. Ha nappal mész, tanácsos napszemüveget hordani, ha ismerõs helyen trippelsz és esetleg félsz a lebukástól. Számolj azzal is, hogy ha kimész és walkman-nel vagy discman-nel zenét hallgatsz, az eléggé felpörgeti a kinti tripet is.


Város

Ki lehet menni a városba, egy normális állapotban megtett séta lehet unalmas, de egy betépett társaság sétája mindennek mondható, csak unalmasnak nem! Minden fa, minden fal, még az útburkolat is rettenetesen izgalmasnak fog tûnni. Itt nem csak a hallucinációkról és képzavarokról van szó, hanem ilyenkor olyan dolgokat is észreveszel, amit normális állapotban nem. Ismert helyen is rengeteg új látnivaló várja az embert. Arra vigyázni kell, hogy nagyobb tömeg esetén kellemetlen, egyenesen rossz is lehet, hogy az ember azt hiszi, mindenki õt bámulja és mindenki tudja, hogy betépett. Ez nem igaz természetesen, ezt csak hisszed, a "vidám" fázis elmúlása után csak tüzetesebb vizsgálatra látszik, hogy nem stimmel valami. Külsõ szemlélõk állítják, hogy egyáltalán nem feltûnõ az utazó társaság - egészen addig, amíg el nem kezdenek valakivel beszélgetni. Elég ehhez egy ötlet, pl. hogy vásároljunk. Nem kizárt, hogy a társaság a bolt zárásáig a boltban marad és megõrjíti az eladókat. Ezzel szemben érdemes például moziba menni, de nem a legvéresebb akciófilmekre (ezektõl egyenesen tartózkodj), hanem elgondolkodtatóbb, érdekesebb filmekre, nem árthat akár mûvészfilmeket is megnézni. Ez nem vicc, egy film egészen más úgy, mint normálisan. Nagyon izgalmasak lehetnek a kiállítások, a festmények, fényképek, hologramok, Vasarely-(vagy hasonló) képek megtekintése emlékezetes élmény maradhat. Idegen város veszélyesebb, de még izgalmasabb. Az LSD megzavarja a tér- és idõérzékelést, ez egy idegen helyen még erõsebben tapasztalható, egy hangulatos régi kort idézõ városrésztõl tényleg idõutazónak érezheti magát az ember.


Koncertek, party-k

Ízléstõl függõen a jól megválasztott élõzene jó társaságban is nagy élmény, de veszélyesebb is, mint az apartman trip. Körültekintõbben kell tervezni, és nem elfelejteni, hogy a koncertet nem lehet lekapcsolni, mint a CD lejátszót, ha baj van.


Természet

Kimenni a természetbe egyes trippelõk szerint a legszebb élmény. Feltéve persze, hogy jól választod ki a helyet. Egy egyébként is nagyon szép táj - egy erdõ tisztása, egy hegy teteje, a tengerpart, egy tó környéke, ilyen hely elég sok van - betépett állapotban földöntúlian szép. Egy walkmannel zenét hallgatva ülni, nézni a tájat, vagy feküdni a fûben és nézni a csillagokat normálisan is nagyon jó, de ég és föld a különbség. Természetesen ilyenkor fel kell készülni a veszélyekre is, szerintem csak tapasztalt társaság vágjon bele egy ilyen kirándulásba, ami semmi esetre ne legyen: meredek, veszélyes helyen való fel/lemászás, barlangászat, úszás. Ezek még normálisan sem a legbiztonságosabb dolgok egy idegen helyen.

Ennek ellenére számos tapasztalat mutatja, hogy a hegyvidéki, sziklás, sõt tengerparti élmény egyáltalán nem veszélyes, igaz, fokozottabban figyelmet igényel, mint az apartman tripek. Felcammogni egy hegyre, megnézni a naplementét, óvatosan leereszkedni és a fák között sétálni egy walkmannel vagy hordozható magnóval, néha megállni, kicsomagolni a triptoy meglepetéseket, inni, enni, esetleg tábortüzet gyújtani és a parázsból figurákat építeni (persze csak az agyban), lemenni, befeküdni egy kényelmes, sötét szobába zenét hallgatni, sokak számára felejthetetlen emlék marad. Idõvel a utazó megtanulja, hogy a trip alatt is ugyanúgy tudjon magára vigyázni.

