Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Enteogének

Menüpontok

Cikkek

„Honnan jönnek ezek a képek és érzések?” – Ivan Karamazov beszélgetése az ördöggel

2017.07.10

Egyszer csak olyan helyzetben találtam magam, hogy emberekké és dolgokká változtam át, amelyek teljességgel idegenek voltak személyes élettörténetem számára: kettős DNS-spirál voltam, egy majomember, aki a szavannán guggol, egy szuperintelligens, kozmikus méretű komputer. Ezek a víziók olyan mitikus, archetipikus minőséggel rendelkeztek, ami teljes mértékben hiányzott álmaimból. Nemhogy nem láttam abszurdnak és jelentés nélkülinek őket, mint álmaim nagy részét, hanem szinte már túlságosan is jelentéstelinek látszottak. Később eltűnődtem, honnan jönnek ezek a képek és érzések? […] a víziók túlságosan élénknek, finoman részletezettnek és művészinek tűntek, túlságosan metaforikus és metafizikus jelentőséggel telinek ahhoz, hogy az én kis személyes agyam termékei lehessenek.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 92

Bad tripek, azaz a pszichedelikus élmény sötét oldala

2017.06.28

Mint említettük, biztonságos körülmények és megfelelő egyéni felkészültség mellett a pszichedelikus élmény az alanyok többségénél megtisztító, magasztos, felemelő élmény. Figyelembe kell vennünk ugyanakkor, hogy a pszichedelikumok nem mindig és nem mindenkit vezetnek pozitív kvázi misztikus egységélményhez. Lidércnyomásos víziókat is kiválthatnak; igaz, többnyire akkor, ha valaki óvatlanul, nem a megfelelő – tehát minden szempontból (fizikailag, érzelmileg, szociálisan) biztonságos – helyen és nem a megfelelő lelkiállapotban találkozik a szerrel. „[…] megvilágosodás helyett egyesek a mély elidegenedés és paranoia iszonyatába, az én és a másik meghaladása helyett az én és a másik elkülönülésének és elidegenedésének legextrémebb formáiba ütköztek

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 73

Enteogén egyházak: szakramentális vallások vagy drogos szekták?

2017.05.25

A módosult tudatállapot (MTÁ) egyik elterjedt meghatározása: „Ideiglenes változás a szubjektív élmény általános mintájában, mely során az egyén úgy véli, hogy elmebeli működése határozottan eltér szokványos ébrenléti tudatállapotának bizonyos általános normáitól”. A MTÁ sokféle jelenség és az azokat előidéző módszerek gyűjtőfogalma, melybe beleférnek többek között az álmodás és tudatos álom, hipnózis, meditáció, hallucinációk, transzállapotok, valamint testen kívüli, vallásos-misztikus és halálközeli élmények is. A MTÁ-k lehetnek önmaguktól, illetve betegségek által kiváltódóak, vagy szándékosan (pl. fiziológiailag, pszichológiailag, farmakológiailag) kiváltottak. Az előidéző technikák többek között ingermegvonáson, túlingerlésen, az ingerek ismétlésén, testi változásokon, légzésmódokon, vagy pszichoaktív szerek használatán alapulhatnak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 86

San Pedro: A természet egyik legerősebb pszichedelikuma

2015.11.03

Trichocereus Pachanoi, más nevén San Pedro egy oszlopos kaktuszféle, mely az Andes hegységben, Peruban és Ecuadorban őshonos. A San Pedro néhány bennszülött elnevezése: 'huachuma', 'chuma' és 'wachuma'. Ez az egyik legszentebb növény Peruban a dohánnyal, Ayahuaszkával és a kokacserjével egyetemben. A San Pedro hallucinogén tulajdonságokkal rendelkezik és gyakran hasonlítják egy másik, közismertebb kaktuszoz, a Peyotl-hez, mely ugyanúgy a meszkalinok családjába tartozik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 77

8 dolog, amit nem tudtál a varázsgombáról

2015.10.18

A varázsgomba aktív hatóanyaga, a pszilocibin, drámaian megváltoztathatja a szenzorális észlelést, az idő és a térérzékelést. Ennek oka valójában az agyi aktivitás csökkenésében keresendő, mintsem növekedésében, ahogyan azt a legtöbben elsőre gondolnák. Sokan úgy vélik, hogy a pszilocibin gyakorlatilag szabad utat ad a tudatnak, hogy kikerülje az agy „túl sok információ” szűrőjét, ezzel lehetővé téve, hogy a valóságnak a megszokottnál egy jóval nagyobb szeletére vethessünk pillantást.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 78

