Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Enteogének

Cikkek

E. Katolnai : John M. Allegro és a Szent Gomba

2012.07.22

A Holt-tengeri Tekercsek felfedezésekor (1947) örömteli izgalom lepte meg a keresztény világot, de különösen a vallástudományokkal foglalkozó szakemberek lelkesedtek fel a ritka örömhír hallatán. Úgy nézett ki most már semmi nem maradt hátra, csak le kell fordítani a tekercseket és máris eldőlt a kereszténység kialakulásának bizonysága.

 

Richard J. Williams : Szóma az indiai vallásban

2011.10.07

Az indiai mitológiában a szanszkrit mela szó „fesztivált” jelent, a Kumbh pedig egyfajta kupa vagy serleg; a Kumbha-mela azt jelenti, hogy „szabadtéri spirituális fesztivál”. A védikus irodalom szerint az idők kezdetén az istenek összegyűltek, hogy megköpüljék az óceánt egy olyan szubsztancia kinyerésének érdekében, mely halhatatlanságot biztosított. Az istenek egyet értettek az elixír igazságos elosztásában, ám az egyikük kereket oldott az egész serlegnyi Szent Ambróziával. Miközben az „Istenek Nektárjával”, az Amrita-főzettel repült, azt négy helyre lötykölte ki, s ez a négy hely név szerint: Prayag, Hardwar, Ujjain és Nasik.

 

Maciej Kuczyński : Az ősi mezoamerikai indiánok biológiai tudása

2011.09.18

A prekolumbiai Nuttal-kódex 36. oldala (1. ábra) a mixték nép (s ennélfogva az egész emberiség) eredetét mutatja be (véli Alfonso Casó). A kis kocka a jobb alsó sarokban, a chalchihuitl, az értékes kő az élet szimbóluma. Ránézésre meglehetősen hasonlít egy sejtre, s mintha benne a sejtmag került volna ábrázolásra. Fölötte egy másik értékes kő is látható, mely azonban kör alakú, és éppen széttörik vagy szétválik kiengedve a csírát. Ez a kompozíció „az élet kezdetének” hieroglifájaként értelmezhető.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 0

Daniel Pinchbeck - Második figyelem

2011.09.02

Ffosé Argüelles látnoki hevülete ragályosnak bizonyult. Az utolsó Oregonban töltött éjszakámon, miután letett a szállodámnál, az ágyban fekve a „harmadik szemem' heves működésbe kezdett, villódzó képeket és hipnagógikus közleményeket vetítve higgadt-józan elmémbe. Nem maja fejedelmeket láttam uralkodói palástban, akik jósi jelszavakkal jutalmaztak az idő valamely új csigamenetű csalagútjához. Ehelyett Buddhát láttam a Marson. A derűs „felébredett" a béke légies gömböceként, keresztbe vetett lábbal meditálva ereszkedett alá lassan a tomboló szellemek remegő, vöröses birodalmába, melyek acsargó amőbaként áradtak keresztül rajta, mintha csak valamiféle hologram volna. Miközben figyeltem őket, a háborgásuk lassan kezdett lecsillapulni, amint magukba szívták Buddha nyugtató hatású rezgéseit. Ezt a képet Rudolf Steiner vad asztrális szárnyalásainak lapjairól szakítottam ki. Az ő kozmológiájában a bolygók és csillagok anyagi golyóbisai csupán jelképei voltak belső valóságuknak - érzékfeletti hullámformájuk érzékelhető részecskéi.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 0

Aldous Huxley : A meszkalin és a „másik világ" (1955)

2011.05.19

A pszichedelikus anyagokról tartott első amerikai szimpózium résztvevői közül Huxley volt az egyetlen nem egészségügyi szakember,az elektrosokkosfiúk, a klórpromazinosok és az S7-féle pszichoterapcuta" között - ahogy a helyzetet Humphry Osmondnak jellemezte. Nem véletlenül volt az övé az egyetlen előadás, amely főleg a „viszonylag épelméjüek", nem pedig a zavarodottak drogtapasztalatairól szól.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 0