Tehát a kinti tripelés inkább csak tapasztaltaknak ajánatos.


Idõpont

Alapvetõen kétféle lehetõség van trippelésre: nappal vagy éjszaka. Mindegyiknek megvan a maga elõnye és hátránya. Éjszaka jobban érvényesülnek a hallucinációk, jobban lehet relaxálni a sötétben. Az sem utolsó szempont, hogy kevesebb a zavaró hatás, kevesebb kellemetlen meglepetés fordul elõ. Hátránya, hogy másnap, a trip után egy kicsit nyomott az ember, mivel éjszaka nem tud ilyenkor aludni, de hát ez egy kiadós bulizás után is hasonlóképpen van. Nagyobb hátrány, hogy sokak számára ijesztõbb az éjszakai trip. Nappal viszont a trip végére már minden gond nélkül alhatsz és másnap frissen ébredsz. És persze, mivel nappal nagyobb az élet, több érdekességre, de több veszélyre is lehet számítani. Ilyenkor ugyanis (fõleg apartman trip esetében) gondolj arra, hogy egy normális nap, ha tripelsz, egészen borzasztóvá válhat. Egy ismerõs, rokon betoppanása, hirtelen telefoncsörgés nagyon elronthatja a tripet, így ezt a fajta utazást jobban meg kell szervezni.


A zene

A zene a kulcs a trippeléshez. A zene visz, sodor magával és változatja a gondolataid, a szívverésed, a hangulatod. A zene kiválasztása nagyon fontos. Vannak kifejezetten tripzenék, relaxációs zenék, de nem biztos, hogy ezek a legalkalmasabbak. Sokszor teljesen "normális" zenék is lehetnek varázslatosak, de elõfordulhat, hogy kedvenc zenédet megriadva kapcsolod ki, ha trip alatt hallgatod. Az izgalmasabb utazásokhoz pergõbb tripzenék, acidzenék, trance valók, a relaxációhoz ezoterikus és ambient stílusú zenék. Ha az ember már kiélvezte a pergõ gyorsaságot, elõbb-utóbb egy kis nyugalomra vágyik, és akkor jöhetnek ezek a nyugodtan folyó ezoterikus dallamok, de persze nem mindenki igényli ezt. Általánosságban nem jók a túl gyors, túl sok ütõhangszert tartalmazó zenék, mint a hardcore, heavy metal, bár lehetnek kivételek. Mindenképpen a pszichedelikus, space rock, trance, ambient, ethno zenék ajánlatosak a tapasztalatok szerint.

Még magyarázatra vár a pszichedelikumok és a zene kapcsolata. A tripzenéknek külön világuk van, gyakran trip alatt sokkal gazdagabb hangzásvilággal rendelkeznek, mint "normálisan" hallgatva. A pszichedelikus zenék pedig egyenesen teljesen mások, mint normálisan, sokszor fel sem ismerhetõek. A pszichedelikumok teljesen térbelivé teszik a zenét, a legjobb Dolby ProLogic surround rendszerek is ócskavasnak tekinthetõek egy darabka bélyeghez képest. Egyes együttesek által analóg szintikkel "kitenyésztett" trip-effektek teszik fel a zenékre a koronát, melyek egyedülálló élményt nyújtanak zenehallgatáskor. (Általában ezek az effektek "normál" zenehallgatás alatt idegesítõek, idétlenek is lehetnek, trip alatt viszont nagyon megdolgozzák az agyat.)

Zenék kiválogatásakor ajánlatos egy hallgatási sorrendet választani, amitõl persze el lehet térni, de ne a trip közben kelljen keresgélni a zenéket. (mert nem mindig megy) Érdemes elõkészíteni egy lágy, nyugtató CD-t vagy számot, arra az esetre, ha valakit nagyon megviselne egy zene. Ilyenkor a nyugtató zene sokat segít.

Tippek a zeneválasztáskor:

Ozric Tentacles (space rock) ("normálisan" is nagyon jó, bár tripzene, sodró ritmussal, kitûnõ hangszereléssel, izgató, hátborzongató tripeffektekkel) Ajánlott: Pungent Effungent, Strangeitude, Arborescence, Jurassic Shift, Erpland, Live Underslunky, Become the Other és a többi (is)....Megatripolis (nagy meglepetés csomag a rave/ambient kedvelõknek, angol guide-dal - firsttimer-eknek nem ajánlatos). Néhol igen agyzúzó hangszerek.

