Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkímia

Cikkek

Tarr Dániel - Drog a mágiában

2010.01.18

    Az európai gondolkodás elválaszthatatlan részét képezi a Mágia. A Mágia olyan rendszer, amely folytonosan az épp aktuálisan legitimizált, kanonizált ortodox rendszerek fojtó bilincsétől mentesen találja meg az ember spirituális- és szellemi valóságát. A vallási-, filozófiai- és tudományos-rendszerektől függetlenül kínál módszert az ember teljességének elérésére. A Mágia a teljes igazság kutatása - az ember teljességének keresése: a testi-, lelki-, szellemi-tökéletesség megvalósításának módszere.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Alkímia | Hozzászólások: 0

Carl Gustav Jung: Az alkímiai konjunkció (részlet)

2010.01.01

H. Silberer joggal nevezi a konjunkciót az alkímiai procedúra "központi gondolatának".[1] A szerzô helyesen ismerte fel az alkímia kiváltképpen szimbolikus jellegét, míg a kémikus V. Lippmann a "coniunctio" szakkifejezést még tárgymutatójába sem veszi fel.[2] Akinek csupán felszínes ismeretei vannak az alkímiai irodalomról, az is tudja, hogy a beavatottak számára itt  mint ahogy azt ôk mindig hangsúlyozták is  a szubsztanciák végsô egyesítésérôl volt szó. Ezzel az egyesítéssel remélték elérni munkájuk célját, vagyis az aranynak, illetve egy, az arannyal szimbolikusan ekvivalens anyagnak az elôállítását. A konjunkció kétségtelenül annak ôsképe, amit manapság kémiai vegyületnek nevezünk. Arra azonban aligha találhatunk egyértelmû utalást, hogy a régi beavatott ezzel kapcsolatban konkrétan arra gondolt volna, amire a modern vegyész.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Alkímia | Hozzászólások: 0

A Voynich-kézirat és a kódfejtés

2009.12.31

Az iromány történetének ismert szakasza a 17. századi Prágában kezdődött. Az itt székelő II. Rudolf német-római császár rajongott az alkímiáért és az okkultizmusért (Keplerrel is horoszkópokat készíttetett, ugye). Nem csoda, hogy megvásárolta ezt a kéziratot is, 600 dukátért, nem tudni kitől. A könyv sokáig bolyongott aztán Európában, míg végül 1912-ben a Bibliotheca Apostolica Vaticanából kivásárolta egy lengyel-amerikai könyvkereskedő, Wilfrid M. Voynich. Ezután kezdődött a kézirat komolyabb nyelvészeti és filológiai vizsgálata. (Ma már mindenki szabadon bogarászhatja, és letöltheti a scannelt pdf-változatot innen.)
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Alkímia | Hozzászólások: 0

Voynich-kézirat

2009.03.06

A Voynich kézirat egy ismeretlen betűkkel és nyelven írt könyv, melynek tartalmát mind a mai napig nem sikerült megfejteni. Nevét egykori tulajdonosáról, Wilfrid M. Voynichról kapta, akihez 1912-ben került. Becslések szerint 1450 és 1520 között íródhatott. Jelenleg a Yale egyetemen a Beinecke könyvtárban található. 2005-ben megjelent az első facsimile (eredetihez hű, változatlan) utánnyomása.

A mű 234 darab 15 cm széles és 23 cm magas vellum (a pergamen egy fajtája, nagyon fiatal állat bőréből készítik) lapból áll, melyből 42 lap hiányzik az oldalszámozás szerint. Valószínűsíthetö, hogy már 1912-ben, Voynichhoz kerülésekor sem volt teljes. A szöveghez és az ábrák körvonalához lúdtollat használtak. A rajzok színesek és gyakran elnagyoltak. Úgy vélik, hogy a képek a szöveg megírása után kerültek a műbe.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Alkímia | Hozzászólások: 4