Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Máté Imre riport a Yotengrit kapcsán

2010.08.16

 

 

Máté Imre életútja


Kép Maglócán, a Rábaközben, 1934. december 11-én született. Csornán érettségizett, majd az ELTE Bölcsészkarán tanult magyar-történelem szakon, de evvel párhuzamosan finn-ugor nyelveket, nyelvészetet, és összehasonlító nyelvtudományt Béke Ödön tanítványaként, aki utódjának szánta.Ez nem valósult meg mert Máté Imre rebellis volt.

Már 14 éves korában összeesküvést szervezett a bősárkányi Nagy Ferenccel és Németh Alajossal. Az ELTE-n a "kolhoz" néven ismert konspiratív csoport tagja volt, a csoport folyóiratának, a "Tiszta szívvel"-nek főszerkesztője.Ez volt 1956-ban a legelső, reformokat követelő folyóirat. A nevezetes, október 6-i tüntetések egyik szervezője volt, majd a Nemzetőrség fegyveres harcosa.

A november 4-ei szovjet támadás után Győrbe ment, ahol Szigethy Attila mellett működött. 1956. november közepén Nyugatra menekült Darázs Mária festőművésszel, akivel családot alapított és öt gyereket nevelt föl.

A göttingeni, és a müncheni egyetemen tanult tovább, kibővítve tanulmányait néprajzzal. Itthon ellenforradalmárnak minősítették és nem adták ki egyetemi dokumentumait. Ezeket csak 1993-ban kapta kezéhez, és megkapta diplomáját is magiszteri minősítéssel. Münchenben ahol letelepedett vállalata jövedelméből tartotta fönn az ETANA kiadót.Kiadványai, szintúgy saját művei itthon tilalmi listára kerültek. Hosszú évekig a németországi vállalkozók egyesülete, a MIKE elnöke volt.

Máté Imre író, költő, újságíró. Magyarul,és németül egyaránt publikál. Prózája eddig folyóiratokban, és rádióadásokban jutott el a közönséghez, versei kötetekben.

Máté Imre igen korán, már néhány napos korában találkozott tudókkal, köztük Tudós nagy Ferenccel akivel később szoros kapcsolatba került. Több kisebb-nagyobb erejű Táltos és sámán bizalmát és barátságát is élvezte, köztük az acsalagi Bendes Józsefét, aki végül elküldte neki Nagy Miklóssal a Táltos-Mesteri bácsa megbízatás jelét, a kasza-üllőt.

Voltak szerzeten kívüli mentorai is köztük a gazda és költő Dombos János Imre, és még nagyobb súllyal Kövér Fidél, a Hanság Földrajztudósa.Kövér Fidél premontrei szerzetes volt, majd Maglóca plébánosa lett, miután a rendeket a kommunista kormány feloszlatta. A tudók titkos vallásának kutatására Máté Imrét ő ösztönözte leginkább, de erre biztatta gimnazista korában hitoktatója Fodor Pál is ,aki Csorna plébánosa volt terjedelmes kéziratot hagyott hátra amit Máté Imrére testált, Kissné Farkas Lujza közvetítésével ,aki több száz szólásmondást, közmondást gyűjtött össze.

Máté Imre a Szernek főleg gazdasági tanulmányokat írt de sorozatában ez a rádió sugározta először a Magyar ősvallásnak nevezett nevezett anyagot is a nyolcvanas évek végén.

Máté Imre tagja a Magyar Írószövetségnek, a PEN CLUB-nak, a Magyar Újságíró Szövetségnek, a Szabad Német Alkotók Szövetségének, a Cet Klubnak. A Német Írószövetségben (FDA) vezetőségi tag, német irodalmi pályázatok nyertese. Több versét olaszra fordítva is publikálták. 2004 decemberében a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki a köztársasági elnök.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.