Hawkwind (rock) A pszichedelikus zene elismert királyai, szintén nagyon sodró, intenzív zenét csinálnak, de sok CD-jük (Alien4, Brainstrom) talán egy kicsit veszélyes, túl mély és durva, semmiképp sem firsttimer-eknek. Profiknak viszont ajánlott kipróbálni, nagyon erõsen pszichedelikus, pl:
Alien 4 *
It Is The Business Of Future To Be Dangerous
Business Trip
California Brainstorm *
Space Bandits
Sonic Attack *
Choose your Mask*
Palace Springs *

Természetesen, az, hogy egy zenét durvának ítélünk, egyéni álláspontot tükröz. Ennek ellenére kezdõknek nem ajánljuk ezeket az albumokat, ugyanis a bad trip-et nem vezeti be semmi, gyorsan jön. Ha erõsnek érzed magad, akkor viszont mindenképp próbáld ki ezeket a zenéket, ugyanis nagyon profi zene és nagyon elgondolkodtató, aktuális problémákkal (és problémáiddal) foglalkozik. Egyébként azért vannak szép Hawkwind számok is. A másik, hogy a Hawkwind.sok motorhead stílusú számot is szerzett, amelyek egyáltalán nem pszichedelikusak, így elõfordulhat, hogy olyan CD-t veszel, ami ugyan Hawkwind, de semmi köze a pszichedelikus zenéhez. Azt az albumot csillaggal jelöltük, amely nem teljes egészében pszichedelikus, tehát egy trip alatt nem biztos, hogy egészben le fog menni, csak bizonyos számok. Ezt azonban ne a szám eleje döntse el, mivel szokásos ravasz Hawkwind trükk, hogy a motoros rock-ként induló szám közepénél hirtelen iszonyatosan mély pzichedelikus számmá alakul át.... Tehát a csillag ne rettentsen el, jól jön néha az a kis pihenõ....

Dave Brock

Dave Brock a Hawkwind frontembere. Ennek megfelelõen készüljünk fel a

Strange Trips and Pipe Dreams c. szólóalbumára, amely hmm... nem kezdõknek.

Psychedelic Warlords

Változatosság kedvéért ez is Hawkwind, csak a White Zone c. technoalbumukat ezen a néven adták ki. Aki szereti a techno-t és ráadásul tripelni akar rá (mi másért olvasná különben ezt a FAQ-t) annak tetszeni fog. Van rajta pár elég súlyos szám (pl. a Strange Trips and Pipe Dreams-rõl)SHIP OF FOOLS

Close your Eyes Forget the World duplaalbum

Kitûnõ pszichedelikus zene, néhol veszélyesen mély metafizikai gondolkodásra késztetõ részekkel. A dupla CD-bõl a kék egy kicsit kedvesebb, a fekete viszont elég mély. Lehet folyamatosan hallgatni, tömény pszichedélia. Muszáj meghallgatni.

ESOTERIC/ESOVISION (ambient, relax) (nyugodt, relaxációs szintizene nyugtató, néha sodró ritmusokkal, némelyik szintén nagyon jó tripeffektekkel), Ajánlatos: Psychedelic Harmonies, Shamanism, The Holy Gral, Mantra

Hallucinogen Twisted

Pink Floyd (rock) Ajánlatos: korai pszichedelikus albumok, ezenkívül Delicate Thunder of Sound duplaalbum, a késõbbi albumok ugyan már nem vagy kevésbé pszichedelikusak, de biztonságos, "békés" trip-ekhez nagyon ajánlatosak.

Korai Öröm minden (1992, 1993, 1996)
Különösen nagyon jók a CD kiadások, a Korai 93-as és a 96-os albumok. Igazi pszichedelikus csemege magyar ízekkel

Másfél minden, bár néhol elég durva (fõleg élõben)

Mike Oldfield Ajánlatos: Ommadawn, Hergest Ridge, Distant Earth, Voyager (nagyon nyugtató dallamok, lejövetelhez inkább)

Mandragora

Eat Static

Magic Mushrooms Band

Porcupine Tree

Szintén nagyon profi zene, One Sunday of Life, Moonloop albumok kitûnõek. Fõleg azoknak, akik a békésebb, lágyabb zenét kedvelik.