Graham Hancock : LSD és DNS

2015.02.06

Az ötvenes évek elején, mikor Francis Crick felfedezte a DNS dupla hélix szerkezetét, Crick rendszeresen használt LSD-t. Az LSD abban az időben teljesen legális volt. Crick azt mondta, hogy ez fokozta kreativitását. Kis dózisokban használt LSD gyakorlatilag minden héten. Bevallása szerint LSD hatása alatt, vizionárius állapotban látta először a dupla hélix szerkezetet. Ez a vízió tette lehetővé, hogy feltörje a DNS kódját. E víziónak köszönhetően kapta meg a Nobel díjat. És ő tulajdonképpen az egyike azon rengeteg tudósnak, akik létfontosságú tudományos információhoz jutottak módosult tudatállapotban. Tehát ez az első lenyűgöző dolog Crick-kel, a Nobel díjat nyert, nagy fősodrású tudóssal kapcsolatban, hogy a DNS természetére, a dupla hélix szerkezetre LSD hatása alatt jött rá. De itt még nincs vége.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 95

Clifford Pickover : Szex, drogok, Einstein és manók II.

2013.09.01

Habár a szívem mélyén szkeptikus tudós vagyok, végrehajtottam saját érdekemben néhány ad hoc „divinációt”, melyek érdekes eredményeket hoztak. Például olyankor, amikor egy halasztást nem tűrő kérdést szeretnék megválaszolni, vagy valaminek a helyét megtalálni, amit elhagytam, néha azt a megoldást választom, hogy elalvás előtt a problémára fókuszálok, és a válasz gyakran ki is derül reggelre. Még egy papír jegyzettömböt is tartok az ágyam közelében, hogy az éjszaka közepén megjelenő gondolataimat feljegyezzem. Úgy tűnik, a tudattalannak olyan információkhoz van hozzáférése, amelyekhez a tudatos elménknek nincsen, és az alvás, az álmok esetenként felhasználhatóak arra, hogy hozzáférjünk azokhoz az információkhoz. Esetenként absztraktabb divinációkat is végzek; ilyenkor az elmémben port és szennyet szórok a szélbe, és magam elé képzelem a belőlük összeálló színeket.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 2

Sam Harris - Drogok és az élet értelme

2013.08.24

Minden, amit teszünk, a tudatmódosításért van. Barátságokat kötünk, hogy adott érzelmeket (pl. szeretetet) megtapasztaljunk, míg másokat (pl. a magányosságot) elkerüljünk. Általunk szeretett ételeket eszünk, hogy múló jelenlétüket nyelvünkön érezzük. Egy másik ember gondolatai ismerésének öröméért olvasunk. Az ébrenlét minden pillanatában – sőt az áloméban is – arra törekszünk, hogy az érzések, az érzelmek és a kogníció folyamát általunk értékelt tudatállapotok felé irányítsuk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 1

Michael Harner : Hallucinogén növények szerepe az európai boszorkányságban

2013.03.13

Napjaink történészei és vallástudósai között elterjedt egy nézet, mely szerint a késő középkori és reneszánsz kori boszorkányság lényegében az Egyház által kreált fikció volt. A nézetet pártolók gyakran érvelnek amellett, hogy az Inkvizíció a priori koncepcióval kezelte a boszorkányságot, és egész egyszerűen addig kínozták a gyanúsított személyeket, míg végül az Egyház dogmáinak megfelelő „helyes” válaszokat adták. Pozíciójuk fenntartása végett hangsúlyozzák, hogy mindazon tettek, melyeket a boszorkányok beismertek – akárcsak a repülés és a Sabbat napján (Szombaton) megtartott démoni orgiák – nyilvánvalóan képtelenségek.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 0

E. Katolnai: A Szentgomba Misztériuma

2012.12.17

Minden ősi kultúrvallás alapjának összetétele egyetemesen ugyanazon indítékokból született, kialakulásában pontosan egyező tényezők, fenomének, eszmélések játszottak közre Három ilyen motiváló elemet lehet megkülönböztetni, melyek az emberiség fejlődésével sarokkővé váltak a vallásokat alakító bölcsek munkásságában. Ezek közül az első különleges jelenség a termékenység (fogantatás), az új élet szüntelenül ismétlődő teremtése volt, melynek szerves részét képezte a természet újjászületése, a megtermékenyülés 'áldása', a közvetlenül észlelhetetlen szikra lángra lobbanása az új élet kezdeténél. A második ragyogó jelenség, ami az ősi társadalmak emberét elkápráztatta az égitestek mozgása volt, de különösen az életet adó nap újjászületése; minden hajnalban és minden év téli napéjegyenlőségének idején. Az égen úszó mennyei égitestek állandóan változó alakzata megelevenítette a fantáziát; a csillagokat csillagképekbe csoportosították, majd a konstellációkat megszemélyesítették, hogy azok pozitív és negatív hősökké válva képesek legyenek visszavetíteni az ember küzdelmét, félelmét és győzelmét.

 

1 | 2 | 3 | 4

Következő »