Simon G. Powell: Pszilocibin és a természetes intelligencia fogalma

2011.05.06

Néhány hónapja egy közeli barátom és én a vadonban kempingeztünk távol a város sürgés-forgásától. Mélyen Snowdonia szívében kirándultunkk, Wales egyik régiójában, ahol szerencsére még nagy és érintetlen területeket foglal el a vadon. Mivel ősz volt, lehetőségünk nyílt szedni egy adag pszilocibin-gombát, mely az évnek abban a szakaszában gyakorian nő. Annak ellenére, hogy a brit törvények értelmében a gomba illegális, továbbra is egy ámulatbaejtő ökopszichologikus mentsvárat képvisel. Ez alatt azt értem, hogy a pszilocibin képes előidézni az intim és informatív párbeszédet az egyén és az őt körülvevő környezet között. Azaz a pszilocibin újrahangolja a tudatot, és közvetlen kapcsolatba helyezi az egyént a Természet egy tanulságos aspektusával.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 3

Feldmár András - Apró részletekben (46)

2010.08.12

Alexander Shulgin egymaga 200 pszichedelikus összetevőt talált fel, többek között 1976-ban az MDMA-t , az Adamet, másnéven az ecstasy-t. Az angol „psychedelic” (tudatmódosító) kifejezést Humphry Osmond, egy brit pszichiáter alkotta meg az 50-es évek végén, az „elmét megmutató” szótőből. Shulgin szereti az elmúlt 100 évet ezzel a történettel összefoglalni: „A XX. század elején még csupán két pszichedelikus összetevőt ismert a nyugati tudomány: a kanabiszt és a meszkalint. Kicsit több mint 50 év múlva az LSD, a pszilocilin, pszilocin, TMA, DMT alapú összetevők és más izomerek felfedezésével a szám majdnem húszra emelkedett. 2000-re már több mint 200 volt. Tehát látható, hogy a növekedés exponenciális." Amikor megkérdezték tőle, hogy ezek szerint akkor 2050-re 2000 féle lesz-e, mosolyogva azt felelte: „a dolgok állása szerint akár jóval több is”.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 2

Látomások növényei

2010.03.01

Manapság a hallucinogén növényeket leginkább a kábítószerekkel azonosítjuk, s emiatt a fogalomhoz némi pejoratív felhang is társul. Gyakran elfeledkezünk ugyanakkor az egyetemes emberi kultúrában és fejlődésben betöltött több évezredes szerepükről, mindazokról a beavatási és áldozati szertartásokról, melyek számos vallás alapélményét jelentették.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 0

Psilocybe

2010.03.01

A Psilocybe mexicana nevû gomba ismerete a legféltettebben õrzött titkok közé tartozott. Az "isteni gombából" mézzel és kakaóval italt készítettek, s teonanakatl-nak, az istenek húsának nevezték. A gombáról, illetve a belõle készített ital hatásáról elõször a már említett spanyol orvos, Hernandez írt. Azért fogyasztották (írja) a teonanakatl-t, hogy istenekkel tudjanak beszélni, illetve azt tartották róla, hogy az ital fiatalít, javítja a látást és erõsíti a szerelmet. Arról is hírt adott, hogy vigyázatlan vagy inkább mértéktelen fogyasztása öngyilkossághoz vezet.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 0

A gombák világa

2009.12.17

A táltosok, sámánok, vajákosok, varázslók, mágusok nagy tudású alakjai voltak a régi idők tovatűnő világának. A sámán -sramana szanszkritul, páliul samana / szó jelentése is: tudó, vagy mai használatban tudós. Tudták, hogy fűben-, fában orvosság van, és ismerték az "állatok nyelvét". Nem egyszer igazi varázserejük volt: képesek voltak meglepő pontossággal jósolni, vagy gondolatokat olvasni, netán a szellemekkel, vagy istenekkel beszélni. A samanizmust talán a legősibb vallásnak nevezhetnénk, ha - többé, kevésbé egyező-, hitrendszerüket egységesnek vesszük. Ezek számos dologban különböznek, de vannak meglepő, földrajzi távolságot nem ismerő "megmagyarázhatatlan" egyezőségek is. Sok esetben, különféle növények, illetve gombák segítségével keresték a spiritualitás magasabb síkjait. A kínai taoisták ezt külső alkímiának is hívták.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Enteogének | Hozzászólások: 2