Orb

Vangelis

Ha ezeket mind kipróbáltad, válogass a Delirium katalógusból, amelyben több száz pszichedelikus zene listája és ára található meg. (delirium@mail.bogo.co.uk)

Hol lehet ezeket a CD-ket megvenni: (egy kis reklám)

Ozric Tentacles-t és Hawkwind-et néha egészen meglepõ mennyiségben találhatsz az MCD-ben (Skála Metró mellett, vagy a Vörösmarty téren) és a Virgin-ben (Duna Plaza). Szintén sok CD-jük és sok más pszichedelikus zene van a Stereo-ban (Bartók Béla út. ?) és a Indie Go-ban. Utóbbi két boltból rendelni is lehet. Sajnos sok CD-t csak kintrõl lehet megszerezni, pl. a Delirium listáról megrendeléssel.

Az angol nyelvû FAQ ajánlásai:

Ambient - egy rakás zene fut ma már ebben a kategóriában, elég nehéz megtalálni a valódi ambient zenéket, mivel ma már ezekben is sok a techo keveredés. Javasolt ambient zenék: Ashra Temple, John Cage, Cluster, Brian Eno, Robert Fripp, Steve Hillage, Daniel Lanois, Pink Floyd, David Toop & Max Eastley, Tangerine Dream és Tuu. A technósabb ambient zenék közül próbáld ki: Aphex Twin, James Bernard, FFWD, FSOL, Pete Namlook, The Orb (fõleg az újabb szerzeményeik), William Orbit, Seafeel, Sun Electric és Terre Thaemlitz.

Ethno - Más kultúrák zenéi, fõleg azok a zenék ajánlatosak, melyek valamilyen vallási, spirituális élményt nyújtanak, mint pl. sámánisztikus zene (dobok), ausztráliai dijeridoo, gregorián vagy buddhista szerzetesénekek, különösen a meditációs zenék. Ezekbõl rengeteg van, sok zeneboltban külön standot találunk erre a kategóriára. Dead Can Dance pl. kiváló.

Minimalism - különösképp Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass és Lamonte Young pszichoakusztikus zenéi. Riley valami hihetetlen jó. Csak mûértõknek.

Silence - 'The music of Mother Nature" - azaz a természet hangjai, ez az egyik legjobb, muszáj kipróbálni.

Más - Sokan hallgatnak rap és industrial zenét. Ezek nagyon jók lehetnek, amikor szükség van rájuk, de trip alatt ijesztõek lehetnek, témájuk és szövegük miatt. Ezektõl jobb addig tartózkodni, amíg teljesen meg nem ismered a szert. (ha meg lehet egyáltalán...) A tartalmasabb technozenék (trance, acid, progresszív techno) kitûnõek lehetnek egyeseknek. Például az Orbital _Orbital 2_-je brilliáns - bár egyesek szerint a túl sok ütõhangszer nem egy jó dolog. Sokan szeretik ilyenkor a klasszikus zenét.

A zeneválasztásnál is nagy az alkat szerepe. Mindenkinek ajánlatos ennek ellenére kedvenc zenéinek kipróbálása, de a fentiek figyelembevételével csak óvatosan. Valószínûleg a trippelõk világában két kategória alakul ki: a legjobb zene és a legjobb tripzene, de természetesen vannak olyan zenék, amelyek minden állapotban élvezetesek, talán ezek az igazi jó zenék. Érdemes filmek soundtrack-jeit is kipróbálni, például nagyon jó a Crow (fõleg a szimfónikus változat).

Persze a zenéket csukott szemmel kell hallgatni a tökéletes elmerüléshez, videoklipekhez, utazáshoz, de a nyitott szemmel való zenehallgatás is alaposan felpörgeti a tripet.

Nagyon fontos, hogy a zene nem egyszerûen a trip egy kiegészítõje, eszköze. Nagyon ügyelni kell, hogy mit hallgatunk ilyenkor, hiszen a gondolatokat, a képeket (a rosszakat is) a zene stimulálja. Tehát a legtöbb esetben a nem megfelelõ zene felelõs lehet a bad trip kiváltásáért.


A tripjátékok

A tripjátékok arra szolgálnak, hogy furcsa (vagy néha egészen normális) tárgyakkal összezavart érzékeidet még jobban összezavard, lehetõleg pozitív hatást (pontosabban: még több röhögést) kiváltva. Egy jól kiválasztott tripjátékkal nagyon emlékezetessé lehet tenni egy tripet.

Könyvek: egyeseknek nehéz ilyenkor olvasni, ha nem lehetetlen; mások szerint bizonyos könyveket csak ilyenkor lehet megérteni (ebben lehet valami); megint mások szerint hülyeség erre pazarolni az idõt. Azért érdemes kipróbálni.

Déligyümölcsök, legjobb a narancs: Az íz, a minta, a forma varázslatos kombinációja. Narancslé is megteszi.

Kréták, ceruzák, filcek: rajzolni és festeni trip nélkül is nagyon jó. Hát még alatta...

Dobok: a dobolás csodálatos trance, spirituális élményt nyújthat. Vagy egyvalaki dobol a többieknek, vagy mindenki egy körben.

Zselatin alapú kaják, pudingok, gumicukrok :) Sok kaját érdemes kipróbálni, a szénsavas üdítõket, a jégkrémeket, a bébiételt (!), a gyümölcsöket. Csak keveset, hiszen igazából nem enni akarunk, hanem csak "érezni".

Izzó alakok a sötétben, de lehetõleg ne koponyák és csontvázak. Pl. izzó acid jel.

A virágok (fõleg a frissek) színpompás látványt és nagyszerû érzést nyújtanak, nem ritkán mozognak és tekerednek.

Színes (fõleg mintás) lufikat felfújni, nézegetni szintén nagyon szórakoztató, fõleg, ha a belsejükbe valamilyen világító, fluoreszkáló dolgot teszünk.

Különbözõ izzó végû vagy foszforeszkáló pálcák, karikák, botok nagyszerû látványt nyújtanak sötétben. Mivel a fények a kitágult pupillának köszönhetõen sokkal késõbb tûnnek el, egész bonyolult dolgokat lehet rajzolgatni fénybõl.

A tükrök nagyon érdekesek, bár kissé veszélyesek. Nem mindenki képes elviselni a saját arcát ilyenkor. De érdemes kipróbálni, fõleg ha sikerül torzító tükröket is szerezni.

Filmek: számítógépes animációs filmek, rajzfilmek és elgondolkodtató mûvészfilmek ajánlatosak. Óvakodjunk azonban David Lynch filmjeitõl, a Született gyilkosoktól és társaiktól!

Hangszereken játszani (például gitáron, zongorán) egészen csodálatos, "érzem a zenét" érzést ad.

A természet a legjobb triptoy, kimenni, fõleg éjszaka. Egy erdõ éjjel, csillagos égbolttal, egy napfelkelte vagy naplemente egy tóparton vagy tengerparton normálisan sem egy utolsó látvány. De tapasztalatok szerint ezek a dolgok trip alatt a legcsodálatosabb dolgok az Univerzumban.

Tábortûz: egyrészt hidegebb idõkben kellemes meleget ad, másrészt a tûz kialvása után, a parázs igen érdekes figurákat formaál...

Stroboszkópok 20-30 Hz-re beállítva nagyon klassz dolgok, de egyeseknél rohamokat válthatnak ki, szóval kockázatosak, a pupilla tágultsága miatt akár szemkárosító is lehet (nem mintha normálisan egészséges lenne).

Hangjátékok, például csak magánhangzós hangokkal, vagy kitalált nyelven beszélni.

Maga a víz, meg lehet inni, folyatni, csobogtatni, rengeteg érdekes és vicces dolgot lehet vele elkövetni. Csak egyet ne! Ne fürödjünk ilyenkor mély vízben és felügyelet nélkül.

Általánosságban igaz, hogy fõleg firsttimer-eknek minden tárgy, minden minta triptoy.
A tripvezetõ (guide)

A tripvezetõ (guide) olyan összejövetelekre ajánlott, ahol sok kezdõ van, vagy ha "veszélyesebb" helyre megy a társaság. Ilyen embert találni elég nehéz, de sokat segíthet, ha valami baj van. Egyrészt õ találja ki a trippoénokat, õ adja a zenét és az esetleges számítógépes demókat mutatja, másrészt ha valami baj van, õ tud a legjobban segíteni. Tripvezetõ kétféle lehet, egyik, aki nem tép be (clear), vigyáz a többiekre, a zenét és a játékokat biztosítja (nagyobb felelõssége is van), a másik, aki szintén be van tépve és inkább a D.J. szerepét tölti be. Jobbára kezdõkbõl álló társaságban mindenképp ajánlott egy ?clear" guide.

Nagydózisú utazások esetén is mindenképpen ajánlatos a clear guide, mert ilyenkor még a profik is segítségre szorulhatnak.


Számítógép

Sok FAQ-ban olvasható, hogy ne trippelj számítógéppel. Ez így nem igaz, csak vigyázni kell, ne ragadjon le senki a gép mellett. Érdemes demo-kat megnézni, érdekes képeket (fraktálok, minták, vannak külön ilyen képek), pszichedelikus utility-kat (forgó spirálok, változó minták). Lehet próbálkozni pszichedelikus modulok írásával, de a zenével kapcsolatban leírtak figyelembevételével. A fraktálok világa egyébként is érdekes, de más dolog egy fraktálban utazni és elmerülni, felismerni, hogy fraktáloknak mennyire mély jelentésük van.


Megítélés, információcsere

Azok a gondolatok, amelyek az LSD-re vonatkoznak ebben a témában, többnyire ide is érvényesek. (Lásd Az LSD társadalmi megítélése c. részt.)
A gomba megítélése egy kicsit más, de csak azért, mert nem túl elterjedt még. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne illegális kábítószer, abban a pillanatban, hogy hazánk átvette Nyugatról ezeket a törvényeket, a pszilocibin is feketelistára került. Sok helyen (hazánkban is) a csekély mennyiség birtoklása és fogyasztása saját használatra még nem minõsül bûncselekménynek, ha a nyers gombáról van szó, a porított, szárított változat a legtöbb helyen már más elbírálás alá esik. Tulajdonképpen a helyzet egy kissé nevetséges, hiszen egyre több pszichotrop növényt fedeznek fel, mindet talán mégsem tehetik illegálissá, fõleg ha az illetõ növény elég elterjedt. (pl. szíriai rutafû vagy a harmalin) Egy szintetikus drog tiltása bizonyos fokig érthetõ, de az ember egy kicsit már megkérdõjelezi azt, hogy megtiltják neki, hogy mit ehet és mit nem a szabadon élõ növényekbõl. Érezhetõ egy bizonyos enyhülés, fõleg a pszichotrop növényekkel kapcsolatban, de azért óvatosnak kell lennie mindenkinek, aki úgy dönt, hogy ezekkel foglalkozik. Talán a hivatalos szerveknek is figyelmbe kellene vennie, hogy ezek a növények nem károsak, nem okoznak függõséget és többnyire nem vesznek részt az illegális kábítószerkereskedelemben, ami végülis a legnagyobb indok a törvényes fellépésre. Így nagyobb energiát fordíthatnának azokra a kemény drogokra, amelyek alapján sajnos rosszul ítélik meg a pszichedelikumokat és egy kalap alá veszik õket.
Sok legális drogarchívum foglalkozik ezekkel a témákkal, információkat közül, levelezõlistákat mûködtet, de mindenhol szigorú szabályok vannak a közlés mikéntjére. Kissé abszurd, de szükséges elõvigyázat, hogy ha közölni akarsz valamit, sohase írj olyat, ami alapján gyanúba keveredhetsz. Tehát ahelyett a kérdés helyett, hogy Mit, hogyan termesszek? azt kell írni, hogy Egy ismerõsöm kérdezi, hogy... vagy Évekkel ezelõtt hogyan kellett volna tennem, stb. Lényeg, hogy közvetlenül soha ne tégy fel egyértelmû kérdést, a benntentesek így is értik, mirõl van szó, a többiek legfeljebb gyanakodhatnak.


A gomba filozófiája

A gombáról, ha lehetséges, még több elmélet született, mint az LSD-rõl. Míg az LSD fõ tanítómesterének Timothy Leary-t tekintették, addig napjainkban a gomba mestere Terence McKenna. A gomba filozófiájának hátterében nagyrészt a sámánista szemlélet áll, miszerint az entheogének önálló szándékkal bíró lények, melyek eme növények képében jelennek meg. Terence McKenna szerint a gomba egy magasabb, spirituálisan fejlettebb faj, mely minden arra alkalmas bolygón szétszórja spóráit, hogy az ott élõk számára egy olyan szimbiózist biztosít, amely lehetõvé teszi az együttmûködést, a magasabb szintre lépéshez szükséges tanítást. A gomba, mint tanítómester nemcsak a mai modern elméletekben, hanem a természeti népek (fõleg Közép, Dél-Amerika) sámánjainak a hagyományában is szerepel. Ezen tanító leckéket, tanításokat, néha jóslatokat, utalásokat is adnak a jövõrõl. Ezek az elméletek, bár az olvasó számára kissé "elszálltnak" tûnhetnek, néha meglepõen sok bizonyítékot szolgáltathatnak azoknak, akik hajlandóak belépni ebbe a világba tapasztalatszerzés céljából. Az entheogének nem adnak semmit, nem mondanak értékeset azoknak, akik nem figyelnek rájuk.
Más szemlélet szerint ezek a növények, köztük a pszilocibingomba is, nem maguk a lények, hanem csupán katalizátornak tekinthetõk a lényekkel való kapcsolatteremtés folyamatában. Ennek a szemléletnek egyik hirdetõje Jim DeKorne, akinek magyarul megjelent a Pszichedélikus Sámánizmus c. könyve, amit minden érdeklõdõnek ajánlok. Az õ véleménye többek számára közelebb áll a nyugati ember racionálisabb felfogásához, de természesen tökéletesen errõl is csak az gyõzõdhet meg, aki tapasztalta is ezeket a dolgokat, mint ahogyan az ayahuascát próbálók is írják: amikor látod a lényeket a fákban, a növényekben, amikor hallod õket sírni az erdõirtások elõtt és eltávozni õket, akkor érted meg, az emberek valami nagyon helytelent tesznek.
A sámán számára a gomba megadja a megfelelõ sebességet (a katalizátor funkció), ami az illékony világ megpillantásához és az abban való közlekedéshez szükséges. A sámán számára csak ez a sebesség jelenthet garanciát a lények, a szövetségesek megszelidítéséhez és gyógyításhoz való felhasználásához. Végsõ soron a mai modern kutatók és a sámánok is önfejlesztõnek, a lélek csiszolóinak, gyógyítónak nevezik a bölcsen eltervezett pszichedélikus növényhasználatot, mert abban a tudatállapotban olyan lényeket irányíthatunk, melyeknek cselekedetinek hatása van normális világunkra is. Amint az olvasó felülemelkedik a "csupán hallucináció" véleményen, megváltozik álláspontja is, hiszen hogyan lehetne a valóságba teljesen beilleszthetetlen tapasztalatokat, érzéseket, világokat, onnan jövõ tanácsokat és tanításokat egy csak normális világban mûködõ agy zavarának felfogni? Erre jó példa a más tudatállapotban látott világok komplexitása és magasabb dimenziószáma. Hogyan tudna.. egy csak három dimenzióban mûködõ agy olyan zavart produkálni... amely képessé tesz további dimenziókat érzékelni és érteni? Akkor már többrõl van szó, mint egyszerû zavarról...
A FAQ írói nem várhatják el, hogy az olvasó teljes képet kapjon és bármit is elhigyjen az itt leírtakból, itt csupán ízelítõt kívántunk adni a mai pszichedélikus irodalom mondanivalójából. Akit bõvebben érdekel a téma és meggyõzõbb magyarázatokra van szüksége, az mindenképpen szerezze be az Ajánlott irodalom könyveit, különös tekintettel Jim DeKorne és Carlos Castaneda könyveire.
Végezetül egy idézet Carl Gustav Jungtól, az Emlékek, álmok gondolatok c. írásából:
"Bár nem tudományos szempontból, de a növények is érdekeltek. Nem értettem vonzódásom okát, s intenzíven éreztem, hogy nem szabad kitépni és kiszárítani õket. Élõlények gyanánt csak addig jelentenek valamit, amíg élnek és virágoznak - jelentésük pedig rejtett és titokzatos: Isten egy-egy gondolata. Tisztelettel kell kezelni õket, s filozófusi kíváncsisággal. Érdekes ugyan, amit a biológus mond róluk, de nem az a lényeg."

Ajánlott irodalom
Jim DeKorne: Pszichedelikus sámánizmus
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai, Másik világ kapujában, Utazás Itxlánba (és a többi rész)
A szerelem füveskertje
Michael Harner: A sámán útja
Piers Vitebsky: A sámán
Lycaeum magyar nyelvû oldalak
The Lycaeum (Drug Information Database/Mushrooms)
Drug information on VEKOLL
Hyperreal Drug Archive

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.